Läget på stan nav
Läget på stan-nav-gatsmart
Läget på stan nav
Läget på stan-nav-polis
Läget på stan-nav-noje
Läget på stan-nav-cafekollen
Läget på stan-nav-mode
Läget på stan-nav-udda-trender
Läget på stan-nav-halsa
Läget på stan-nav-pryl-teknik
Läget på stan nav-film
Läget på stan
Läget på stan-bildspel
Läget på stan nav
Läget på stan-nav-musik
Läget på stan-nav-gott-latt
Läget på stan hemma
Läget på stan-nav-klimatsmart
Läget på stan-nav-kronika
Läget på stan-nav-singel-ann
Läget på stan Emelies blogg
Läget på stan-nav
Läget på stan-nav
Läget på stan-nav-kimball
Läget på stan-nav-tipsa oss
Läget på stan-nav-streck
Läget på stan-nav-arkiv
Läget på stan-nav-annonsera
Läget på stan-nav-kontakt
Läget på stan-nav-jobba har

 

Läget på stan - Nyhter
Läget på stan-nyheter
 
Illustration: Tomorrow/stadsbyggnadskontoret
Nu kan bygget av Hisingsbron starta
Vid ett extrainsatt möte beslutade trafiknämnden att Skanska-MTH Hisingsbron HB ska få huvudentreprenaden för att bygga bron.
Överfarten väntas stå klar år 2021.

Två viktiga beslut fattades under det extrainsatta sammanträdet: Föreslå kommunfullmäktige att fastställa en projektbudget för Hisingsbron på 3,5 miljarder kronor i 2009 års prisnivå och att utse Skanska-MTH Hisingsbron HB till huvudentreprenör för byggnationen.

– I början av 2017 räknar vi med att vi äntligen kan sätta spaden i marken, säger Susanne Hultgren, avdelningschef på trafikkontoret.

Planerad tidplan för Hisingsbrons färdigställande:
2017: Planerad byggstart för huvudentreprenaden.
2020: Hisingsbron öppnas för bil- och busstrafik.
2021: Hisingsbron öppnas för spårvagnstrafik. Den uttjänta Götaälvbron rivs.
2022: Rivningen av Götaälvbron avslutas under försommaren.

kim@lagetpastan.se
 
Läget på stan knapp
Läget på stan
 
Foto: Kim Richter
Appen som skräddarsyr
dina spellistor

För ett tag sedan lanserade Tunigo sin app
i musiktjänsten Spotify och på kort tid har appen blivit poppis i Sverige. Appen gör det möjligt att på ett enkelt sätt hitta skräddarsyddaspellistor och upptäcka ny musik i det enorma utbud som Spotify erbjuder.

Tunigo var som enda skandinaviska partner med vid Spotifys lansering av dess nya plattform i november förra året. Appen fungerar som en guide i den djungel av musik som Spotify erbjuder och har snabbt blivit populär i Sverige.
  – Det känns så klart fantastiskt roligt med en sådan respons. Appen möjliggör för en ännu bättre musikupplevelse och tillför en ytterligare aspekt till Spotify. Det har aldrig varit enklare att hitta spellistor och ny musik i Spotify. Nu när vi fått en sådan otrolig respons bland användarna vill vi satsa vidare och se till att Spotify-användare i fler länder kan få ta del av Tunigo, säger Nick Holmstén, VD på Tunigo.
För mer info gå in på tunigo.com.
kim@lagetpastan.se
 
Läget på stan kommentar
 
Läget på stan knapp
Läget på stan
 
Foto: Kim Richter
Glöggfest den 4 december

Nyfiken på årets glöggsorter? Aldrig tidigare har vi haft så många olika glöggsorter att välja mellan. Det finns allt från traditionella rödvinssorter till choklad, whisky, rom mm. Men vad ska man välja till glöggfesten?

Nu har du chansen att testa en rad olika sorter från sex olika producenter som bjuder på sina bästa blandningar. Passa också på lyssna på spännande föredrag om allt från glögg i och till mat och kryddornas betydelse.

När: Lördagen den 4 december kl 10-16.
Entré: 80 kr, provsmakningsbiljetter 10 st för 100 kr alt 10 kr/st.
Förhandsboka entrébiljetter på www.vinosprithistoriska.se
 
Läget på stan knapp
Läget på stan
Läget på stan
 
Foto: Läget på stan
SL:s biljetter blir mer flexibla och tillgängliga
Från och med idag, den 1 oktober kan SL:s resenärer köpa 90-dagars biljett eller årsbiljett och själv välja när den skall börja gälla, utan att vara låst till fasta perioder.

Tidigare har dessa två biljettyper haft fasta ”kalenderstyrda” startdatum, men från och med idag inför SL alltså en flexibel lösning där resenären själv väljer vilket datum dessa biljetter skall börja gälla.
  Samtidigt förbättras också möjligheterna att köpa dessa biljetter då de från den 1 oktober kan köpas hos SL:s samtliga försäljningsombud och i SL Access-automaterna.
  De flexibla perioderna gäller både biljetterna till helt och reducerat pris.
  Den flexibla 90-dagarsbiljetten ersätter från och med årsskiftet de tidigare Säsongsbiljetterna. Dock kommer en så kallad Sommarbiljett till rabatterat pris att erbjudas för kalendermånaderna maj-augusti.
  De resenärer som så önskar kan via sl.se/MittSL registrera sitt SL Accesskort och på så sätt koppla en förlustgaranti till kortet.
Priser:
90-dagarsbiljett helt pris: 2010 kr
90-dagarsbiljett reducerat pris: 1200 kr
Årsbiljett helt pris: 7280 kr
Årsbiljett reducerat pris: 4370 kr

 
Läget på stan knapp
Läget på stan
Läxhjälp
 
Foto: Läget på stan
Matteläxhjälp på nätet
Nu är mattecoacherna i gång igen och Stockholms elever ges möjlighet att få hjälp med matteläxan på internet. Alla coacher är matematiklärarstudenter och tjänsten är gratis. 
– Vi ger läxhjälp i matematik till ungdomar i Stockholm via internet och chattprogrammet Windows Live Messenger, MSN. De elever som använder oss är supernöjda. I en undersökning fick vi betyget 4,51 på en skala från 1–5, berättar projektledaren Stefan Stenbom. 
  Eleverna går in på www.mattecoach.se (Länk till annan webbplats, http://www.mattecoach.se/) och hämtar kontaktuppgifterna till coachernas MSN-konto. Sedan chattar de med coacherna via sitt vanliga MSN-konto på Windows Live Messenger. Tjänsten vänder sig till elever från årskurs 6 och uppåt, gymnasiet och komvux.    
  Mattecoacher på nätet är ett samarbete mellan utbildningsförvaltningen i Stockholms stad, KTH Learning Lab och Microsoft Partnerskap i Lärande. Mattecoacherna startade som ett projekt våren 2009 och är nu en permanent tjänst. Mattecoach på nätet har fått flera priser och även nått andra kommuner i landet.
Mer info finns på: www.mattecoach.se
 
Läget på stan knapp
Läget på stan
 
Foto: Kim Richter
Över 2000 poliser arbetar under prinsessbröllopet
Michael Fetz, kommenderingschef för polisens insatser i samband med kronprinsessbröllopet, svarar på några frågor om kommenderingen.
Hur mycket arbete innebär bröllopet för Stockholmspolisen?
– Det innebär en extra insats från den 6 juni till den 20 juni. Då hålls Love Stockholm 2010 och vår insats sker inom ramen för bröllopskommenderingen. Utöver vardagsbemanningen kommer vi att ha ett antal grupper igång under dagar, kvällar och nätter.

Vad är Love Stockholm 2010?
– Det påminner om vattenfestivalen. Det kommer att vara olika turistdragande aktiviteter och uppträdanden.

Är ni oroliga att kriminella ska begå brott i andra delar av Stockholm när så många poliser är upptagna med bröllopsbevakningen?
– Nej, vi kommer hålla den numerär för vardagsbemanning som tjänsteföreskriften säger. De som arbetar med kommenderingen är utöver den.

Hur lyckas ni få ihop så många?
– Vi gick tidigt ut med behovet. Många av dem som inte arbetar i yttre tjänst vill också ställa upp och vara med. Dessutom tillåter vi bara 20 procent av våra medarbetare att ta ut semester före midsommar.

Vilken är din största farhåga?
– Att någon vill störa eller komma åt brudparet och deras gäster på något sätt. Vi har lagt ner mycket tid på att göra relevanta hotbildsbedömningar tillsammans med SÄPO och Rikskriminalpolisen.

Vad har du för förhoppningar?
– Att det blir ett trevligt evenemang som alla kommer att minnas som en positiv upplevelse och att det genomförs utan störningar och angrepp. 

Mer info om avspärrningar från polisen på: www.polisen.se
 
Läget på stan knapp
Läget på stan
Läget på stan
 
Arkivbild
LOVE Stockholm 2010
Det är äntligen dags för LOVE Stockholm 2010 – en två veckor lång kärleksfest mitt i Stockholm. Festen invigs på Nationaldagen den 6 juni och når sitt klimax på den kungliga bröllopsdagen den 19 juni.

I hela Stockholm fylls atmosfären med musik, dans, kultur, mat, design, spännande kontraster och möten i kärlekens tecken. Alla är välkomna och det är fri entré till nästan allt.
Spelplatserna är många och myllrande under LOVE Stockholm 2010, både inne i stan och i ytterstaden.

Skeppsbron:
Stora stjärnor på scen, vattenvyer och flytande marknad.
Galärparken, Djurgården: familjefest och oas för de små.
Kungsträdgården: Schlagerfrossa, musik, mat, Stockholmspaviljongen.
Strömparterren: Love Lounge för singlar och stans tyngsta klubbscen.
Slussens Lustgård: Hjärta, smärta, spåtant och kärlekskarusell.
Skeppsholmen: Skärgården och midsommar.
Norrmalmstorg: Idrottstema.
Ytterstaden: Farsta, Järvafältet, Kista, Skärholmen och Vällingby.
Hela programmet i pdf-format: www.lovestockholm2010.se

 
Läget på stan knapp
Läget på stan
Läget på stan
 
Arkivbild
Ta med cykeln på bussen
Fram till den 30 september kan SL:s resenärer ta med cykeln på ett antal busslinjer och från vissa hållplatser i Roslagen, Nynäshamn, Södertälje, Mälaröarna och på Värmdö. Dessutom har det startat en helt ny busslinje, nummer 433C, mellan Cityterminalen och Stavsnäs

Man får ta med cykeln alla tider, förutom under rusningstiden (måndag till fredag klockan 6–9 och 15–18) och enbart i mån av plats. På nya linje 433C får cykel tas med även under rusningstiden.
  Det går inte att boka cykelplats på bussen. Principen först till kvarn gäller. Det får plats två cyklar på cykelhållaren. På linje 433C, finns det plats för fler cyklar.
  Tandemcyklar får inte tas med förutom på linje 433C, där det är tillåtet. Det kostar inget extra att ta med cykeln.
  Cykel på buss är ett försök och kommer att utvärderas.
  På nedanstående linjer kan man ta med cykel på buss. På sl.se framgår vilka hållplatser som man kan ta med cykel från.

Mälaröarna
Linje 176, 177, 311, 312, 317 och 318.
Nynäshamn
Linje 849
Roslagen
Linje 621, 625, 630, 631/631X, 632, 634, 636, 637, 638, 639, 641, 642, 643, 644, 645, 646, 647, 648, 649, 652, 653, 654, 655, 676 och 677
Södertälje
Linje 780, 785 och 787
Värmdö
433C (ny cykelbuss mellan Cityterminalen och Stavsnäs)

När bussen stannar vid hållplatsen, talar man om för föraren att man har med sig en cykel.
  Resenären ska själv lyfta på och av cykeln på cykelhållaren som sitter längst bak på bussen. På linje 433C lyfter resenären själv in och ut cykeln i godsutrymmet bak i bussen.
  Resenären säger i förväg till föraren var han/hon tänker av.
  Cykel på buss är ett försök och kommer att utvärderas.
Mer info på: www.sl.se

 
Läget på stan knapp
Läget på stan
Läget på stan
 
Arkivbild
4 100 nya studentlyor
Finansborgarrådet Sten Nordin och ytterstads- och bostadsbolagsborgarrådet Joakim Larsson presenterade i torsdags tillsammans med SSCO ett löfte om 4 100 nya studentlägenheter i Stockholms stad.
– Det känns fantastiskt att nybyggnationen av studentbostäder kan komma igång igen, säger SSCO:s ordförande Nicke Grundberg. Vi är glada att vi har kommit så här långt i diskussionerna med Stockholms stad. Det här är mycket goda nyheter för Stockholm som utbildningsort.

Bostadssituationen för studenter har stadigt förvärrats under några års tid. För närvarande står närmare 50 000 människor i kö till SSSB:s 8 000 bostäder, vilket innebär en fördubbling på bara tre års tid. Samtidigt varnar Regionplanekontoret för att Stockholmsregionen står inför en stor brist på högutbildade, vilket sannolikt kommer att medföra att högskolesektorn i Stockholm kommer att byggas ut under de kommande decennierna.

– Det är väldigt glädjande att vi efter några års arbete har uppnått en blocköverskridande enighet om att tusentals nya studentbostäder behöver byggas under den kommande mandatperioden, säger Nicke Grundberg. Frågan är alldeles för viktig för Stockholms fortsatta kompetensförsörjning och tillväxt för att vi ska vara beroende av vilken majoritet som råkar sitta vid makten i Stadshuset. Utmaningen blir nu att hålla en hög och jämn byggtakt under det kommande decenniet.
 
Läget på stan knapp
Läget på stan
Läget på stan-nyheter
 
Pressfoto: Banverket
Citybanan på banan
Citybanan byggs i en cirka sex kilometer lång tunnel under Stockholms innerstad. Den sträcker sig från pendeltågsstationen Stockholms södra till Tomteboda. Två helt nya stationer kommer att byggas: station Stockholm City och station Stockholm Odenplan.

I dag trängs pendeltåg, regionaltåg, fjärrtåg och godståg på två spår in mot Stockholm Central. När Citybanan är klar 2017 kommer pendeltågen att ha sina egna spår i en tunnel under Stockholm.
  Citybanan ger förutsättningar för en utökad, miljövänlig kollektivtrafik, inte bara för stockholmare utan för hela regionen.

Två nya pendeltågstationer. Citybanans två stationer - station Stockholm City och station Stockholm Odenplan - blir viktiga knutpunkter som ger nya resmöjligheter. Odenplan blir en av Stockholms viktigaste kollektiva knutpunkter, med möjlighet att byta mellan pendeltåg, tunnelbana och buss. Pendeltågstationen vid Odenplan får gemensam entré med Gröna linjens tunnelbana. Den nya stationen i City får uppgångar vid Vasaplan, Vasagatan och Klarabergsgatan.

Se karta över bygget.

Mer info:
• För frågor som rör om kollektivtrafiken, kan du ringa Kundtjänst på telefonnummer 08-600 10 00.
• Stockholms stad svarar på frågor som rör gator och mark på telefonnummer 08-508 260 00.
• Banverket svarar på frågor om bygget. Ring Citybanans informationstelefon på 08-762 40 40.

 
Läget på stan knapp
Läget på stan
Läget på stan
Uppvisning i skatepolerna blir det på Söderandans dag.
 Arkivfoto
Söderandans Dag
Välkommen till 5-års jubileum för Söderandans Dag de 8 maj 12–18.00 på Medborgarplatsen samt i Fatbursparken och Björns trädgård.
En dag fylld med upplevelser för barn, unga och vuxna.
Invigningstalare på Söderandans Dag är justitieminister Beatrice Ask. 
Över 60 stycken medlemmar/utställare berättar om sitt brottsförebyggande och trygghetsskapande arbete.Dessutom upplevelser för både mun och öra som till exempel matmarknad med Gotländska specialiteter och ett artistuppbåd bestående av bland andra bröderna Rongedal och Rigo med kör från körslaget, Neo och Linda Pritchard från årets melodifestival samt Rebound bestående av Rabih Jaber och Eddie Razaz från Idol 2009.Parkleken Björnsan har ansiktsmålning, tävlingar, lek och spel samt korvgrillning för de små.
  Till detta kommer mängder av ungdomsband, sångare och dansare med flera att underhålla på våra fem olika scenplatser runt Medborgarplatsen.
 Dessutom PoolParty i skatepolerna med uppvisning av proffs och amatörer med livebandet The Krooked.
Söderandan är det lokala brottsförebyggande rådet i Södermalms stadsdelsområde. Söderandan har nära 900 medlemmar bestående av myndigheter, samfund, organisationer, föreningar coh företagare som alla arbetar med devisen Renare, Grönare och Tryggare.
 
Läget på stan knapp
Läget på stan
Läget på stan
 
 Foto: Jan Eve Olsson/Håll Sverige Rent
Skräpplockardagarna
För fjärde året i rad genomför Trafikkontoret i Stockholms stad och stiftelsen Håll Sverige Rent Skräpplockardagar under vecka 17. 2009 blev ett rekordår då ca 21 300 förskole- och grundskolebarn deltog i aktiviteterna. I år är redan 25 000 barn och vuxna anmälda som ska hjälpa till att rensa parker, torg och skolgårdar från skräp och därmed bidra till ett renare och vackrare Stockholm. 

– Samtidigt som staden ökar städinsatserna är det viktigt att stockholmarna också tar ansvar för sitt skräp. Det är därför väldigt roligt att så många unga stockholmare engagerar sig för ett rent och vackert Stockholm. Jag hoppas att Stockholms vuxna tar till sig av våra duktiga barns engagemang och slutar upp med att slänga skräp på stadens gator, parker och torg, säger Ulla Hamilton, miljö- och trafikborgarråd (M) som själv kommer att plocka skräp på lördag den 1 maj runt sjön Trekanten i Liljeholmen.

Trafikkontoret och stiftelsen Håll Sverige Rent står gemensamt för inbjudan till Skräpplockardagarna. Anmälan om att delta görs till Håll Sverige Rent på www.hsr.se/skrapplockardagar. Säckar, handskar och eventuell extra skräphämtning ingår.
  Stockholms stadsdelar deltar i en tävling. Stadsdelen med flest deltagare får vandringspriset ”Stockholms stads skräpplockarstatyett” som delas ut efter Skräpplockardagarna. 2009 vann Rinkeby-Kista priset med sina drygt 3 800 deltagare.

På Håll Sverige Rents webbplats finns pedagogiskt material, förslag till lektionsupplägg och aktiviteter som kan bidra till att påverka attityder, kunskap och intresse för att minska nedskräpningen. Även Stockholm stad har en webbplats som kan användas i undervisningen eller av eleverna på egen hand. www.stockholm.se/snygg » riktar sig till elever i åk 4-6 och handlar bl a om vad staden gör för att Stockholm ska vara ren och trevlig att bo och gå i skola i.

 
Läget på stan knapp
Läget på stan
Läget på stan
Berit Svedberg.
 Foto: Yanan Li/Stockholms stad
Hon är Stockholms kärleksgeneral
Stockholms stads mesta festfixare - Berit Svedberg - blir festivalgeneral för Love Stockholm 2010, Stockholms stads hyllning till det kungliga bröllopet.
– Det känns naturligt att Berit Svedberg, som är kulturdirektör till vardags tar det övergripande ansvaret för evenemanget, som är den största fest staden gjort, säger Irene Svenonius, stadsdirektör. Berit har stor erfarenhet själv och en hel avdelning som specialiserat sig på evenemang.
  Berit Svedberg har arbetat med det mesta inom Stockholms stad. Hon var tidigare socialchef, stadsmuseichef och under en period biträdande stadsdirektör, numera är hon kulturdirektör. Hon har bland annat varit ansvarig för stora evenemang som millenniefirandet, Stockholms 750-årsjubileum och Go08. Evenemang som tillsammans lockat tiotals miljoner besökare genom åren.

Vigseln mellan Kronprinsessan Victoria och herr Daniel Westling äger rum den 19 juni och bröllopet kommer att locka besökare och TV-tittare från hela världen. Festligheterna inom ramen för Love Stockholm 2010 invigs med det årliga nationaldagsfirandet den 6 juni och fortsätter sedan under hela två veckor, tills de når sin höjdpunkt den 19 juni.
  – Evenemangen ska innehålla välkomnande mötesplatser med underhållning, musik och olika upplevelser. Alla ska känna sig välkomna när stockholmare, turister och inresta kan fira Stockholm och det kungliga bröllopet tillsammans och samtidigt upptäcka allt fantastiskt som vår huvudstad har att erbjuda. Vi visar upp allt från lättare underhållning till hur staden utvecklas. Eftersom Stockholm har utsetts till Europas miljöhuvudstad berättar vi också hur vi jobbar med att göra staden grönare, säger Berit Svedberg.

Love Stockholm 2010 genomförs av Stockholms stad tillsammans med ett flertal samarbetspartners som knyts till evenemanget. Bland andra IKEA, Volvo, Stockholm Arlanda Airport, Metro och TV4-Gruppen. Evenemangen utspelar sig på centrala ytor i innerstaden som till exempel Kungsträdgården och Skeppsbron men program och aktiviteter kommer också att märkas av i ytterstaden.
 
Läget på stan knapp
Läget på stan
Läget på stan
Arkivbild
Taxi skänkte en timmes skattefusk med lyxlunch
När Västbergaskolans 550 elever i Stockholm på fredagen steg in i sin matsal möttes de av vita dukar, kandelabrar och blommor på borden. Därtill en buffé som dignade av bland annat caesarsallad, marinerad kyckling, tiramisu och hallonsmoothies.
Det var Taxi Stockholm som uppmärksammade det utbredda skattefusket inom taxinäringen genom att bjuda eleverna på en lyxlunch till ett värde av 40 000 kronor.
  ”Fantastiskt!”, ”Bästa jag har ätit!”, ”Titta, vita dukar och tända ljus!” Lovorden haglade över denna minst sagt annorlunda skollunch. Bland de minsta barnen var det mest makaroner, köttbullar och pannkakor som gick åt, medan de större stönade över kycklingspett, melon och tiramisu.
  – Vi hoppas att vi har bidragit till att skapa uppmärksamhet kring ett angeläget samhällsproblem med skattefusk där hundratals miljoner uteblir i skatteintäkter årligen. Exempelvis en åkare som kör färdtjänst och skolskjutsar och får betalt med skattemedel kanske inte själva betalar sina skatter, säger Thomas Jansson, styrelseordförande i Taxi Stockholm.

Enligt beräkningar från skatteverket motsvarar taxibranschens skattefusk en omsättning om två miljarder kronor per år. Det betyder att det varje år undanhålls inkomstskatter och sociala avgifter om 390 miljoner kronor. Lågt räknat undanhålls 40 000 kronor varje timme, varje dag, varje år.
  – Detta är ett sätt för Taxi Stockholm att aktiv visa hur mycket skatteintäkter som går förlorade varje timme och hur dessa pengar skulle kunna användas om de istället hade kommit den offentliga sektorn tillgodo, säger Thomas Jansson, styrelseordförande i Taxi Stockholm.

Lyxlunchen, som tillagades av Radisson Blu Strand Hotels kökschef Jonas Franzén med personal, bestod av en brunchinspirerad buffé som var minst sagt uppskattad bland barnen. Givetvis fanns Västbergaskolans egen duktiga personal med och assisterade.
 
Läget på stan knapp
Läget på stan
Läget på stan
Foto: Orasis foto/Stockholm universitet
Poppis med sommarkurser
Fler söker sommarkurser vid Stockholms universitet. Till de 60 utbildningar som kan sökas via portalen www.studera.nu har drygt 39 procent fler sökt än motsvarande tidpunkt 2009.
5 291 personer har sökt till utbildningar som ges vid Stockholms universitet i sommar. Det är den näst högsta noteringen i söktryck sedan ”sommarterminen” började, endast 1996 har det varit fler sökande än det är idag till Stockholms universitet.

Stockholms universitet är, enligt Verket för högskoleservice (VHS), det fjärde mest sökta lärosätet och har den tredje mest sökta utbildningen (Praktisk projektledning som ges av Institutionen för data- och systemvetenskap) i den gemensamma antagningsomgången sommaren 2010. Av de sökande till Stockholms universitet har nästan var fjärde sökande kursen Praktisk projektledning som ett alternativt.
 – Historiskt så har fluktuationerna i antalet sökande mellan sommarutbuden varit relativt omfattande och sannolikt har mixen av kurser varit av ansenlig betydelse för det allmänna söktrycket. Tydligt är då att sommarens mix av nya och gamla kurser utgör ett bra urval där både ”gamla” utbildningar, som till exempel Juridisk introduktionskurs, och nya, som ”Kärlek, motstånd, medier. Skrivandets och läsandets praktiker” ser ett ansenligt söktryck, säger Mattias Wickberg vid Sektionen för antagning, Stockholms universitet.

Till utbildningar med lägre söktryck finns ännu möjlighet att söka. Ett stort antal av sommarens kurser är öppna för så kallad ”sen anmälan” ända fram till slutet av april.
 – Eftersom en tydlig trend, som sannolikt består även denna sommar, är att allt fler sökande bestämmer sig sent och väljer att lämna in en anmälan först efter den 15 mars, så kommer sannolikt söktrycket till flera utbildningar att öka, säger Mattias Wickberg.
 Sommaren 2009 är 2 av 3 sökande kvinnor. De flesta sökande är i åldern 20-24 år.
 
Läget på stan knapp
Läget på stan
Läget på stan
Foto: Kim Richter
Stockholmarna nöjda med stadens service
Majoriteten av stockholmarna är nöjda med kvaliteten i stadens verksamheter. Det visar en undersökning som har gjorts på uppdrag av Stockholms stad. Med hjälp av en blogg och en enkät på www.stockholm.se frågar nu staden medborgarna vad de tycker att Stockholm ska göra för att bli ännu bättre.

Stockholm har utsetts till Sveriges Kvalitetskommun 2009. Därför har staden gjort en kvalitetsmätning där stockholmarna har svarat på vad de tycker är bra och vad som kan bli bättre. Två av tre stockholmare anser att stadens verksamheter håller hög kvalitet. 
  – Vi blev inspirerade när Stockholm fick priset och ville veta hur stockholmarna uppfattar kvaliteten i den kommunala servicen. Att de uppskattar servicen är ju det allra viktigaste för oss. Staden gör en rad mätningar i verksamheterna om vad elever, föräldrar, anhöriga, biblioteksbesökare och andra tycker. Detta ger oss en bild av hur stadens kvalitetsarbete som helhet uppfattas, säger Hanna Brogren, kommunikationsdirektör i Stockholms stad.

Drygt tusen stockholmare från 18 år och uppåt tillfrågades i undersökningen. Det som invånarna anser är viktigast för en bra kvalitet är personalens kompetens och tillgänglighet.
  – En rolig sak i resultatet är att två av tre tillfrågade upplever att staden arbetar aktivt med att utveckla kvalitet i verksamheterna! Det är trevligt för alla oss som jobbar i staden, säger Hanna Brogren.
  En majoritet tycker att kompetent personal är viktigast för att höja kvaliteten och på andra plats kommer personaltätheten och tillgängligheten, det vill säga hur snabbt man kommer fram i telefon eller hur lätt man hittar information om verksamheten.
  På www.stockholm.se » finns ”Tyck till” - ett öppet forum där stockholmarna bjuds in att beskriva vad de tycker att bra kvalitet är och hur de vill ha sina kontakter med staden.

 
Läget på stan knapp
Läget på stan
Läget på stan
Foto: Arkivbild
Undvik Hamngatan
På grund av SLs arbete med Spårväg City har området kring Hamngatan starkt begränsad framkomlighet under påskveckan den 29 mars- 12 april. Trafikkontoret rekommenderar bilister att helt undvika att åka ner i området och istället välja andra vägar.

Trafik från Östermalm mot City
Undvik Strandvägen och välj istället Linnégatan, Sturegatan och vidare upp till Kungsgatan.

Trafikanter söderifrån mot City – Östermalm - Djurgården
Välj Klaratunneln. Trafikanter från Skeppsbron som ska mot Östermalm/Djurgården föreslås svänga höger efter Strömbron och vidare Stallgatan mot Nybroplan.

Trafikanter från Sergels torg mot Östermalm
Välj Sveavägen och Kungsgatan.

Vänstersväng på Hamngatan från Norrmalmstorg till Kungsträdgårdsgatan är inte möjlig under perioden.
Följ orange skyltning!

 
Läget på stan knapp
Läget på stan
Foto: Arkivbild
Allt fler unga röker

Den senaste Stockholmsenkäten* visar på ett trendbrott inte minst när det gäller ungdomars bruk av alkohol och tobak.

Enkäten visar bland annat att flickors alkoholkonsumtion och andelen ungdomar som röker dagligen i år 9 har ökat.
Med anledning av detta bjuder Stockholms innerstadsdelar, Ungdomens Nykterhetsförbund och Non Smoking Generation in ledamöter i respektive stadsdelsnämnd, chefer på innerstadens stadsdelsförvaltningar och utbildningsförvaltningen samt innerstadens närpolischefer till semiarium om alkohol- och tobaksförebyggande arbete.
  Seminariet ingår i projektet "Tobaksfria ungdomar i Stockholms innerstad".
  Ungdomar som ingår i projektet kommer även för att berätta om sina erfarenheter och hur man på bästa sätt arbetar förebyggande för att nå ungdomar.

Tid:
Onsdagen den 24:e mars 2010 klockan 18.00-20.00
Plats: World Trade Center, Klarabergsviadukten 70/Kungsbron 1

* Socialtjänst- och arbetsmarknadsförvaltningen och utbildningsförvaltningen i Stockholms stad genomför vartannat år en undersökning av riskbeteenden bland elever i grundskolor och gymnasier. 2008 datainsamling skedde från och med vecka 12 i grundskolans skolår 9 och i gymnasiets årskurs 2.

 
Läget på stan knapp
Läget på stan
Läget på stan
Foto: Arkivbild
1000 miljöbilar

Taxi Stockholm har nu tusen miljötaxi och köper en ny biogasbil varje dag. Gröna Bilister är imponerade och uppmanar Stockholms stad och övriga kommuner i länet att stimulera miljötaxi mer, samt alla taxikunder att göra ett aktivt grönt taxival.

– En taxibil kör cirka 10 000 mil per år, som sju vanliga bilar. Därför är det viktigt att de är snabba att ställa om i grön riktning, och väldigt glädjande med positiva exempel som Taxi Stockholm. Tusen miljötaxi varav nästan hälften gasbilar är imponerande, säger Martin Prieto Beaulieu, taxiansvarig i Gröna Bilisters styrelse.
  Gröna Bilister uppmanar alla större köpare av taxiresor att påskynda omställningen till miljötaxi.
  – Stockholms kommun har miljötaxi som förval, landstinget ger högre ersättning för miljötaxi inom färdtjänsten och Arlanda flygplats ger miljötaxi förtur. Allt detta stimulerar en omställning, men alltför många kranskommuner gör ingenting alls för att påskynda utfasningen av gammaldags dieseltaxi, säger Martin Prieto Beaulieu.

Fakta om Taxi Stockholms miljöbilar:
• Andel miljöklassade bilar: 66 procent
• Antal miljöklassade bilar: 1 000 (tillväxttakt: nio bilar
i veckan)
• Antal biogasbilar: 476 (tillväxttakt: en bil per dag)
• Antal hybridbilar: 55 (totalt 150 är beställda)
• Övriga miljöklassade miljöbilar drivs med etanol
 
Läget på stan knapp
Läget på stan
Läget på stan
Foto: Magnus Pehrsson/AF
Jobbtorg i Stockholm

Den 11 mars går den årliga Rekryteringsträffen på Jobbtorg Stockholm i Farsta av stapeln. Många företag som har ett stort behov av personal inför sommaren väljer att rekrytera via Jobbtorg Stockholm i Farsta.

Arbetssökande inskrivna på Jobbtorg Stockholm kommer att träffa arbetsgivare på Rekryteringsträffen och få möjlighet att presentera sig med ett nytt jobb i sikte.
  Jobbtorg Stockholm erbjuder arbetsgivarna en snabb rekryteringsprocess, inga berg av ansökningar att gå igenom och sökande som bäst matchar arbetsgivarnas kravprofil.
  Sedan 2008 finns Jobbtorg Stockholm i Farsta, Kista, Södermalm, Vårberg och Vällingby.
  Jobbtorg Stockholm är stadens satsning för att få fler arbetssökande ut i jobb. Här hittar du den nyarbetslöse akademikern, den som just avslutat sin anpassade yrkeskurs, den nyanlände civilingenjören samt ungdomar på väg till sitt första jobb.

Plats:
Quality Hotel Globe, Globen
Datum & tid: 11/3 kl. 09.00-15.00
 
Läget på stan knapp
Läget på stan
Läget på stan
Foto: Joakim Grankvist
Snål SL-budget
bakom snökaoset

SL sätter upp nya osmidiga glasspärrar för minst 265 miljoner kronor. Pengarna borde användas till att rensa tågen från snö och ge bättre information tycker Miljöpartiet.

– Man kan inte hoppas att snön ska töa bort. SL ska ploga i tid, hålla spåren rena och informera tydligt. Ytterst är det här politikernas ansvar, det handlar om prioriteringar, säger Yvonne Blombäck, Miljöpartiets ledamot i SL:s styrelse.
 – En snål borgerlig politik där en halv miljard i trängselskatt varje år läggs på vägar istället för på kollektivtrafiken har förstås bidragit till att det saknas underhåll och beredskap, säger Yvonne Blombäck.
Miljöpartiet känner med alla miljövänliga kollektivtrafikresenärer som drabbats.
 – Jag vill hylla alla tuffa resenärer i kollektivtrafiken som kämpar för att ta sig fram och klara vardagen, säger Yvonne Blombäck.
 
Läget på stan knapp
Läget på stan
Läget på stan semester
Arkivbild
Nu kan du plugga till informatör i Stockholm

Hösten 2010 inrättas ett nytt program – informatörsprogrammet - vid Södertörns högskola. Stark inriktning på det svenska språket kombineras med praktisk och strategisk kunskap.

Det nya informatörsprogrammet vid Södertörns högskola är den enda högskoleutbildningen till informatör i Stockholm. Det ger en ”allroundutbildning” så att man både ska kunna jobba praktiskt med produktion av informationsmaterial, men också strategiskt. Man lär sig hantverket, samtidigt som man får en stabil vetenskaplig och teoretisk grund att stå på.
  Programmet skiljer sig från liknande utbildningar vid andra lärosäten genom att huvudämnet är svenska.
 – Språket är viktigt för en informatör, både när man skriver texter, vid samtal och intervjuer och vid muntliga presentationer, säger Mats Landqvist, lektor i svenska och projektledare för det nya informatörsprogrammet.

Första året får man lära sig mycket om att skriva texter, men också layout och webbpublicering. Senare i programmet bekantar man sig med informationsstrategier, då man till exempel studerar intern kommunikation, kriskommunikation och PR. Efter det 3-åriga programmet kan man, om man vill, fortsätta studierna på mastersnivå.

Varvat med
studierna är studenterna på kortare och längre praktik.
 – Andra året har vi lagt in fältarbeten och kortare praktik, berättar Mats Landqvist. Sista året har studenterna en längre sammanhängande praktikperiod ute på företag och organisationer. Studiebesök och besök av yrkesverksamma ingår också som spännande delar i utbildningen.

Nytt till hösten

Nya program som startar hösten 2010 på Södertörns högskola är Sport management, Personalvetarprogrammet, Samtid och kulturarv, IT och kultur samt Informatörsprogrammet. Nytt ämne är Måltidskunskap. Läs mer på www.sh.se.
 
Läget på stan knapp
Läget på stan
Läget på stan semester
Arkivbild
Premiär för Elektroniktåget
Den 14 april klockan 06.00 avgår Elektroniktåget från Göteborg och anländer 200 meter från entrén till Stockholmsmässan och S.E.E., Scandinavian Electronics Event.
Tåget stannar till på strategiska och industrinära platser på vägen, som Alingsås, Herrljunga, Falköping, Skövde och Hallsberg. Ombord serveras frukost på utresan, samt middag på hemresan. Måltiderna ingår i biljettpriset på 1495 kronor. Efter en intensiv dag på mässan står Elektroniktåget framkört ca 17.30 vid Älvsjö Station.
 – Elektroniktåget är ett resultat av de besök som vi har genomfört hos företag i Göteborgsområdet och andra regioner med större industrier. Flera företag var intresserade av en lösning för att enkelt och billigt ta sig till och från S.E.E., med möjlighet att arbeta på tåget, koppla av eller hålla möten. Under hemresan kommer det även att finnas en bar som ger möjlighet att umgås med medarbetare och branschkollegor och träffa kunder under trevliga former, säger Magnus Eriksson, projektledare för S.E.E.
 Elektroniktåget är det första steget i ett samarbete mellan S.E.E. och SJ Event. Om satsningen faller väl ut kan det i framtiden bli tal om fler strategiska tågsträckor.
 Scandinavian Electronics Event äger rum den 13-15 april på Stockholmsmässan i Älvsjö.
 För information och bokning av Elektroniktåget, se www.sjevent.se
 
Läget på stan knapp
Läget på stan
Läget på stan semester
Foto: Kim Richter
Extratågen åter i trafik
De ca 40 dagliga extraturerna i pendeltågstrafiken som tidigare ställts in av Banverket sätts nu åter i trafik efter krav av SLs vd Göran Gunnarsson.
Avgångarna som dragits in har skapat stora problem med trängsel och vid flera stationer har resenärer lämnats kvar på plattformen.
– Att dra in så många turer skapar en ohållbar situation, säger SLs vd Göran Gunnarsson.
  Det är Banverket som ansvarar för underhållet, inklusive snöröjning, av de spår om pendeltågen går på samt för information i högtalare och digitala skyltar på stationerna.
  SL via Stockholmståg kör som ”gäst på spåren” och har ingen som helst rådighet över snöröjning eller information.
 – SLs pendeltåg står för den i särklass största transporten av resenärer i tåg-Sverige. Det är inte rimligt att begränsa trafiken för de tåg som gör störst nytta. Jag är därför glad att Banverket nu gått med på att SLs insatståg i rusningen får köra som vanligt från och med i morgon, säger Göran Gunnarsson.
 
Läget på stan knapp
Läget på stan
Läget på stan semester
 
Alice och Lucas populärast
Alice är ny etta på listan över de populäraste tilltalsnamnen givna till flickor under 2009 medan Lucas behåller förstaplatsen bland pojkarna. Alice har aldrig tidigare toppat listan men har funnits med bland de tio populäraste flicknamnen sedan 2005. Lucas var etta både 2006 och 2008 och har funnits med bland de tio vanligaste pojknamnen sedan år 2000.
Namnet Alice gavs till 977 flickor vilket motsvarar 1,8 procent av alla 2009 års namngivna töser. Andra- och tredjeplatsen intogs av Maja, tidigare etta, och Ella, tidigare fyra, som gavs till 870 respektive 810 flickor. Emma och Julia, som 2008 hade andra- och tredjeplatsen dalade 2009 till fjärde respektive sjunde plats. Det enda nya flicknamnet på topp 10-listan är Ebba som intog tiondeplatsen efter avancemang från 14:e plats, enligt SCB. 

Lucas behöll förstaplatsen bland pojkarna med 1 114 namngivna, vilket motsvarar nära två procent av 2009 års namngivna pojkar. Upp till andraplatsen klev Elias, tidigare fyra, med 1 018 namngivna pojkar tätt följd av Oscar och William som delade tredjeplatsen med 1 010 namngivna. Hela tre nya namn tog sig in bland de tio vanligaste tilltalsnamnen för pojkar, nämligen Oliver, Viktor och Axel. Det gjorde de på bekostnad av Filip, Emil och Isak.
Rang
Flicknamn
Antal
Rang
Pojknamn
Antal
1
Alice
977 1
Lucas
1 114
2
Maja
870 2
Elias
1 018
3
Ella
810 3
Oscar
1 010
4
Emma
798 3
William
1 010
5
Elsa
772 5
Hugo
878
6
Alva
771 6
Alexander
837
7
Julia
741 7
Oliver
770
8
Linnea
685 8
Viktor
734
9
Wilma
668 9
Erik
727
10
Ebba
655 10
Axel
715
Källa: SCB
 
 

Skriv en kommentar
* Namn:
* E-post:
Kommentera:
* Namn och e-post måste fyllas i

 
Läget på stan knapp