Läget på stan nav
Läget på stan-nyheter
Läget på stan-nav-gatsmart
Läget på stan nav
Läget på stan-nav-polis
Läget på stan-nav-noje
Läget på stan-nav-cafekollen
Läget på stan-nav-mode
Läget på stan-nav-udda-trender
Läget på stan-nav-halsa
Läget på stan-nav-pryl-teknik
Läget på stan nav-film
Läget på stan
Läget på stan-bildspel
Läget på stan nav
Läget på stan-nav-musik
Läget på stan-nav-gott-latt
Läget på stan hemma
Läget på stan-nav-klimatsmart
Läget på stan-nav-kronika
Läget på stan-nav-singel-ann
Läget på stan Emelies blogg
Läget på stan-nav
Läget på stan-nav
Läget på stan-nav-kimball
Läget på stan-nav-tipsa oss
Läget på stan-nav-streck
Läget på stan-nav-arkiv
Läget på stan-nav-annonsera
Läget på stan-nav-kontakt
Läget på stan-nav-jobba har

 

Läget på stan-Udda trender
Stolt som en tuppkam
En tuppkam är en annorlunda frisyr och en udda trend som man ser på stan då och då. Mest kända tuppkam just nu innehas nog av Erik Billing i Robinson.
Läget på stan
Arkivfoto
Tuppkam, eller mohikanfrisyr som den också kallas ibland, är en känd punkfrisyr. Hur får man då denna frisyr? Man får raka bort nästan allt hår på skallen, men lämna kvar cirka en halv decimeter lång sträng i mitten.
  Den ska löpa mellan nacke och panna. Få frisyren att stå rakt upp och vips! så har du en tuppkam som frisyr! Använd förslagsvis hårspray för att få den att stå upp, och färga frillan i valfri färg. Erik Billing har någon typ av chockröd färg.
Lustigt nog så är det en svensk som har världsrekordet i tuppkam; Alexander Tonnings frilla var hela 61 centimeter hög när den mättes 26e augusti 2008. För att få den att stå använde han sig av fyra burkar hårspray!

mattias@lagetpastan.se
 
Läget på stan kommentar
 
Läget på stan knapp
Läget på stan
läget på stan
Ett hängande gällivarehäng!                                     Foto: Arkivbild                            
Gällivarehäng är mode igen
Gällivarehäng har väl alla hört talas om. Men vet alla varifrån uttrycket kommer? Om denna udda trend kan man för övrigt säga att den är på modet igen, främsta användare nu är hip-hopare och skateboardåkare!
Har gällivarehäng någonting med Gällivare att göra egentligen? Svar: Ja! Uttrycket sägs komma från användandet av lösa arbetsbyxor. Lösa arbetsbyxor som rallare använde sig av vid järnvägsbyggandet av Inlandsbanan och Malmbanan genom Lappland. Och Gällivare ligger ju, som alla geografikunniga vet, i Lappland.
  Härmed kan man avfärda myten om att det är raggare som ligger bakom gällivarehänget. När de visar dalen mellan skinkorna så är det en raggarskåra de visar upp!
  Mer roliga fakta om gällivarehäng: Ronny och Ragge har gett ut en singel med titeln Brylcrem, stålkam och gällivarehäng. Och i delstaten Florida i USA kan elever bli avstängda om de har byxor som hänger för löst och visar för mycket av, ja ni vet vad!


mattias@lagetpastan.se
 
Läget på stan knapp
Läget på stan
Läget på stan hund
Ett udda husdjur.                                                                               ARKIVFOTO
Den vandrande pinnen
Ett populärt husdjur bland barn och ungdomar kan man benämna som en udda trend: Den vandrande pinnen!
När jag växte upp var det många av mina kompisar som hade ett annorlunda husdjur. Första gången jag såg det så pekade kompisen in i ett terrarium fyllt av små träd. "Där är mitt nya husdjur" sa han. "Var?" undrade jag. "Rakt framför dig", sa kompisen. Och då såg jag hur en liten pinne vandrade iväg! Inom ett år hade de flesta i klassen skaffat sig en vandrande pinne eller walking stick som den heter på engelska.
  Insekten är perfekt kamouflerad i skogar eftersom de liknar torra trädkvistar. De är utmärkta husdjur och äter ekblad, sallad och gurka och liknande mat. De bör bli besprutade med lite vatten då och då bara.
  Finns i tropiska områden jorden runt. 


mattias@lagetpastan.se
 
Läget på stan knapp
Läget på stan
Läget på stan kub
Låg av lågkonjunkturen?                                             ARKIVBILD    
Lågkonjunktur gör en låg
En udda trend som verkligen kan göra en låg är en så kallad lågkonjunktur. Den drabbar väldigt många människor. Främst genom att arbetslösheten ökar.
Så här står det om lågkonjunktur på Wikipedia: "Under lågkonjunkturer ("dåliga tider") är den totala efterfrågan på varor och tjänster mindre än vad som skulle kunna produceras. När orderna inte kommer in får företagen svårt att behålla sina anställda, än mindre att investera i ny teknik. Arbetslösheten ökar."
Det sämsta med denna udda trend är helt enkelt att många blir arbetslösa på grund av den dåliga ekonomin. Det bästa, tja, finns inget bra med det.
Den kanske mest kända lågkunjunkturen var "Den stora depressionen" i USA. Den startade när börsen kraschade 1929. Dess efterverkningar spred sig över hela världen och banade väg för diktatorer som Hitler och Stalin.

mattias@lagetpastan.se
 
Läget på stan knapp
Läget på stan
Läget på stan kub
Hon har stora ögon.                                                   ARKIVBILD    
Anime snygg udda trend
Anime, dvs den japanska animerade filmen, har svept över världen och är onekligen en snygg udda trend. Ett lätt sätt att känna igen anime är de stora ögonen karaktärerna har.
Anime är inte att förväxla med manga. Manga är japanska tecknade serier och anime är japanska tecknade filmer.
  Anime kom fram under sent 60-tal och början på 70-talet. Men det var först under 1990-talet som anime spreds världen över, främst genom Studio Ghibli som producerat filmer som Spirited Away och Det levande slottet. 2002 vann Spirited away en Oscar för bästa animerade film.
  I Japan förekommer till och med missbruk av anime, vilket på japanska kallas otaku. Då ägnar man hela sin fritid åt anime!

mattias@lagetpastan.se
 
Läget på stan knapp
Läget på stan
Läget på stan kub
Hon har blommor i sitt hår.                                          ARKIVBILD    
Flower Power
Flower Power var en udda trend som slog igenom i USA 1965. Den startade som en protest mot Vietnam-kriget. Den höll i sig ungefär till mitten av 70-talet och präglades av musik och konst.
Det var i Berkeley, Californien, som Flower Power startade som en symbolisk protest mot Vietnam-kriget. Man kan kalla det för en ideologi av icke-våld.
  Flower Power är intimt förknippat med hippies som klädde sig i blommor och färgglada kläder. De kallade sig för blomsterbarn.
I Flower Power-begreppet ingick också avslappnande droger och psykedelisk musik och konst.
Själva orden Flower Power ska ha myntats av Allen Ginsberg, amerikansk poet.
  Woodstockfestivalen 15-17 augusti 1969 blev en utmärkande punkt i den udda trend som var Flower Power.

mattias@lagetpastan.se
 
Läget på stan knapp
Läget på stan
Läget på stan kub
Kanske spökar det här?                                                ARKIVBILD    
Kuslig udda trend
En kuslig udda trend är onekligen spöken; de förekommer i många olika sammanhang såsom legender, myter, filmer och teater. Till och med i verkligheten, påstås det!
Det finns förteckningar om spöken långt före Kristi födelse till och med: I Kina avrättade kung Hsuan sin minister Tu Po 783 före Kristus, varefter Tu Po hämnades som spöke genom att döda kungen med pil och båge. Kungen hade dömt ministern på falska grunder, så han fick ett rättmätigt straff!
  Spöken förekommer till och med i Bibeln: I Nya Testamentet är det ju Jesus själv som är ett spöke tre dagar efter sin död!
  Andra kända spöken är Hamlets far, Patrick Swayze i Ghost, Sir Patrick i Harry Potter-böckerna, spökena av de gångna julaftnarna, Brita Bååt på Engsö slott i Västerås, Bruna Damen i Norfolk i England och sist men inte minst: Spöket Laban!

mattias@lagetpastan.se
 
Läget på stan knapp
Läget på stan
Läget på stan kub
              
Twitter en oanvänd trend
Enligt en undersökning från Carat Insight är det endast 0,4 procent som twittrar dagligen i Sverige. Det gör Twitter till en mycket oanvänd udda trend.
Vad är då Twitter? Kort beskrivet kan man kalla det för ett SMS-baserat nätverk, där man även kan ha en mikroblogg. 2006 började den udda trenden Twitter och 2007 bildades företaget Twitter.
  Men vad är det då som är så speciellt med Twitter egentligen? Tja, det är väl att det skrivs så mycket i medierna om det, men att det egentligen används av så få svenskar. Men i USA, där Twitter har sitt ursprung, är det annorlunda: Där används det av nästan 20 miljoner!

mattias@lagetpastan.se
 
Läget på stan knapp
Läget på stan
Läget på stan kub
Nyår för med sig löften.
ARKIVBILD
Udda nyårslöften
Det är vanligt att avge ett nyårslöfte när det nya året slår in. Det är många som säger sig börja nya liv. Men enligt de flesta studier bryter mellan 80 till 90% sina nyårslöften.
Det vanligaste är att man lovar sluta röka, eller att gå ner i vikt.
  Exempel på udda nyårslöften är: Besvara alla mail, köpa hus, göra högskoleprovet, låta barnen laga maten, köpa en handvisp, prata in ett hälsningsmeddelande på telefonsvararen, börja röka, dricka vin med människor jag tycker om, prata spanska ordentligt, börja rida, inse att man inte kan vara bäst på allt, matförgifta svenska folket, lära sig segla, försöka vara föräldraledig, skriva en bok, äta fisk, äta glass vid midnatt varje dag, börja oroa mig mer, sluta vara vänlig, ge mig ut på långa ego-tripper och avslutningsvis: Jag skall gå upp i vikt och motionera mindre!

mattias@lagetpastan.se
 
Läget på stan knapp
Läget på stan
Den första turkhiten.                                                   
 
Turkhits slår hårt
En udda trend som slår igenom hårt just nu är så kallade turkhits. Kort beskrivet är det en låt med direktöversättning till svenska!
I början var turkhits mest på arabiska eller turkiska, vilket man förstår av namnet, men nu finns det också turkhits från exempelvis forna jugoslavien.
  Det roliga med turkhits är att direktöversättningarna ofta blir mycket komiska: Maja pang mesen/ Tittar final, Var kan vi?/Jarå säkert, Sushi/Nå jag röker på Glenn som faaan/Andra steka kefft, Kom bebe du la´ parti dah/Arriba då final/Men sen/Glenn och jag sov så/ är ett exempel från Turkhiten "Sen sa du !" 
  Turkhits hittar man lättast på YouTube. Den allra första turkhiten var Ansiktsburk som ni kan se här.
  Njut!

mattias@lagetpastan.se
 
Läget på stan knapp
Läget på stan
Läget på stan kub
En vacker maskeradmask.                                             ARKIVBILD
 
Udda trend med anor
Nu när det är nyår så går många på nyårsmaskerader. Från början var maskerad ett överklassnöje!
Under medeltiden i Venedig hände till och med att fattiga och rika klädde ut sig till rika och fattiga, det vill säga bytte roller med varann!
  Vad är det då som är så roligt med den udda trenden att gå på maskerad? Det är just det att man för några timmar kan byta identitet, bli till någon helt annan. Kan göra sådana saker som man normalt inte gör.
  Förutom nyårsmaskerader är också 80-talsmaskerader vanliga nuförtiden.

mattias@lagetpastan.se
 
Läget på stan knapp
Läget på stan
Läget på stan kub
Stockholm – ett udda namn?                                       ARKIVBILD
 
Lite udda med udda namn
En udda trend som är aktuell just nu är udda förnamn. Man förstår till viss del trenden: Det är onekligen lätt att komma ihåg namn som Arwen och Guggenheim!
På SCBs databas finner man de mest ovanliga förnamn som finns i Sverige. Här är ett axplock från denna udda trend!

Kvinnonamn: Anus, Fika, Fisk, Gunnar, Hora, Jag, Pappa, Pippa, Pung, Snövit, Stålbarm, Tuttan, Vinterbarn och Xena.

Mansnamn: Aragorn, Balle, Barbapappa, Batman, Bebis, Chewbacca, Gay-Olof, Hitler, Judas, Katt, Lucifer, Mutta, Saddam och Stockholm.

Avslutningsvis kan jag inte undanhålla er två namn till som man kan tolka som man vill: Kuka och Islida!

mattias@lagetpastan.se
 
Läget på stan knapp
Läget på stan
Läget på stan kub
Sushi ser onekligen gott ut!                                            ARKIVBILD
Äta rå fisk?!
Första gången man hörde talas om sushi undrade man naturligtvis vad det var för maträtt. När man fick det förklarat för sig kom frågan snabbt: Äta rå fisk?!
Man skulle alltså äta rå fisk! Och gott skulle det vara också! Det konstaterades snabbt från många att sushi var en udda trend.
  Nu har den verkligen lämnat ett avtryck i västvärlden, denna japanska maträtt. Det var 1973 som Sverige introducerades av den råa fisken, på restaurang Seikoen i Stockholm. Men, enligt Wikipedia, så var det inte förrän under 1990-talet, då en mängd mindre sushibarer etablerades, som sushi började bli vanligt.
  Men vill man vara petig, så är det faktiskt så att sushi inte är liktydigt med rå fisk. Rå fisk kallas egentligen sashimi. 
Sushi är ju egentligen kokt rundkornigt ris tillsammans med rå eller tillagad fisk som vanligtvis ätes med wasabi, inlagd ingefära och japansk soja.
  Är det då gott? Nja... personligen har jag bara provat det en gång. Och det var längesen. Kanske dags att prova igen. Fast det finns ju en anledning till att det var längesen...

mattias@lagetpastan.se
 
Läget på stan knapp
Läget på stan
Läget på stan kub
Alla kan sjunga karaoke!                                                ARKIVBILD
Tom orkester udda trend
Karaoke är från Japan och betyder tom orkester. Karaoke är en udda trend som spridit sig när och fjärran. Numera är karaoke till och med förekommande hemma hos folk och fä!
Man kan även säga att karaoke har slagit igenom i TV-spelen: I Guitar Hero-spelen och Rock Band-spelen kan man sjunga till alla låtarna! Men i TV-spelens värld räcker det med att hålla rätt ton för att klara sig igenom låtarna. Man kan med andra ord nynna sig igenom låtarna och ändå få högsta betyg för sin "sång"!
  Det påstås att karaoke skapades 1971 av den japanska musikern Daisuke Inoue. Karaoke har nu spridit sig till stora delar av världen och återfinns framförallt i partysammanhang som en riktig stämningshöjare. Det är ju ett känt faktum att ju mer man dricker, desto bättre sjunger man!

mattias@lagetpastan.se
Skriv en kommentar
* Namn:
* E-post:
Kommentera:
* Namn och e-post måste fyllas i
 
Kommenterat:
Älskade kuben när jag var liten och gillar den än idag. TP
Macarena, vilken konstig dans... Coolio
 
Läget på stan
 
Läget på stan knapp