Läget på stan nav
Läget på stan-nyheter
Läget på stan-nav-gatsmart
Läget på stan nav
Läget på stan-nav-polis
Läget på stan-nav-noje
Läget på stan-nav-cafekollen
Läget på stan-nav-mode
Läget på stan-nav-udda-trender
Läget på stan-nav-halsa
Läget på stan-nav-pryl-teknik
Läget på stan nav-film
Läget på stan
Läget på stan-bildspel
Läget på stan nav
Läget på stan-nav-musik
Läget på stan-nav-gott-latt
Läget på stan hemma
Läget på stan-nav-klimatsmart
Läget på stan-nav-kronika
Läget på stan-nav-singel-ann
Läget på stan Emelies blogg
Läget på stan-nav
Läget på stan-nav
Läget på stan-nav-kimball
Läget på stan-nav-tipsa oss
Läget på stan-nav-streck
Läget på stan-nav-arkiv
Läget på stan-nav-annonsera
Läget på stan-nav-kontakt
Läget på stan-nav-jobba har

 

Läget på stan
Åsa är 30+. Frilansande journalist som gillar att läsa biografier och är dödstrött på dokusåpor. Är gift och har två barn.
 
Älska mer...
Hade ju tänkt att undvika, men det är svårt att inte skriva något om ”den nya lasermannen”. Nu är han identifierad och fångad. Jag får väl understryka att han i skrivandets stund faktiskt ännu inte är dömd för brott, men det är nog många som är rätt så övertygade om att polisen har tagit rätt man.
  Att en människa av någon anledning går ut och skjuter på människor, är för mig så pass obegripligt att jag har svårt att förstå att sådant verkligen sker i vår värld. Att det skadas och dödas människor i krig är naturligtvis också hemskt, men att det i ett land där det råder fred och frihet sker sådana här saker…
Vad är det som gör att vissa människor saknar ”spärren” för vad som är rätt och fel?
Har de aldrig fått lära sig sunt förnuft, eller är det bara så att de inte vill rätta sig i leden?
  Att stå på barrikaderna och kämpa för sin sak, den friheten ska väl alla få ha. Men det finns, i mitt tycke, undantag. Och det är när andra människor blir skadade eller utsatta på ett eller annat vis, då är det inte längre okej.
Läget på stan
Därför måste vi lära våra barn (och deras kamrater) hur man uppför sig, vad som är rätt och fel, vad som är ditt och mitt och att vara rädda om varandra.
Man behöver inte älska alla, men man behöver inte heller hata någon. Man kan tycka mindre om, man kan vara sur och förbannad på…
  Men man ska nog vara försiktig med att hata.

asa@lagetpastan.se
 
Läget på stan kommentar
 
Läget på stan knapp
Läget på stan
Åsa är 30+. Frilansande journalist som gillar att läsa biografier och är dödstrött på dokusåpor. Är gift och har två barn.
 
I huvudet på en 16-åring...
”Problemet med våld bland ungdomar, är att ungdomar tar till våld, hot och förstörelse när de blir uttråkade. Om våldet fortsätter att eskalera på samma sätt som det gjort till dags dato, så kommer dagens samhälle så som vi känner det, inte längre att finnas till.
  Jag tror inte att många föräldrar känner till vad deras barn håller på med om kvällar och nätter, så ett sätt att stävja våldet skulle kunna vara att föräldrarna verkligen höll koll på sina barns umgänge och fritidssysselsättningar.
 En del ungdomar kommer till Sverige från krigshärjade länder, de flyr från krig, våld och svält. Och att de får komma hit och få en chans till ett värdigt liv, det är något som jag tycker är jättebra.
Men tyvärr tar inte det svenska systemet alltid hänsyn till deras bakgrund, de får ingen hjälp med att ta itu med sina, ofta traumatiska, upplevelser från sitt hemland. Och när en människa mår psykiskt dåligt, tror jag att de är mer benägna att ta till våld för att lösa konflikter. Speciellt om de har växt upp i ett samhälle där de vuxna och i vissa fall deras ”regering” också löser konflikter med våld.
Läget på stan
Om alla ungdomar skulle sluta slåss emot varandra, och istället slått sig samman. Då hade de (ungdomarna) säkert kunnat ställa till med en helvetes massa skit. Så det är väl tur i oturen, att de inte tänker på det viset…
  Ungdomar går för det mesta i grupper, för att de helt enkelt inte vågar göra något själva. Så en lösning hade kanske kunnat vara att försöka splittra de ”gängbildningar” som uppstår.

Jag tycker inte
att det är rätt att slåss. Jag tycker det är fel att stjäla och hota. Om alla hade levt efter de enkla ”reglerna”, då hade vi haft ett mycket tryggare och bättre samhälle att leva i…

Fritt efter en bekant 16-årings skoluppsats.

asa@lagetpastan.se
 
Läget på stan knapp
Läget på stan
Åsa är 30+. Frilansande journalist som gillar att läsa biografier och är dödstrött på dokusåpor. Är gift och har två barn.
 
Visst var det bättre förr...
… eller är det bara en undermedveten tanke om att inte lämna det ”vanliga” som gror i bakhuvudet?
  För visst är det bra att barnen har en mobiltelefon i sin ägo. Man får tag i dem och de kan ringa om det händer något. Eller är det bara en falsk trygghet den ger oss?
Om barnet ringer och säger att hon/han är förföljd på väg hem från bussen eller tunnelbanan, hinner vi verkligen fram i tid för att finnas där?
Om man ringer och frågar om de har kommit hem till kompisen de skulle sova över hos. Hur ska man vara säker på att de är där och inte på något ställe de inte ska vara på?
Var det bättre förr när internet inte fanns? Pedofilerna kunde inte skapa forum i cyberrymden…
Men de fanns ju ändå därute någonstans, och man kunde inte spåra deras IP-adresser och fånga hela ligor på samma sätt som i dag.
Läget på stan
Jag tror att utvecklingen är nödvändig, och som ordspråket säger; ”Inget ont, som inte för något gott med sig” Man kan vända på det och säga, inget gott som inte för något ont med sig…
Det är väl så med allt, man kan inte bara äta russinen ur kakan…

Och när detta skrivs,
är det ingen som med 100 procents säkerhet vet hur valet har gått. När du läser detta, då vet vi om Sverige kommer att styras åt höger eller vänster de närmsta åren.
Och hur det än går, så får man väl ta det onda med det goda och försöka vara glad åt det lilla…

asa@lagetpastan.se
 
Läget på stan knapp
Läget på stan
Åsa är 30+. Frilansande journalist som gillar att läsa biografier och är dödstrött på dokusåpor. Är gift och har två barn.
 
Funderingar i veckan som gått
Om jag hade varit runt de 20, varit klassetta och haft 30 års arbetslivserfarenhet (med toppreferenser). Om jag hade kunnat arbeta 28 av dygnets 24 timmar och inte begärt mer än absolut minimilön. Om jag alltid varit pigg och glad, alltid tillmötesgående och aldrig någonsin varit sjuk. Om jag inte hade haft familj, släkt eller vänner och aldrig velat ha semester…
Tänk vad lätt det hade varit att få en fast anställning.
För ungefär den typen av människor verkar arbetsgivarna vilja anställa…
Det finns som bekant alltid två sidor av en händelse…
Men jag måste säga, att om inte Israel har gjort bort sig nu, då kan man nog göra vad som helst utan att någon höjer på ögonbrynen.
Att borda ett skepp med vit flagg och skjuta fredliga aktivister på internationellt vatten…
Läget på stan
Fredliga aktivister med järnrör som gör våldsamt motstånd… Jo, men om båten du åker med blir beskjuten, trots vit flagg, om människor ombord dör innan militären ens bordat båten. Då är det kanske inte så konstigt att man slåss för livet när militären kommer ombord.
Och att skjuta människor när de sover, det är INTE försvarbart!

Regn och blåst
, jag är hjärtligt trött på det höstväder som intagit Sverige. Jag vill ha sommar nu, eller åtminstone lite ljumma vårvindar…
Att kunna gå barfota på gräsmattan, iklädd shorts och linne utan att behöva frysa…
  Många är tankarna som passerar i huvudet, i-landsproblem, världsproblem och bagateller. Alla ryms de i samma hjärna…

asa@lagetpastan.se
 
Läget på stan knapp
Läget på stan
Åsa är 30+. Frilansande journalist som gillar att läsa biografier och är dödstrött på dokusåpor. Är gift och har två barn.
 
Vad är prioritet för polisen?
Polisväsendet i Sverige har all min respekt. Jag tror (fortfarande) på rättvisan och anser att polismyndigheten är en högst behövligt myndighet.
Vad jag däremot undrar över är hur ärendena prioriteras på sambandscentralen?
  Att ett pågående rån går före ett redan avslutat bilinbrott, det säger sig självt.
  Men när ungdomar står och kastar in pinnar och stenar i min väns bostad, och en sten har missat huvudet på ett litet barn med några centimeter. Att då få höra att det inte är någon prioritet i fallet och att det inte kan skickas ut någon polis, då undrar jag…
När någon har blivit utsatt för försök att bli avsparkad från sin moped, och gärningsmännen kommer tillbaks och finns på plats när polisen larmas. Då undrar jag varför det tar flera timmar innan det kommer en radiobil, såklart att gärningsmännen är försvunna sedan länge.
Läget på stan
Är det verkligen så att bemanningen är så pass underdimensionerad, att det inte längre finns resurser för polisen att rycka ut när det behövs?
Eller är det bara så att även polisen börjar bli blasé och avtrubbad på det hårda samhällsklimat som faktiskt råder i dag, och som tyvärr bara verkar eskalera mer och mer.
  Mopeder, mobiltelefoner, märkeskläder är hårdvaluta bland ungdomar i dag. Och ungdomarna gör vad de kan för att få tag i de här sakerna. Alltså är rån och misshandel vardagsmat, även långt ner i åldrarna, på gatorna i dag. De mister respekten för varandra, för vuxna och för människors liv i allmänhet.
  Och eftersom ”det inte finns någon prioritet för lagens långa arm” att åka ut och tala om att detta är fel, fortgår detta…
  Ni ser spiralen va?

Nu finns det eldsjälar inom polisväsendet, och detta jag skrivit är en bred generell syn jag har. Men om ingen ställer frågan om varför det är så här, då kan det inte heller bli någon omprioritering eller diskussion kring ämnet.
  Visst ska det satsat resurser på grov kriminell brottslighet. Men om inget satsas på ”småbuset”…
Ibland är det faktiskt bättre att stämma i bäcken, än i ån.

asa@lagetpastan.se
 
Läget på stan knapp
Läget på stan
Åsa är 30+. Frilansande journalist som gillar att läsa biografier och är dödstrött på dokusåpor. Är gift och har två barn.
 
Gnällspiken skriver igen
Först av allt måste jag åter igen få lov att ställa frågan om varför det inte finns automater med vettigt och lite mer näringsriktiga alternativ. Satt i helgen på en veterinärklinik med en kompis och hennes husdjur, med på resan fanns min yngsta dotter, som inte hunnit äta middag (när det sker akuta saker, kan man inte planera in mattiderna så att de passar).
  Att äta fanns, småkakor, chokladkakor, smågodis och läsk. Inte särskilt bra för små magar som behöver något ”riktigt” att äta på eftermiddagen. Nu satt vi som tur var inte helt i sjön, för min kompis hade vatten, bananer och vindruvor med sig i ryggsäcken. Ett stort tack till henne, att hon ”offrade” sin matsäck på min dotter!
  Men ska det vara så svårt att fylla automaterna med frukt, juice, vatten och kanske någon av de där färdigbredda knäckemackorna som de gör reklam för på tv?
Sen vill jag gnälla lite på pengahanteringen vad gäller återköp av varor. Köpte en jacka till äldsta sonen, som var för liten. Alltså skulle den lämnas tillbaks eftersom det inte fanns större storlekar i den modellen. Pengarna rakt in på kortet, snabbt och smidigt (och dessutom en säkrare pengahantering för butiken). Men, för det finns ju som bekant ofta ett ”men” i sådana här sammanhang, det tar upp till två bankdagar för pengarna att nå kontot…
Läget på stan
Eftersom detta skedde en fredagseftermiddag, betydde det att jag hade mina pengar tidigast på tisdagen därpå. MINA pengar, som jag behövde till en ny jacka till sonen.
Om jag går in på banken och sätter in 1000:- på mitt konto, kan jag i princip gå och hämta ut dem i bankomaten sekunden efter. Men returnerar jag en jacka, så får jag vackert finna mig i att MINA pengar är ute i cyberrymden och flyger i flera dagar innan jag kan använda dem igen…
  Och varför har försäkringskassan rätt att hålla inne med pengar i väntan på olika beslut vid en överklagan. När jag som privatperson måste betala in pengar, för att sedan kanske få tillbaks dem igen, för att slippa ha kronofogden ringandes på dörren?
Och varför i hela världen betalas inte överskottet på bostadsbidrag ut om det inte överstiger en viss summa? Några hundralappar gör kanske skillnaden på att klara matkontot eller ej för en ensamstående arbetssökande förälder…
Det är ju deras pengar, som de har fått för lite. Låt de själva välja om de vill ha det innestående på kontot, eller om de behöver pengarna till mat och kläder…

Anders Borg, hur i hela världen kan han stå och förfasa sig över hur de enskilda familjerna i Sverige kommer att drabbas av höjda bensinskatter. När hans regering har sänkt a-kasseersättningen, höjt a-kasseavgiften och startat en hetsjakt på långtidssjukskrivna och arbetslösa.

asa@lagetpastan.se
 
Läget på stan knapp
Läget på stan
Åsa är 30+. Frilansande journalist som gillar att läsa biografier och är dödstrött på dokusåpor. Är gift och har två barn.
 
Moment 22
Kan någon förklara för mig varför Sveriges myndighetssystem ska vara så förbannat motsägelsefullt?
Min väninna får inget socialbidrag om hon inte är inskriven på arbetsförmedlingen. På arbetsförmedlingen blir hon inte inskriven, för hon har ingen barnomsorgsplats. Men hon får ingen barnomsorgsplats, om hon inte är arbetssökande och inskriven på arbetsförmedlingen…
Och varför ska barnen in på dagis för, när man ändå är hemma? För att barnen behöver den sociala biten, kanske någon hävdar. Jo, det är sant. Men faktiskt finns det Öppna Förskolor man kan gå till, för i ärlighetens namn tar det inte 8 timmar per dag att söka arbete. Man klarar av att gå igenom platsannonser, ringa telefonsamtal och skicka ansökningar på två – tre timmar.
Läget på stan
Men visst är det med all säkerhet ”nyttigt” för barnen att vara på dagis, att interagera med jämnåriga barn och frigöra sig lite från mamma och pappa. Men det kostar pengar, dagisavgiften är inte den billigaste räkningen i högen. Och när man är arbetslös ramlar det inga större penningsummor över en. Och visst är dagisavgiften inkomstbaserad, men ibland kan man ju undra. Med en inkomst på nästan 4000: - i månaden, och en dagisavgift på 915: - i månaden…
Hur inkomstbaserat är det?
  Men som vanligt kör regeringen över de som redan är fattiga och utsatta. Bidrag för att kunna gå hemma med sina barn på 3000: - i månaden, gynnar bara de som redan kan tillåta sig själva att vara hemma utan att det påverkar deras ekonomi särskilt mycket. Maxtaxa på dagis gynnar också nästan bara de som redan har en väldigt hög inkomst.
  När är det de utsattas tur att gynnas av regeringen? När ska det skapas regler och bidrag som verkligen hjälper?

asa@lagetpastan.se
 
Läget på stan knapp
Läget på stan
Carro är 24 år, sambo och kattägare. Pluggar på heltid och har ett extrajobb. Gillar att skriva, fotografera, läsa böcker och leva vardagsliv. Större delen av sitt vakna liv är hon klädd i rosa.
 
Sälja kroppsdelar på blocket?
Jag har en längre tid haft problem med magen. För ett tag sedan tog jag tag i saken, besökte vårdcentralen och tog blodprov. För några dagar sedan kom beskedet, jag är laktosintolerant. Precis som jag misstänkte, men det är ganska skönt att ha det på papper. I dagens samhälle blir vi lätt inbillningssjuka med alla ”faror” som lurar överallt. Så i veckan bytte jag ut en massa produkter mot laktosfria. Men det står fortfarande ”normal” mjölk i kylen, min sambo har nämligen inga magproblem och är inte laktosintolerant.
Så kom jag att tänka på, måste han och jag äta olika produkter nu, hela tiden? Som om det inte räckte med att jag är vegetarian och han är köttätare. Ska vi inte kunna dela mjölkprodukter längre? Men jo det kan vi ju, för han kan äta laktosfritt utan att ta skada. Vilken tur.
Läget på stan
Som om det inte räckte med laktosintoleransen, nu har jag insett att min mage är känslig mot kaffe, också. Alltså hela jag känns som ett sjukhuspaket. Jag har en migrändiagnos, jag är laktosintolerant och nu tvingas jag sluta dricka kaffe också. Men nej, nej, nej och ännu mera NEJ! Jag ska väl visst kunna dricka en kopp kaffe om jag vill, med risk för elak mage. Åh vad roligt, jag skrattar ihjäl mig.

Nej, jag är riktigt trött på både mitt huvud och min mage. Kan man sälja kroppsdelar på blocket, eller?

caroline@lagetpastan.se
 
Läget på stan knapp
Läget på stan
Åsa är 30+. Frilansande journalist som gillar att läsa biografier och är dödstrött på dokusåpor. Är gift och har två barn.
 
Saknar de inte sina
barn om natten?
Vanligt ”bondförnuft” har man med sig hemifrån, det har jag alltid hävdat. Sedan att man kan bli påverkad av andra och ha egna värderingar är en annan sak. Men känslan för ”mitt och ditt” och ”rätt och fel”, den borde sitta i ryggraden hos var individ.
  Att folk mördar och stjäl av till exempel ett drogberoende är inte rätt, men det finns en orsak – att få ihop pengar till sitt sjukliga beroende.
Att tolv- trettonåringar slår ner varandra för en mobiltelefon, en jacka eller några hundralappar är för mig obegripligt. Vid den åldern borde ”bondförnuftet” fortfarande sitta i ryggmärgen.
Och vad som är, i alla fall för mig obegripligt, är att dessa dåd ofta sker väldigt sent om nätterna. Undrar inte dessa pojkar och flickors föräldrar vad deras knappt blivna tonåringar gör ute om nätterna? Och det är väl knappast någon i den åldern som har råd att köpa nya mobiltelefoner och nya märkesjackor titt som tätt. Undrar föräldrarna inte vart alla saker kommer ifrån?
”Jag har fått den av en polare, jag har köpt den billigt från en kompis”… Kollar inte föräldrarna upp såna saker?
Läget på stan
Jag blir förbannad när min son inte kan ha på sig sin hett efterlängtade märkesjacka (present från mormor), av rädsla för att bli nedslagen och rånad på den. Samtidigt undrar jag om inte föräldrarna till barnen som slåss och rånar, blir inte de förbannade på sina barn? Eller åtminstone väldigt ledsna och besvikna. Eller de har gett upp…

Man får inte ge upp sina barn, aldrig någonsin! Man kan fördöma deras handlingar och ogilla deras val, men man får aldrig sluta älska och ge upp sina barn! Det är vår förbannade skyldighet att finnas där, och orkar/kan/vill vi inte, så får vi åtminstone se till att det på något sätt finns en ställföreträdande person eller myndighet som finns där för barnen.

asa@lagetpastan.se
 
 
Skriv en kommentar
* Namn:
* E-post:
Kommentera:
* Namn och e-post måste fyllas i
 
Kommenterat:
Hahaha! Men jag håller med, för mycket fritid är skittråkigt! Emelie
Jättebra, Carro!:-) Jenny
Mycke vackert Emma. Jonna
Väldigt trevlig krönika, rolig och välskriven! En småländsk tant
Jag insisterar på att du även skaffar en jobbmail samt börjar lägga in "måsten" i kalendern som du sedan måste stressa för att hinna med. =) Evelina
Väldigt bra krönika Emma! Carro
Härligt skrivet! Ellinor
Haha, så sant så! Emelie
Det stämmer verkligen att vi svenskar lever för vår semester. Preben
 
Läget på stan - krönika
 
Läget på stan knapp