Läget på stan nav
Läget på stan-nyheter
Läget på stan-nav-gatsmart
Läget på stan nav
Läget på stan-nav-polis
Läget på stan-nav-noje
Läget på stan-nav-cafekollen
Läget på stan-nav-mode
Läget på stan-nav-udda-trender
Läget på stan-nav-halsa
Läget på stan-nav-pryl-teknik
Läget på stan nav-film
Läget på stan
Läget på stan-bildspel
Läget på stan nav
Läget på stan-nav-musik
Läget på stan-nav-gott-latt
Läget på stan hemma
Läget på stan-nav-klimatsmart
Läget på stan-nav-kronika
Läget på stan-nav-singel-ann
Läget på stan Emelies blogg
Läget på stan-nav
Läget på stan-nav
Läget på stan-nav-kimball
Läget på stan-nav-tipsa oss
Läget på stan-nav-streck
Läget på stan-nav-arkiv
Läget på stan-nav-annonsera
Läget på stan-nav-kontakt
Läget på stan-nav-jobba har

 

En tung och hård platta
Judas Priest
A touch Of Evil – Live

Betyg:Läget på stan
Läget på stan musik
Gubbarna rockar fortfarande loss och det låter bra, framför allt så är det ju Rob Halfords röst som rockar mest. Liksom Bruce Dickinson i Maiden har han en superbt perfekt anpassad röst för denna tunga rock som bara sprutar ut ur marshall racken. Tunga gitarrer ligger och lurar hela tiden bakom hans röst, det är han som bestämmer och slår an tonen för vad som komma skall i nästa strof.
  Det är också fantastiskt roligt att lyssna på en platta som spelats in live, det blir ett tyngre och maffigare sound som man kan leva sig in i.
Låtar som;  ”Judas Rising”, ”Painkiller” och ”Dissident Aggressor” är typiska Judas-riff.
  Riktigt roligt och bra!
 
 
Läget på stan kommentar
 
Läget på stan
Läget på stan
Grymt–Beastie boys
Beastie boys
Ill Communication

Betyg:Läget på stan
Läget på stan musik
Fy fan vad grymma dom är!
Detta album är det grymmaste som Beastie boys någonsin gjort. Det svänger, gungar, flyter och flödar fram sköna ljud från alla spår. Streetcred? Absolut! Tidlöst? Absolut! Hip Hop? Absolut fast med en otrolig dynamik som bara detta Brooklyn-baserade band kan frammana.
  Rockinfluenser? Definitivt! Grabbarna satte tidigt upp ribban på världsrekordhöjd för alla de andra att utmana. House of Pain och Cypress Hill (som också är fantastiska) har absolut hämtat inspiration från detta band men ingen lyckas hoppa högre än 2.45 och så kommer det nog att vara för evigt.
  Grattis och tack för detta otroliga album.
Läget på stan pil
Läget på stan
Nickelback är Nickelback
Nickelback
Dark Horse

Betyg:Läget på stan
Läget på stan
Vad skall man säga!? Nickelback är Nickelback och det finns en slags hatkärlek till bandet. Jag har alltid lyssnat på dem…..motvilligt till en början, för att sedan kunna uppskatta och klanka ner på dessa powerballads och radioskvals-virtuoser som så mästerligt kan spotta ur sig klyschor och förutsägbara texter som inget annat band. Hur står dom ut med sig själva egentligen? Hur…!! Det är ju deras signum för guds skull!
  Att kunna producera fram textmaterial som på låt nr 10: ” If today was your last day, tomorrow was too late, say goodbye to yesterday” och att sedan (förhoppningsvis) kunna stå upprätt för det, kräver en stor eloge från oss ; även om vi egentligen ej, varken lyssnar eller diggar dem.
“Next go round” (låt nr 5), är faktiskt en av de få låtar som finns på albumet som är riktigt bra undantaget superlöjlig text och jobbigt gitarrsolo.
  Låt nr 8, ”Shakin’ hands” svänger också bra (på hög volym såklart). Den innehar alla element för att det skall hålla hela vägen ut, ett flyt och en bra länk mellan alla stycken i låten. Ni måste bara lyssna in er på låt nr 2 också, ” Burn it to the ground”, det är ju; intro och vers-mässigt en exakt rip-off på ett seriöst Metallica-upplägg på en låt. Hur vågar dom!
  För mig så funkar det här för det är så här det skall låta om man heter Nickelback. Bandet har förmodligen insett att det ej lönar sig att ge sig på något annat för det skulle dom aldrig klara av. Det är det här dom kan och det kan dom bra också. Därmed inte sagt att det faller under kategorin fantastiskt.
Läget på stan pil
Läget på stan
Sylvass perfektion
Earth, Wind & Fire
The Best of Earth, Wind & Fire, Volume 1

Betyg:Läget på stan
Läget på stan musik

Bandet i fråga behöver knappast någon introduktion. Personligen anser jag att det ej går att finna någon konstellation som utför sin grej med den sylvassa perfektion som denna grupp gör.
  Albumet är en ”Best of ” produktion? Jag anser att allt dom har gjort är mer eller mindre riktigt, riktigt bra så i princip kan man säga att varje album är ett ”Best of album”. Det är skönt att lyssna på och låta 70 och 80-talet återuppstå ytterligare en gång. ” Got to Get You Into My Life!”, September” och ”Getaway” är några riktiga höjdare som sätter sprätt på dom långa.

Läget på stan pil
Läget på stan
Superskönt jazzgung
Neujazz
Various Artists
Betyg:
Läget på stan
Läget på stan musik
Denna platta är släppt på ”Sonar kollektiv releases” och det är ett superskönt jazzgung som är anpassat för klubb i lounge-atomosfär och det funkar hur bra som helst.
  Artisterna som medverkar på detta projekt är på toppen av näringskedjan inom gengren och har alla varit med om att lyckas slussa in den här varianten av ”clubjazz” i folks medvetande och således har den kunnat presenteras, lanseras, distribueras och slutligen accepteras av gemene man på traditionella uteställen som rumsren musik. 70-tals elctrogroovs med ett traditionellt brassegung konstant trampandes i bakgrunden gör detta verk till något verkligt stort.
  Det svänger fantastiskt bra kort och gott.
Läget på stan pil
Läget på stan
Det är bra, riktigt bra
Seal
Soul
Betyg:Läget på stan
Läget på stan
Denna artist har alltid funnits i mitt liv sånär som på 20 år tillbaka åtminstone. Jag minns när ” Crazy” släpptes, det var som om blixten hade slagit ner. Det var kul att dansa och sjunga med till musiken, någonting som jag aldrig hade upplevt förr. Nu, femton, tjugo år framåt i tiden så har allt förändrats och det har Seal också gjort, med framgång måste tilläggas.
  Denna coverplatta släpptes förra året och den återupplivar gammal ”feelgood-soul” från 60 och 70-talet. OK, jag kan väl inte mer än erkänna att vår gode vän ej når upp sångmässigt till originalen bakom dessa spår, (Otis Redding, Curtis Mayfield m.fl.) men han gör ett underbart jobb att förmedla detta stycke av musikhistoria på ett alldeles utomordentligt trovärdigt och behagligt vis i modern tappning. Jag är inte så säker på att någon annan sångare hade klarat detta komplexa hedersuppdrag med samma dignation och inlevelse som denna dynamiska Engelsman.  Det är bra, riktigt bra.
  Sommaren närmar sig, det bukar vanligtvis innebära picknick, cykelturer, fester, musik och allmän glädje; missa då inte tillfälle att trycka igång ”soul” vid endera aktivitet, det kommer att funka, tro mig!           
Läget på stan pil
Läget på stan
Gwen Stefanis sång lyfter
No doubt
Tragic Kingdom

Betyg:Läget på stan
Läget på stan musik
Tragic Kingdom var No Doubts tredje skiva och kom ut 1995. Det var framför allt låten Don´t Speak som gjorde att gruppen slog igenom på allvar med Tragic Kingdom. Senare gjorde Gwen Stefani solokarriär, men har gått tillbaka till gruppen numera. Låtarna är solida och Gwen Stefanis sång lyfter varenda låt till oanade höjder. Och Don´t Speak är en av de bästa låtarna - någonsin!
Läget på stan pil

mattias@lagetpastan.se
Läget på stan
Utkristalliserad röst
Anna Ternheim
Somebody outside

Betyg:Läget på stan
Läget på stan musik
Anna Ternheim är nu 32 år gammal. När denna platta släpptes var hon 26, men skrev den med en mognad som om hon var 46. Med mestadels den akustiska gitarren och hennes unika och känslomässigt utkristalliserade röst når hon väldigt långt, och så även på detta album. Mina favoritlåtar är To be gone, titelspåret, A french love och My secret.
Läget på stan pil

mattias@lagetpastan.se
Läget på stan
Vi är roade
Gladiator
Music from the motion picture

Betyg:Läget på stan
Läget på stan musik
"Are you not entertained?" säger Maximus till arenapubliken. Och jo, vi är roade. Inte bara filmen, utan även soundtracket av Hans Zimmer och Lisa Gerrard håller högsta klass.
  Hans Zimmer är en av de mest anlitade filmmusik-skaparna och hans soundtracks håller alltid hög klass. Men här är det någonting extra. Och det är Lisa Gerrards medverkan. Hon tillför en extra nyans av elegans.
  Musiken går hand i hand med filmen samtidigt som den lever sitt eget liv. Filmen Gladiator och musiken till den beskrivs bäst i Maximus egna ord: "I will win the crowd. I will give them something they´ve never seen before."

Läget på stan pil

mattias@lagetpastan.se
Läget på stan
Originellt var ordet
Robbie Williams
Rudebox

Betyg:Läget på stan
Läget på stan musik
Robbie Williams sjunde skiva är ett enda stort virrvarr av olika typer av låtar; allt från rap till disco till ballad till hit. Bäst är She´s Madonna och We´re the Pet Shop Boys enligt min mening. Annars verkar flertalet av de totalt sjutton (med bonusspåret Dickhead inräknat) låtarna vara parodier på bland andra Eminem och på musikbranschen i allmänhet och på honom själv i synnerhet.
  Han skriver utelämnande om sig själv på The ´90s: I can´t be bothered ´cause I´m lazy/ I hate those that hate me/ I can´t forgive and it´s crazy, baby/ Now I´m a video star, men det blir inte tillräckligt vare sig utelämnande eller intressant. Ger mer intrycket av att han faktiskt varit lat när han gjort det här albumet.
  Originellt är ordet om Rudebox, för bra, det är det inte.
Läget på stan pil

mattias@lagetpastan.se
Läget på stan
Bandet spelar grymt tajt
The Offspring
Americana

Betyg:Läget på stan
Läget på stan musik
Punkbandet The Offspring kom ut med Americana 1998. Med hitlåtarna Pretty Fly (for a white guy) och Why don´t you get a job, blev albumet en storsuccé. Och visst, albumet har en hel del bra låtar, men däremellan tenderar Americana att bli rätt tjatig.
  Men sångaren Dexter Holland är definitivt en av de mest energiska som finns och bandet spelar grymt tajt. Offspringkännare menar dock att Offspring gjorde hårdare låtar både före och efter detta album.
  Mina favoritlåtar på Americana är, förutom de båda hitlåtarna; Staring At The Sun, The Kids Aren´t Alright och The End of The Line.

Läget på stan pil

mattias@lagetpastan.se
Läget på stan
Påminner om Monica Z.
Melody Gardot
My One and Only Thrill

Betyg:Läget på stan
Läget på stan musik
24-åriga Melody Gardot var nyligen på SVT1s Skavlan. Där berättade hon om sin trafikolycka som gjort att hon blivit överkänslig för ljus och ljud. Tragiskt naturligtvis. Men nu är det hennes album vi recenserar och inte hennes liv.
  Första halvan av albumet består av lättsmälta låtar, så spröda att de nästan löses upp i atmosfären. Andra halvan är betydligt bättre, med låtar som The Rain, titelspåret och Deep Within The Corners of My Mind.
  Hennes sång och musik får mig i de bästa låtarna att tänka på vår egen Monica Zetterlund. Med tanke på att Melody Gardot bara är 24 år kan man konstatera att vi kan förvänta oss mycket av henne i framtiden.

Läget på stan pil

mattias@lagetpastan.se
Läget på stan
Not getting tired of Foo
Foo Fighters
One By One

Betyg:Läget på stan
Läget på stan musik
Talkshowvärden David Lettermans favvogrupps bästa album enligt min mening! Med låtar som All My Life, Tired of You, Halo och Burn Away bara för att nämna några, så håller One By One lyssnarna i ett fast men vänligt skamgrepp.
  Foo Fighters musik är som alltid rå och hjärtlig med tonvis gitarrfrenesi och adrenalinstinn energi, men här har melodierna professionaliserats ut i fingerspetsarna, till skillnad från deras andra skivsläpp.
  Albumet avslutas stilenligt med Come Back, en närmast episk låt.
  För att parafrasera Tired of You; I´m not getting tired of Foo!
Läget på stan pil

mattias@lagetpastan.se
Läget på stan
"Ingrid, Ingrid, Ingrid!"
Hassan
Vol. 4

Betyg:Läget på stan
Läget på stan musik
På fjärde volymen av hassan (busringarna från p3) medverkar Fredrik Lindström, Pontus Djanaieff, Lars Sundholm, Hans Pihl och Erik Haag. Det är inte den bästa från gänget, men vol. 4 håller ändå hög klass. Särskilt gillar jag Ingvar Carlsson-imitationen där han betonar sin kärlek till sin fru Ingrid.
  Genomtänkta och fräcka busringningar plus några obetalbara imitationer gör Hassan-gängets album till riktiga klassiker.
  Har ni missat Hassan-gänget så köp alla deras album, nu genast!
Läget på stan pil

mattias@lagetpastan.se
Läget på stan
Tillbaka till rötterna
Metallica
Death Magnetic

Betyg:Läget på stan
Läget på stan musik
Death Magnetic är heavymetalgudarna Metallicas nionde album. Det släpptes 12e september 2008 och är det första albumet med basisten Robert Trujillo.
  St. Anger gjorde många fans missnöjda, de tyckte helt enkelt att albumet inte var tillräckligt bra. En kritik som Metallica verkar ha tagit på allvar. Med Death Magnetic har bandet gått tillbaka till sina rötter, med långa tunga melodier kryddade med nattsvarta texter så har Metallica återtagit sin plats bland hårdrocksgudarna.
  Mina egna personliga favoriter på albumet är: That was just your life, Broken beat and scarred, All nightmare long och The Unforgiven III.

Läget på stan pil

mattias@lagetpastan.se
Läget på stan
Alltid jackpot med Jackson
Michael Jackson
Thriller

Betyg:Läget på stan
Läget på stan musik
I denna veckas upplaga tänker jag tillägna tidernas största musikfenomen någonsin, (inga undantag) några rader. Det känns helt överflödigt att försöka sig på att recensera något av hans album, dels för att han inte hann göra något nytt innan sin tragiska bortgång häromdagen plus att det som finns tillgängligt (vilket är enormt mycket) säkerligen har recenserats till leda i tusentals tidningar.
  Det jag däremot vill ha sagt är att det finns ingen/inga personer/grupp som lyckats med den bravad som M. Jackson har gjort; nämligen att allt som finns tillgängligt är bra. Det spelar ingen roll vilken skiva man väljer för man kommer ändå alltid att få jackpot, såklart finns där album som sticker ut lång över det vanliga, (ni vet själva vilka jag menar) men det är skönt att veta att man tar hem storvinsten oavsett.
  Hans bortgång är en stor tragedi för hela världen, såväl för civilister som folk i branschen. Vi måste minnas honom för  hans musik och inte för hur media framställde honom.
  May god bless you rest in peace my friend.
Läget på stan pil
Läget på stan
Svalt och intetsägande
MEJA
Realitales

Betyg:Läget på stan
Läget på stan musik
 Meja har sålt massor av album och är stor i Japan.
  Hennes överlägset bästa skiva är Seven Sisters från 1998 med superhiten All ´bout The Money.
  Realitales är ett steg tillbaka för sångerskan från Nynäshamn. Här finns visserligen godisbitar som Hippies In The 60´s och Spirits, men däremellan är låtarna för långa och för svävande, så att man nästan somnar.
  Helt enkelt för svalt och intetsägande.
Läget på stan pil

mattias@lagetpastan.se
Läget på stan
Mästerlig debut
LINKIN PARK
Hybrid Theory

Betyg:Läget på stan
Läget på stan musik
 Linkin Park hette från början Xero, men bytte namn efter att Chester Bennington, sångaren i bandet, åkte förbi Lincoln Park varje gång han åkte för att repa med bandet.
  Hybrid Theory kom ut 2000. Debutalbumet togs emot med skepticism av många kritiker. Men sålde tonvis! Succén var ett faktum. Med låtar som One Step Closer, Papercut, In the End och Crawling, tog Linkin Park hela världen med storm.
  Musiken, med Chester Benningtons sång och Mike Shinodas rappande, var nyskapande och komplex. Texterna är fyllda av svärta och smärta och ändå tröstande. Texter många kan relatera till. Chester Bennington och Mike Shinoda tog mycket från egna erfarenheter in i texterna.
  Hybrid Theory nådde andraplats på amerikanska Billboard 200 och är enligt min mening ett av de bästa albumen någonsin.

Läget på stan pil

mattias@lagetpastan.se
Läget på stan
Iron Maidens bästa
IRON MAIDEN
The Number of The Beast

Betyg:Läget på stan
Läget på stan musik
 Bruce Dickinsons första album med Iron Maiden är också deras bästa. Faktum är att det här är ett av de bästa albumen någonsin, enligt min mening! Varenda låt är otroligt bra. (Även om Steve Harris tycker att Invaders är den sämsta låt han någonsin skrivit).
  The Number of The Beast består av åtta glödheta låtar fyllda av sprängfylld energi och genialiska låttexter.
  Metal-Rules.com har utsett albumet till det näst bästa heavy metal-albumet någonsin! Det kom ut 1982 och nådde förstaplatsen på brittiska albumlistan.
  Om jag måste välja tre favvo-låtar från denna superskapelse så blir det: 22 Acacia Avenue (om Charlotte the Harlot), Run to the Hills (om de vita och indianerna) och Hallowed Be Thy Name (om en man som förs till sin avrättning).

Läget på stan pil

mattias@lagetpastan.se
Läget på stan
En ren musikskiva
ADAM SANDLER
What´s your name?

Betyg:Läget på stan
Läget på stan musik
 Adam Sandlers skivor brukar bestå av en massa tålamodsprövande sketcher och en handfull geniala låtar, det här är tack och lov en ren musikskiva. Snuskerierna har tonats ner till förmån för fyndiga och välsnickrade parodier på kända och mindre kända artister.
  Bland dom som kan känna sig jävligt träffade märks Van Halen med David Lee Roth (Moyda), Bruce Springsteen (The Lonesome Kicker och Listenin' to the Radio), Beck (Corduroy Blues), Prince (Dancin' and Pantsin'), arga fruntimmer (Bad Boyfriend) och arga snubbar (Four Years Old).
  Musiken är riktigt bra så även om du är humorbefriad kan du avnjuta detta på ren populärmusiksbasis.
  Låtarna är ej textade på svenska.

Läget på stan pil

magnus@lagetpastan.se
Läget på stan
Inte Maidens bästa
IRON MAIDEN
Fear Of The Dark

Betyg:Läget på stan
Läget på stan musik
 Fear Of The Dark blev Bruce Dickinsons sista skiva med Iron Maiden innan han blev soloartist igen. Den kom ut 1992. Blaze Bayley ersatte. 1999 var dock Dickinson tillbaka igen för att spela in Brave New World med Maiden.
  Vill man vara lite misstänksam kan man säga att Fear Of The Dark är färgad av att sångaren var på väg att lämna bandet. Bland fansen blev mottagandet svalt. Bara två låtar från den här skivan har överlevt till live-spelningarna efter 1993: Afraid to Shoot Strangers och naturligtvis titelspåret Fear Of The Dark.
  Nu tycker jag, eftersom jag har alla Maidens studioalbum själv, att fansens dom är lite väl hård. Förutom de två nämnda spåren finns flera godbitar, såsom Chains of Misery och Weekend Warrior och deras första ballad Wasting Love.
  Även om Fear Of The Dark inte är Iron Maidens bästa, är ändå deras nionde studioalbum ett album av hög klass!

Läget på stan pil

mattias@lagetpastan.se
Läget på stan
Soundtrack till tecknat
CLASS OF 3000
Music Volume One

Betyg:Läget på stan
Läget på stan musik
 Ett soundtrack till en tecknad serie på CARTOON NETWORK, kan det va nåt? Ja, om André 3000 håller i spakarna. Det här är så långt ifrån en vanlig mesig barnskiva man kan komma, för det första svänger det ju på riktigt!
  Det tog dock några genomlyssningar innan jag vande mej vid Andrés med-sångare, ett gäng gälla "barn"röster, och en del pedagogiska (men inte kräkframkallande) texter. När det hindret väl är överstiget är det bara att njuta av denna lättsamma groove orgie av hip-hop, jazz och annat man kan skaka rumpa till.
  Orgelbaserade och hip-hoppiga We Want Your Soul är min favorit. Det må vara en bagatell men som inkörsport till tyngre grejer funkar Music Volume One utmärkt.
  Hmmm, om man skulle ta och köpa några Thelonius Monk vax nu...

Läget på stan pil

magnus@lagetpastan.se
Läget på stan
Countryskåpet står rätt
BASKERY
Fall Among Thieves

Betyg:Läget på stan
Läget på stan musik
 Svenska systrarna Greta, Stella och Sunniva Bondesson visar vart Countryskåpet skall stå. Men du behöver inte vara insnöad på hästjazz för att uppskatta denna välljudande debut, det är inte direkt Mats Rådberg om man säger så. Inga westernmössor så långt ögat når heller för den delen.
  Snabba dängor med fingerfärdigt banjo-plock blandas upp med vemodiga bitar och två Bluesfärgade pärlor i On A Day Like This och Here To Pay My Dues.
  Den ständiga variationen är nog skivans stora styrka även om jag gärna hör fler snabba låtar i stil med föredömligt skitiga One Horse Down och Haunt You på nästa album.

Läget på stan pil

magnus@lagetpastan.se
   
 


Skriv en kommentar
* Namn:
* E-post:
Kommentera:
* Namn och e-post måste fyllas i
 
Kommenterat:
Vill bara tacka för tipset om
Thivery Corporation, grymt tajta./Johannes
Instämmer med dina kommentarer när det gäller Miles Davis. Han var grym!/Helen
 Thievery Corporation var sköna.
 Bra tips./ Ty

Läget på stan - läs mer

Läget på stan knapp