Läget på stan nav
Läget på stan-nyheter
Läget på stan-nav-gatsmart
Läget på stan nav
Läget på stan-nav-polis
Läget på stan-nav-noje
Läget på stan-nav-cafekollen
Läget på stan-nav-mode
Läget på stan-nav-udda-trender
Läget på stan-nav-halsa
Läget på stan-nav-pryl-teknik
Läget på stan nav-film
Läget på stan
Läget på stan-bildspel
Läget på stan nav
Läget på stan-nav-musik
Läget på stan-nav-gott-latt
Läget på stan hemma
Läget på stan-nav-klimatsmart
Läget på stan-nav-kronika
Läget på stan-nav-singel-ann
Läget på stan Emelies blogg
Läget på stan-nav
Läget på stan-nav
Läget på stan-nav-kimball
Läget på stan-nav-tipsa oss
Läget på stan-nav-streck
Läget på stan-nav-arkiv
Läget på stan-nav-annonsera
Läget på stan-nav-kontakt
Läget på stan-nav-jobba har

 

Läget på stan
Foto: Läget på stan
Smarta elnät
I oktober började företaget Fortum tillsammans med 10 olika partners med förstudien till ett projekt med smarta elnät, som handlar om att forska kring och implementeras i Norra Djurgårdsstaden.
Smarta elnät, handlar om att göra elnäten mer flexibla för att kunna skapa hållbara energisamhällen med till exempel solceller och vindsnurror på taken till fastigheterna.
  Projektet syftar också till att göra det enklare att använda energi mer effektivt och på ett smartare sätt, än det görs i dag. Då det i dag är svårt att hantera den småskaliga produktionen av el, då den produceras i ganska liten mängd på oregelbundna tider, vill man göra elnäten smartare genom att kunna styra flödet av el i valda riktningar. 
  Tanken är att göra fastigheterna mer aktiva genom att låta huset använda energi när de flesta andra gör det, och genom detta förhindra stora toppar i energiförbrukningen. Det är nämligen dessa toppar som är dyrast och mest omiljövänligt, dessutom skulle produktionen bli renare och priset lägre för kunden.
asa@lagetpastan.se
 
Läget på stan kommentar
 
Läget på stan knapp
Läget på stan
Läget på stan
Stockholm blev årets miljöhuvudstad mycket tack vare trängselskatten.
Foto: Läget på stan
Vilken stad blir miljöhuvudstad?
EU-kommissionens pris European Green Capital för år 2012 och 2013, ska utses under en konferens i den nuvarande miljöhuvudstaden Stockholm.
Stockholm var den första miljöhuvudstad som utsågs, bland annat på grund av trängselskatten.

Priset infördes för att uppmärksamma och belöna städer som har tagit fram bra miljövänliga lösningar för urbana områden. Nästa års miljöhuvudstad blir Hamburg.
  Inför 2012 och 2013 års nominering finns en svensk stad med bland de sex städer som är nominerade. För det miljöneutrala bostadsområdet Bo01, bra cykelvägar och ambitiösa mål finns Malmö med på nomineringslistan.
  Övriga fem städer är Franska Nantes, som på ett lyckat sätt återinfört spårvägar. Tyska Nürnberg, med mycket god luftkvalitet. Isländska Reykjavik, som på ett föredömligt sätt har utnyttjat vulkanisk energi, samt Barcelona och baskiska Vitoria-Gasteiz i Spanien.
  Konferensen i Stockholm besöks av representanter från Europa och USA.

asa@lagetpastan.se
 
Läget på stan knapp
Läget på stan
Läget på stan
Foto: Läget på stan
Nordisk mat är miljövänlig
Att den så kallade medelhavsdieten är nyttig är inget nytt, däremot kan den bli lite dyr då det kan vara svårt att hitta meloner och olivolja producerad i Norden.
Nu har forskare vid Uppsala universitet tagit sig en titt på hur pass nyttig den nordiska kosten egentligen är. De lät en grupp människor äta en nordisk anpassad medelhavsdiet, där olivoljan bytts ut mot rapsolja, pasta mot mathavre och vattenmelon mot äpple…
En annan grupp fick äta som vanligt.
  Den grupp som åt den nordiska medelhavsdieten sänkte sitt blodtryck, motsvarande en 18-procentig minskad risk att dö i en hjärtinfarkt. Vidare förbättrades deras blodfetter och deltagarna gick i genomsnitt ner 3 kilo på 6 veckor, och då fick de ändå äta och dricka så mycket de ville.
  Nu ska forskarna fortsätta att studera kostens hälsoeffekter på längre sikt.
asa@lagetpastan.se
 
Läget på stan knapp
Läget på stan
Läget på stan
Foto: Håll Sverige Rent
Lägg till vid Blå flagg i sommar
Den internationella miljöutmärkelsen *Blå flagg, för hamnar och stränder innebär bland annat att hamnarna ska ha en hög säkerhetsstandard, vattnet ska vara rent från oljespill och skräp och att det ska finnas en miljöstation.
Stränderna ska ha god badvattenkvalitet, ordentligt med livräddningsutrustning och ha information om känsliga intilliggande naturområden.
  Nytt för i år är att alla gästhamnar ska kunna ta emot båtarnas toalettavfall och att de ska kunna erbjuda rent vatten till gästerna.
Hamnar som saknar dessa möjligheter, har ett år på sig att ordna det. Annars blir de av med sin utmärkelse.

Nykomlingarna, som fått utmärkelsen i år är:
 • Lysingsbadets gästhamn i Västervik
 • Mariefreds gästhamn
 • Strängnäs gästhamn
 • Waxholms marina
 • Strandbadet Haga Park
 • Mörbylånga
Runt 3400 flaggor kommer att hissas upp runtom i världen, varav 87 stycken flaggor vajar här i Sverige (51 hamnar och 36 stränder).

*/Blå Flagg är en internationell miljöutmärkelse för hamnar och stränder som drivs av FEE, Foundation for Environmental Education. I Sverige har vi haft Blå Flagg sedan 1994.
asa@lagetpastan.se
 
Läget på stan knapp
Läget på stan
Läget på stan
Foto: Kim Richter
Stockholm på andra plats
Naturskyddsföreningen har för tredje gången utvärderat Sveriges kommuners klimatarbeten. Stockholm landar på en stolt andraplats, bara tre poäng efter vinnarkommunen Östersund.
”Klimatindex 2010” baseras på en enkät som skickats ut till Sveriges 290 kommuner. Enkäten innehåller en massa frågor om bland annat klimatmål, kommunikation och transporter, energiomställning, internationellt samarbete och historiska utsläppsförändringar.
  Stockholm är en av de 222 kommuner som, trots att enkäten varit tidskrävande att svara på, har valt delta i utvärderingen.
  På delad tredjeplats kom Malmö och Växjö, tätt följd av Örnsköldsvik.
asa@lagetpastan.se
 
Läget på stan knapp
Läget på stan
Läget på stan
Foto: Sjölunda Gård Ekogrossisten
Ekologiskt godis
Från ekogrossisten Sjölunda gård kommer nu ännu en ekologisk godisprodukt; ”Ekorrens ekologiska vilda bär”.

Godisbitarna är smaksatta med blåbär, lingon och havtorn. Precis som innehållet i de andra godispåsarna i samma serie, är denna fri från konstgjorda färg- och smakämnen och har inga syntetiska sötningsmedel eller konserveringsmedel. Det unika med ”vilda bär” är att den också är helt gluten- och laktosfri, och istället för gelatin används äppelpektin. Så även vegetarianer och veganer kan lugnt mumsa i sig dessa godbitar.
  Förutom den här nya produkten finns sedan tidigare, ekologiska geléhjärtan och ett chokladöverdraget kex med kakaokräm (allt ekologiskt såklart), samt tre olika påsar med smågodis (klassisk blandning, syrlig blandning och lakrits).
  Sjölunda gårds produkter saluförs av Ica och Coop, samt en del andra fristående butiker.

asa@lagetpastan.se
 
Läget på stan knapp
Läget på stan
Läget på stan
Foto: Kim Richter
Återvinn din gamla telefon
I samarbete med Gigaset, återvinner nu Telia din gamla sladdlösa telefon. Med start den 17 maj och tre veckor framåt tar Teliabutiker emot gamla sladdlösa telefoner, och ser till att de tas om hand på ett miljövänligt sätt.
Elektroniken återvinns och materialet kommer att användas till nyproduktion. Titti Hagenfeldt, marknadschef på Gigaset Communications Sverige AB, menar att de på så sätt sparar på naturens resurser och bidrar till ett fungerande kretslopp.

I sitt pressmeddelande skriver företagen, att som enskild apparat kanske inte en sladdlös telefon är hemmets största enskilda energiförbrukare. Men om hundratusentals gamla telefoner i samhället byts ut mot modernare och strömsnålare telefoner, blir det en energibesparing och därmed en insats för miljön.

Så leta reda på era gamla sladdlösa telefoner, och lämna dem i närmsta Telia-butik. Behöver du en ny telefon, får du som tack rabatt på Gigaset med den strömsnåla tekniken Eco Dect.
asa@lagetpastan.se
 
Läget på stan knapp
Läget på stan
Läget på stan
Arkivbild
Smakar det, så kostar det
Världens först hybridbåt, med både el- och dieselmotor finns nu på marknaden.
Eldrivna båtar har funnits i flera år, men de går inte i mer än runt 10 kilometer i timmen. Den nya hybridbåten har en traditionell dieselmotor, som är kopplad till en elektrisk motor. Detta gör att det inte behövs någon startmotor, då förbränningen kan startas med den elektriska motorn. Sedan växlar man mellan elmotorn och dieselmotorn genom att vrida nyckeln.
Hybridbåten är 5,6 meter lång och är verkligen inte billig. Från cirka 900 000 kronor och uppåt kostar det att vara miljövänlig på sjön. Och har man inte råd med det, så kan man göra sitt bästa för att köra sin bensindrivna båt på ett så miljövänligt sätt som möjligt i alla fall. Det bästa sättet är att köra i låg fart. Ju större vågor det är efter båten - ju mer bränsle förbrukar den. Man ska inte tvinga upp båten i planing med andra ord.
asa@lagetpastan.se
 
Läget på stan knapp
Läget på stan
Läget på stan
Arkivbild
Hur klimatsmart är du?
Det är en sak att källsortera sina sopor, tänka på vad man handlar och ta cykeln istället för bilen. Att vara sparsam med vattnet och använda lågenergilampor, är också saker som inte är så svåra att tänka på.
Men vilket elbolag har du, vart hamnar ditt pensionssparande och vilka restrektioner har de fabriker som tillverkar dina skor och kläder?
Sådant som kräver lite efterforskning och engagemang från din sida. Handen på hjärtat, det är kanske inte alltid som man orkar eller ens tänker på att kolla upp sådana saker.

Men tänk om alla faktiskt tog sig den tiden, så mycket bättre ”fair trade bolag” hade stått sig i konkurrensen. Om alla faktiskt valde ekologiska varor och bojkottade märken som man vet producerar sina varor på ett icke miljövänligt sätt.

Så nästa gång du står där med chokladkakan, tvättmedlet, trädgårdsmöblerna eller vad nu än må vara, i full färd med att betala. Tänk till en extra gång, och gör ett aktivt val för miljön och din framtid.
asa@lagetpastan.se
 
Läget på stan knapp
Läget på stan
Läget på stan
Arkivbild
Kör klimatsmart
Kör du en stor bensindriven bil, mer än 25 timmar per vecka?
 Visste du att om du byter till en mindre miljövänlig bil, att du då sparar runt 6,5 ton koldioxidutsläpp per år.
Att kolla lufttrycket i däcken kan också vara smart, det kan spara 140 kilo koldioxid per år.
Och att sänka hastigheten, är inte bara trafiksäkrare. Om du sänker hastigheten från 110 km/h, och istället kör i 90 km/h under en tiondel av din färd, sparar du ca 55 kilo koldioxid om året.

Andra bra tips för att minska koldioxidutsläppen, är att lägga i en högre växel och undvika hastiga inbromsningar och snabba fartökningar.

Det allra bästa är naturligtvis att låta bilen stå, men ibland kan det förstås vara nödvändigt att ta bilen när man ska längre sträckor. Men man kan kanske samåka med någon eller gå med i en bilpool.
asa@lagetpastan.se
 
Läget på stan knapp
Läget på stan
Läget på stan
Foto: Simon Eriksson
Vårstäda utan kemikalier
Visste du att de flesta produkter du har i ditt skafferi och kylskåp, också fungerar bra som rengöringsmedel när du ska städa?
Att rengöra kakelfogarna i badrummet, går som en dans med ättika. Bara spraya och låt verka en stund.  Ättika kan du också använda i sköljvattnet för att få dina glas riktigt blanka och fina.

Kastrullerna blir rena från kalk om du kokar potatisskal i dem. Har du bränt vid något i dem, låt stå några timmar med vatten och skivad lök i. Diskbänken blir spegelblank med hjälp av varmt vatten och bakpulver.
  Ett effektivt och miljövänligare alternativ till kaustiksoda/propplösare är att hälla en kopp bikarbonat och en kopp salt i avloppet, sedan häller du försiktigt på en kopp ättika och efter en kvart häller du en kopp kokande vatten i avloppet.

En ituskuren lök, doppad i potatismjöl fungerar utmärkt som stearinfläcksborttagare. Vanligt vetemjöl kan du använda som putsmedel för kranarna i kök och badrum.

*/Tipsen är hämtade från boken Nina bästa råd, av Nina Yunkers
asa@lagetpastan.se
 
Läget på stan knapp
Läget på stan
Läget på stan
Foto: Naturskyddsföreningen
Få pengar till nya skor
Jämfört med vanliga skor, vars sulor tar cirka tusen år på sig att brytas ned, förmultnar sulorna från Simple shoes på tjugo år. Det amerikanska skoföretaget Simple shoes gör bland annat sneakers och flip flops av återvunnet material 
I samarbete med Naturskyddsföreningen ger nu Simple shoes dig tvåhundra kronors rabatt på ett par skor från Simple shoes, om du lämnar ett par av dina gamla skor till utvalda Nilsson eller Team Sportia-butiker innan den 18 april.
  De gamla skorna skänks till stadsmissionen, och återvinns på så sätt genom att någon annan behövande får dina gamla skor.
  Så samtidigt som du tjänar pengar när du köper att par nya miljövänliga skor, gör du samtidigt en god gärning. Både för dina medmänniskor och för miljön.
asa@lagetpastan.se
 
Läget på stan knapp
Läget på stan
Läget på stan
Foto: Lifebike
Slipp uppförsbackar
Visst har vi väl alla någon gång svurit under våra cykelturer, när det är dags att ta sig upp för den där långa sega backen. Då hade det varit skönt att ha en liten motor på cykeln, så att man sluppit trampa själv. 

Med en elcykel kan man förverkliga den drömmen, utan att ta bort charmen med att trampa runt på sin cykla ute en skön sommardag.
  Och med en elcykel är du bra mycket miljövänligare, än om du puttrar runt på en bensindriven moped. Nu finns det ju även eldrivna mopeder, som alternativ till dig som inte alls vill trampa för egen maskin. Se bara till att ”tanka” miljöel från vatten, vind eller sol.

asa@lagetpastan.se
 
Läget på stan knapp
Läget på stan
Läget på stan
Nattsvart på Dramaten under Earth Hour.
Foto: Joakim Grankvist
Nattsvart under Earth Hour
I lördags släckte över 21 000 människor i Sverige, ner lyset i en timme. Över 200 kommuner, runt 2000 företag och över 1000 skolor och organisationer deltog i manifestationen Earth Hour. Cirka 3900 städer i runt 80 länder valde att försöka nå Världsnaturfondens mål, att över en miljard människor ska delta i aktionen. En aktion vars syfte är att sätta tryck bakom kraven på åtgärder mot den globala uppvärmningen.
I Stockholm släcktes bland annat centralstationen, Globen, Operan, Skansen, Drottningholms slott, Statskyrkan och Dramaten ner.
  Några andra exempel på ställen runt om i världen som släcktes ned under en timme som Earth Hour-manifestationen pågick är:

Köpenhamn: Tivoli
London: London Eye
Vatikanen: Peterskyrkan
Aten: Akropolis i Aten
San Francisco: Golden Gate-bron
Las Vegas: The Strip (stadens ljussprakande huvudgata)
Rio de Janeiro: Jesusstatyn
asa@lagetpastan.se
 
Läget på stan knapp
Läget på stan
Läget på stan
Foto: Simon Eriksson
Det som göms i snö...
Nu när vårsolen äntligen bestämt sig för att börja skina på oss, är det mer än solstrålar som tittar fram under snötäcket. Förutom de ”obligatoriska” hundlortarna, som ligger som små bruna lerhögar på trottoarer och gräsmattor, är det också mycket papper, pantburkar och annat skräp som legat gömt under snön.

Undrar om folk verkligen är så ”dumma” att de verkligen tror att snön är magisk, att om man gömmer sin cigarettfimp under snön – att den som genom ett under ska sluta existera och aldrig komma tillbaks.
  Herregud människor!
Det finns papperskorgar, det finns små svarta bajspåsar till hundens avföring – använd dem.
Tuggummin, plastförpackningar och annat skräp som ni slänger över axeln – anser ni verkligen att det inte är ert ansvar?
  Jag har skrivit om det tidigare, men det behövs verkligen upprepas. Det är beroende på hur vi IDAG behandlar vår miljö, som avgör i vilken miljö våra barn och barnbarn ska få leva i framtiden.
Och det är sant som det sägs: Barn gör inte som vi säger – de gör som vi gör.
  Så för alla som vill att den framtida generationen också ska kunna få leva i en värld utan allt för mycket naturförstörelser. Som också vill att allemansrätten ska kunna vara en självklarhet, även för era barn.
– SLÄNG INTE SKRÄP I NATUREN!!! (och inte inne i stan heller för den delen)

asa@lagetpastan.se
 
Läget på stan knapp
Läget på stan
Läget på stan
Arkivbild
Earth Hour provocerar
Projektledare, Victoria Olausson, för Earth Hour berättar att folk i allmänhet är väldigt engagerade i Earth Hour. Men vissa blir så pass provocerade, att de istället för att släcka ner elen, istället tänder alla lampor de har hemma, sätter igång tvättmaskinen, torktumlaren och låter eldrivna maskiner surra på för fullt.
Men gemene man tycker ändå att Earth Hour är något bra, kanske för att man med en så pass enkel handling som att släcka ner ljuset, kan visa makthavarna i hela världen att man tycker att klimatfrågan är viktig. Och i en undersökning, gjord av SIFO, deltog hela 64 procent av Sveriges befolkning i förra årets klimatmanifestation. Det är långt mer än i någon annan klimatdemonstration någonsin.
  Så låt oss som bryr oss om vår jord, även i år släcka ner våra lampor och eldrivna saker vi har i hemmet den 27 mars, klockan 20.30 . Låt den timmen bli en timme av kvalitetstid med nära och kära, och av eftertanke om vår miljö. För i Earth Hour får och kan alla var med. Alla människor, alla städer, alla länder, alla som vill helt enkelt. Utifrån sina egna förutsättningar och utan krav.
  Ingen kan göra allt, men alla kan vi göra något!
asa@lagetpastan.se
 
Läget på stan knapp
Läget på stan
Släck ljuset i år också
Klockan 20.30 den 28 mars förra året, genomfördes en av världens största klimatmanifestation, Earth Hour. Nästan en miljard människor släckte ljuset under en timmes tid, för att på så sätt uttrycka sitt stöd för klimatet.
Lördagen den 27 mars, klockan 20.30 - 21.30 är det åter dags. Världens befolkning ska sända en mäktig signal till världens ledare, om att stoppa förstörelsen av kordens klimat genom släcka ljusen runtom i världen.

Under kvällen kommer det för andra året i rad att ges en gratiskonsert med kända artister. Under den nedsläckta timmen kommer ingen vanlig el att användas, arrangörerna kommer att finna alternativa sätt att få fram hållbar el till belysningen. Förra året hölls Earth Hour Show på Skansen, och då kom 5000 personer dit. I år hålls Earth Hour show i Kungsträdgården.

Hittills har 6141 privatpersoner, 344 skolor, 140 kommuner, 91 trossamfund och 777 företag och organisationer anmält sig till Earth Hour 2010.
asa@lagetpastan.se
 
 
Skriv en kommentar
* Namn:
* E-post:
Kommentera:
* Namn och e-post måste fyllas i
 
 
Kommenterat:
Vi måste hålla koll på miljön för våra barns skull! Martin
• 
Jag håller med - håll Sverige rent!
• 
Var är alla papperskorgar undrar jag. Hannes
• Det var mycket mörkt i stan igår. Ni glömde väl inte att dra fram klockan. : )
 Mycket bra att du tar upp problemet med plastpåsar!/Karl
 Bra för miljön. Anna Magnusson
 
Läget på stan
 
Läget på stan knapp