Läget på stan nav
Läget på stan-nyheter
Läget på stan-nav-gatsmart
Läget på stan nav
Läget på stan-nav-polis
Läget på stan-nav-noje
Läget på stan-nav-cafekollen
Läget på stan-nav-mode
Läget på stan-nav-udda-trender
Läget på stan-nav-halsa
Läget på stan-nav-pryl-teknik
Läget på stan nav-film
Läget på stan
Läget på stan-bildspel
Läget på stan nav
Läget på stan-nav-musik
Läget på stan-nav-gott-latt
Läget på stan hemma
Läget på stan-nav-klimatsmart
Läget på stan-nav-kronika
Läget på stan-nav-singel-ann
Läget på stan Emelies blogg
Läget på stan-nav
Läget på stan-nav
Läget på stan-nav-kimball
Läget på stan-nav-tipsa oss
Läget på stan-nav-streck
Läget på stan-nav-arkiv
Läget på stan-nav-annonsera
Läget på stan-nav-kontakt
Läget på stan-nav-jobba har

 

Läget på stan
Stanley Kubrick's bästa
THE SHINING (1980)
Betyg:Läget på stan
Skådespelare: Jack Nicholson, Shelley Duvall, Danny Lloyd, Scatman Crothers, Barry Nelson, Joe Turkel m.fl.
Regi:Stanley Kubrick
film-bild
The Shining är baserad på Stephen King´s bok med samma namn. Stanley Kubrick tog sig friheten att frångå boken på en del punkter. Men boken förblir ett mästerverk, liksom filmen. Man kan säga att de båda är kusiner med varann.
  Redan från början i filmen anar man att någonting är på väg att gå käpprakt åt h-e, ja, ni vet. En familj på tre blir fastighetsskötare på hotellet Overlook under en kall och isolerande vinter. Men hotellet verkar ha ett eget liv...
  The Shining är två personers film: Jack Nicholson i sitt livs bästa roll som den plågade författaren med skrivkramp och alkoholproblem, och Stanley Kubrick som här gör sin bästa film. Den atmosfär han skapar i filmen med sina fantastiska kameravinklar och visuella bilder som lämnar outplånade ögonblick hos åskådaren går långt utöver det vanliga. Det är som om detta excentriska geni med denna film verkligen bevisar att allt är möjligt, allt kan hända! Såväl gott som ont. 

 

mattias@lagetpastan.se

 
Läget på stan
 
Läget på stan
Läget på stan
En fängslande film
Catch Me If You Can (2002)
Betyg:Läget på stan
Skådespelare: Leonardo DiCaprio, Tom Hanks, Christopher Walken, Martin Sheen, Nathalie Baye m.fl.
Regi: Steven Spielberg
film-bild
Snart kommer ännu en Steven Spielberg-film om utomjordingar, men han har ju också gjort realistiska filmer. En av dem är Catch Me If You Can, en film inspirerad av en sann historia. Leonardo DiCaprio spelar Frank W. Abagnale Jr. som har en fantastisk förmåga: Han kan lura alla att tro att han är läkare, flygpilot, advokat, ja allt möjligt! Han är också en ytterst skicklig checkförfalskare och lyckas därmed håva in en massa pengar utan någon större ansträngning.
Catch Me If You Can är en smart och rolig film som bottnar i en allvarlig berättelse under ytan: Franks förhållande till sina föräldrar är allt annat än enkelt. Tom Hanks FBI-agent blir till slut som en fadersfigur för Frank och historien tar många överraskande vändningar. Skådespelarinsatserna framför allt gör Catch Me If You Can till en fängslande film.

 

mattias@lagetpastan.se

Läget på stan
Mogen vampyrfilm
The Twilight Saga: Eclipse
Betyg:Läget på stan
Skådespelare: Kristen Stewart, Robert Pattinson, Taylor Lautner, Ashley Greene, Billy Burke, Bryce Dallas Howard, m.fl.
Regi:David Slade
film-bild
Eclipse är den tredje delen i Twilight-serien. De två första filmerna i serien hade sina förtjänster, men led av en ständig brist på personutveckling. Men Eclipse är annorlunda: Det är en mogen vampyrfilm där personerna, med Bella och Edward i spetsen, äntligen börjar utvecklas. Ska Bella verkligen välja att bli vampyr? Och ska varulven Jakob äntligen få en roll att spela i Bellas liv, på riktigt? Kan varulven övertala Bella att förbli människa? David Slade är en kompetent regissör, vilket han framför allt visade i Hard Candy, och har lyckats med att ge filmserien ett djup som den tidigare saknat. Nu ser jag faktiskt fram emot de två avslutande filmerna i Twilight-sagan.
Läget på stan pil

mattias@lagetpastan.se

Läget på stan
Slutlekt på ett snyggt sätt
TOY STORY 3 (2010)
Betyg:Läget på stan
Svenska röster: Jan Mybrand, Fredrik Dolk, Rickard Olsson, Anna Book m.fl.
Regi: Lee Unkrich
Läget på stan
Toy Story var en smart, rolig och hjärtevärmande film. Toy Story 2 var en ännu smartare och roligare film än ettan. Och nu har vi trean här. Som faktiskt är bäst av dem alla tre! Den når nästan upp till Upp:s klass till och med. Med ett rikare person, öh, leksaksgalleri än tidigare, och mer vuxna ämnen så är Toy Story 3 en av de bästa animerade filmerna någonsin. Den här gången är temat flykt från ett barnhem, där våra kära leksaker, med Woody, Buzz Lightyear, Ken och Barbie i spetsen, behandlas på ett nästan tortyrliknande sätt. Filmen lånar friskt från andra flyktfilmer, men naturligtvis med en stor glimt i ögat. Producenterna har lovat att detta är den avslutande filmen i serien, och vad kan man säga annat än att det nu är slutlekt på ett snyggt sätt.
Läget på stan pil

mattias@lagetpastan.se

Läget på stan
Tom Hanks i högform
THE TERMINAL (2004)
Betyg:Läget på stan
Skådespelare: Tom Hanks, Catherine Zeta-Jones, Stanley Tucci, Chi McBride, Diego Luna m.fl.
Regi: Steven Spielberg
Läget på stan
Nu för tiden är det allt glesare och glesare med filmer från Steven Spielberg. Han verkar mest göra filmer baserade på verkliga händelser; Rädda menige Ryan, Mûnchen och den här filmen.
  The Terminal är baserad på Merhan Karimi Nasseris öde. Han var en iransk flykting som mer eller mindre tvingades bosätta sig på  Terminal 1 på Charles de Gaulle-flygplatsen i Paris. 
  Här är det Tom Hanks i högform som spelar Viktor Navorski som drabbas av byråkratiska bekymmer. Han tvingas också bosätta sig på en terminal! Men Navorski anpassar sig sakta men säkert till livet på terminalen och lär känna personalen. Och drabbas av kärleken i form av Catherine Zeta-Jones rollfigur! Och får tampas med Stanley Tuccis byråkrat.
  The Terminal är en film som framkallar hopp och lycka och skratt, främst tack vare Tom Hanks, som bär upp filmen på sina komiska och hjärtliga axlar.

Läget på stan pil

mattias@lagetpastan.se

Läget på stan
Upp upp och iväg!
UPP (2009)
Betyg:Läget på stan
Svenska röster: Sten Ljunggren, Nils Eklund, Henrik Dorsin, Elias Eiding Målar m.fl.
Regi: Pete Docter, Bob Peterson
Läget på stan
Vad kan man säga om Upp? Upp upp och iväg! Den här filmen lyfter mot oanade höjder helt enkelt. Osannolika karaktärer i en osannolik historia i fantastiska miljöer. Hur kan det bli annat än en osannolik... succé!
  Huvudrollsinnehavare är 78-årige Carl och en liten scout som heter Russel och en talande hund(!) som heter Doug!
  När Carls fru Ellie går bort vill en byggherre riva Carls hus. Men Carl Fredericksen har andra planer. Hela sitt liv har han sålt ballonger, och nu får han nytta av sina kunskaper! Han tänker genomföra Ellies dröm om det stora äventyret.
  Filmen kryllar av härligt galen humor och den inledande historien om Carls och Ellies kärlek är underbart gripande.
  Upp är en osannolikt bra film!

Läget på stan pil

mattias@lagetpastan.se

Läget på stan
Det knakar i fogarna
FLICKAN SOM LEKTE MED ELDEN (2009)
Betyg:
Läget på stan
Skådespelare: Noomi Rapace, Michael Nyqvist, Peter Andersson, Lena Endre, Paolo Roberto m.fl.
Regi: Daniel Alfredson
Läget på stan
När Lisbeth Salander återvänder till Sverige så blir hon inblandad i en mördarjakt. Hon blir utpekad som en dubbelmördare! På egen hand ger hon sig ut efter sanningen och konfronteras samtidigt med sitt förflutna. Mikael Blomkvist gör sitt bästa för att hjälpa henne.
  Noomi Rapace är het som Lisbeth Salander och Mikael Nyqvist levererar som vanligt.
  Men nu är det historien som brister: Det knakar i fogarna. Det som i Män som hatar kvinnor var en förtätad och intrigfylld berättelse känns i Flickan som lekte med elden lite grann som utspätt vin. Inte helt välsmakande. Det är visserligen en spännande och actionfylld film, men...
  Man får hoppas att tredje filmen i serien: Luftslottet som sprängdes, inte spränger loss fogarna som Millennium-trilogin är upphängd på.

 

mattias@lagetpastan.se

Läget på stan
Snyggt men segt
2012 (2009)
Betyg:Läget på stan
Skådespelare: John Cusack, Chiwetel Ejiofor, Amanda Peet, Woody Harrelson, Oliver Platt, Thandie Newton m.fl.
Regi: Roland Emmerich
Läget på stan
 Roland Emmerich kan vid det här laget kalla sig för katastrof-filmernas kung. Med filmer som Independence Day, Day After Tomorrow och nu 2012 känns det som han har snöat in på ämnet.
  Mayakalendern går mot sitt slut 2012. Och vårt solsystems planeter lägger sig i linje med varann, vilket leder till att solen påverkar jorden och det får sina ödesdigra konsekvenser...
  Filmen är ett tekniskt mästerverk, det kan man inte komma ifrån. Aldrig har väl jordens undergång skildrats så snyggt på vita duken. Men filmen är minst trettio minuter för lång, vilket gör den seg. Dessutom saknas det en välbehövlig portion humor i filmen.
  Det som trots allt räddar upp filmen till en tvåa, är skådespelarna och de sanslöst snygga effekterna.
Läget på stan pil

mattias@lagetpastan.se

Läget på stan
Visuellt hårt slående film
THE PASSION OF DARKLY NOON (1995 England/Tyskland/Belgien)
Betyg:Läget på stan
Skådespelare: Brendan Fraser, Ashley Judd, Viggo Mortensen, Grace Zabriskie m.fl.
Regi: Philip Ridley
Läget på stan
Brendan Fraser är Darkly Noon, den ende överlevande från en misslyckad sektbelägring. Förvirrad snubblar han omkring i den djupa skogen och blir omhändertagen av Callie. Eftersom hon spelas av Ashley Judd tänker han såklart orena tankar om henne.
  När Callies man Clay (Mortensen) så småningom dyker upp förbyts Darklys kärlek till hat. Att han träffar på en kvinna (Zabriskie) med många tappade skruvar och sitt eget motiv att ogilla Callie gör inte saken bättre.
  Philip Ridley levererar ännu en känslomässigt och visuellt hårt slående film med många utsökta detaljer som gör att man bara måste se om den hur många gånger som helst. I brist på ett bättre ord är den "sagolik", och inte minst medmänsklig. Hur udda och sedan galet Darkly än beter sej kan man inte tycka illa om honom, det är riktigt smärtsamt att se honom sjunka ner i galenskapen.
  Nick Bicat kompar och PJ Harvey sjunger smäktande balladen "Who will love me now?" på ljudspåret.
  Ridley är nu äntligen på gång med sin tredje film, "HEARTLESS", hoppas vi får se den på bio i Sverige.

 

magnus@lagetpastan.se

Läget på stan
Banbrytande, igen!
AVATAR (2009)
Betyg:Läget på stan
Skådespelare: Sam Worthington, Zoé Saldana, Sigourney Weaver, Stephen Lang, Michelle Rodriguez, Giovanni Ribisi m.fl.
Regi: James Cameron
Läget på stan
James Cameron! Mer behöver man egentligen inte skriva när man ska recensera en film som han gjort!
  Högsta klass, igen! Banbrytande, igen! Det enda negativa man kan säga om denna gudabenådade filmskapare är att han tar väldigt god tid på sig mellan filmerna han gör.
  Här är det en kamp mellan människor och planeten Pandoras invånare, Na´vi, som marinsoldaten Jake Sully dras in i. Han får använda sig av en Avatar och blir till en Na´vi. Jake lär känna Neytiri och planeten Pandora och allt vad det innebär... och vi som ser på filmen får följa med på den fantastiskt vackra resan!
  Avatar är ett visuellt mästerverk! James Cameron har gjort det, igen!

Läget på stan pil

mattias@lagetpastan.se

Läget på stan
Perfekt familjefilm
DJUNGELBOKEN (1967)
Betyg:Läget på stan
Svenska röster: Pontus Gustafsson, Gösta Prüzelius, Beppe Wolgers, Leppe Sundevall m.fl.
Regi: Wolfgang Reitherman
Läget på stan

 Den första filmen jag såg på bio var faktiskt Djungelboken, och den filmen håller en särskild plats i mitt filmhjärta. Samspelet mellan Mowgli, björnen Baloo och pantern Bagheera är hjärtlig komik på högsta nivå! Och aldrig har väl musiken till en film varit bättre! Ni som inte sett denna klassiker, passa på att köpa den!
  2007 kom en restaurerad version ut på DVD. Jag kan bara säga att en helt ny värld öppnades för mig den dagen mina föräldrar tog med mig och brorsan på bio för första gången! Djungelboken är den perfekta familjefilmen!

Läget på stan pil

mattias@lagetpastan.se

Läget på stan
God underhållning
IT´S COMPLICATED (2009)
Betyg:Läget på stan
Skådespelare: Meryl Streep, Alec Baldwin, Steve Martin, John Krasinski, Lake Bell m.fl.
Regi: Nancy Meyers
Läget på stan

 Nancy Meyers är en rutinerad kärlekskomedi-regissör, och hon har både skrivit och regisserat it´s Complicated och med skådisar som Meryl Streep, Alec Baldwin och Steve Martin så är det här en bra film. Lite väl mycket klyschor drar emellertid ned betyget.
  Handlingen är bra: Jane (Meryl Streep) blir älskarinna. Den gifte mannen råkar dock vara hennes ex!
  Komplikationerna blir värre när hon har sina tre barn hos sig när äldsta dottern ska gifta sig. Och så uppvaktas hon dessutom av Steve Martins arkitektkaraktär.
  Det här är inte världens djupaste film, men it´s complicated bjuder ändå på 2 timmars god underhållning.

Läget på stan pil

mattias@lagetpastan.se

Läget på stan
En av de allra bästa
GLADIATOR (2000)
Betyg:Läget på stan
Skådespelare: Russell Crowe, Joaquin Phoenix, Connie Nielsen, Oliver Reed, Richard Harris, Derek Jacobi, Djimon Hounsou m.fl.
Regi: Ridley Scott
Läget på stan
 En av de allra bästa filmer som gjorts. Flera klassiska repliker:

  "Are you not entertained?" 
 
  "Father of a murdered son, husband to a murdered wife and I shall have my vengeance in this life or the next." 
 
  "I will win the crowd. I will give them something they´ve never seen before."  

  "What we do in life echoes in eternity."  

  När Maximus (Russell Crowe) blir förråd av Commodus efter att kejsaren mördats så måste han fly för sitt liv. Flykten slutar med att han blir gladiator. Han blir så framgångsrik som arena-fighter att han får visa upp sig på Collosseum. Där han får sin chans till hämnd...
  Otroligt skickliga effekter och kraftfulla skådespelar-insatser gör att varje scen andas av en känsla att man är på plats. Filmen är våldsam och brutal, men också vacker. Minns scenerna där Maximus (Russell Crowe är fullkomligt outstanding i denna roll) låter jorden sippra genom sina fingrar för att påminna honom om hans älskade familj.

Läget på stan pil

mattias@lagetpastan.se

Läget på stan
Rak och brutal spänning
SNABBA CASH (2010)
Betyg:Läget på stan
Skådespelare: Joel Kinnaman, Lisa Henni, Dragomir Mrsic, Mattias Padin, Dejan Cukic, Fares Fares m.fl.
Regi: Daniél Espinosa
Läget på stan
 Baserad på Jens Lapidus roman. Jag har inte läst boken, men filmen är rak, brutal och spännande. Det verkar som Lapidus har en god inblick i båda de här världarna som filmen utspelar sig i; den undre och den "finare".
  Daniél Espinosa använder sig av snabba klipp i snabba cash men lyckas samtidigt få, i alla fall mig, att känna en viss sympati för skurkarna i filmen. Den är både stämningsfull och spännande.
  Man får följa tre personer vars öden sammanflätas; Ekonomistudenten och wannabebratten JW, en chilensk knarklangare och en serbisk torped med sin unga dotter. Tunga knarkaffärer för också med sig tunga vapen visar det sig.
  Ser fram emot uppföljaren!

Läget på stan pil

mattias@lagetpastan.se

Läget på stan
Fantastiska repliker
UP IN THE AIR (2009)
Betyg:Läget på stan
Skådespelare: George Clooney, Vera Farmiga, Anna Kendrick, Jason Bateman, Melanie Lynskey m.fl.
Regi: Jason Reitman
Läget på stan
 George Clooney har aldrig varit bättre! I rollen som Ryan Bingham gestaltar han en man som lever sitt liv på flygplatser och hotellrum. Att hans jobb dessutom går ut på att ge folk beskeden att de blivit uppsagda gör honom bara ännu mer exotisk. När han tvingas att bli nedplockad på jorden, alltså satt bakom ett skrivbord på huvudkontoret, håller hans värld på att rasa ihop!
  Jag måste säga att replikerna i den här filmen är smått fantastiska! Jag tappade hakan flera gånger i biosalongen! Up in the air hinner med att behandla så många ämnen på långfilmstid och gör det klockrent.
  Det den framför allt lyckas med, är att påminna oss om vad som är viktigt i livet. Hur många filmer lyckas med det?

Läget på stan pil

mattias@lagetpastan.se

Läget på stan
Född att spela Sherlock
SHERLOCK HOLMES (2009)
Betyg:Läget på stan
Skådespelare: Robert Downey Jr, Jude Law, Rachel McAdams, Mark Strong, Eddie Marsan m.fl.
Regi: Guy Ritchie
Läget på stan
 Sherlock Holmes i Guy Ritchie-kläder! Och med Robert Downey Jr som superdetektiven och Jude Law som den präktige dr. Watson! Idén lät så udda så man knappt trodde det var sant!
  Men när man tänkte efter så insåg man att det kunde nog bli riktigt bra. Och det blev det! Robert Downey Jr. och Jude Law gör sina välkända figurer till människor med fel och brister, som de dessutom driver med!
Lord Blackwood är skurken i dramat, förtjänstfullt spelad av Mark Strong. Rachel McAdams står för den kvinnliga fägringen med den äran. Regin är oklanderlig, Guy Ritchie har målat upp London så man verkligen känner sig på plats.
  Men främst är det här Robert Downey Jr.s film. Han verkar född för den här rollen!

Läget på stan pil

mattias@lagetpastan.se

Läget på stan
Allt för en story
SHATTERED GLASS (2003)
Betyg:Läget på stan
Skådespelare: Hayden Christensen, Peter Saarsgard, Chloë Sevigny, Steve Zahn m.fl.
Regi: Billy Ray
Läget på stan
 Shattered Glass är baserad på en sann berättelse. Hayden Christensen gör sitt livs roll som Stephen Glass, en lysande journalist med en kometkarriär. Han har ett litet problem bara: Nästan allt han skriver är påhittat! Man kan säga att han hittar på allt för en story!
  Han skriver bland annat om odrägliga unga republikaner som super vid ett stort möte. Det mest komiska han skriver om är en marknad där man bara säljer Monica Lewinsky-souvenirer. Och så vidare.
  Filmen säger en hel del om journalistisk integritet, de två orden hör ju samman. Men samtidigt känner man medlidande för Stephen Glass, en journalist som är satt att prestera toppresultat dag efter dag. Säger en del om den press vi alla lever i numera.

Läget på stan pil

mattias@lagetpastan.se

Läget på stan
Värdig avslutning
LUFTSLOTTET SOM SPRÄNGDES (2009)
Betyg:Läget på stan
Skådespelare: Noomi Rapace, Michael Nyqvist, Annika Hallin, Lena Endre m.fl.
Regi: Daniel Alfredsson
Läget på stan
 Tredje och avslutande delen i Milleniumtrilogin är inte lika actionpackad som de två första. Men här finns ändå flera guldkorn.
  Lisbet Salander är riktigt illa ute när en grupp inom svenska säkerhetstjänsten vill få henne inspärrad på mentalsjukhus. Mikael Blomkvist och hans kolleger på tidningen Millenium kommer till undsättning. Men hamnar samtidigt i skottgluggen de med...
  Noomi Rapace är återigen perfekt i rollen som den sargade Lisbet Salander och filmen knyter ihop de lösa trådarna från andra filmen på ett snyggt sätt.
  En värdig avslutning av Milleniumtrilogin helt enkelt.

Läget på stan pil

mattias@lagetpastan.se

Läget på stan
Cool science fiction
SERENITY (2005)
Betyg:Läget på stan
Skådespelare: Nathan Fillion, Alan Tudyk, Adam Baldwin, Summer Glau, Chiwetel Ejiofor m.fl.
Regi: Joss Whedon
Läget på stan
 Joss Whedon är mannen bakom Buffy och Vampyrerna och Angel.
  Här är det TV-serien Firefly som han har gjort en fristående film om. Det är något så annorlunda som en science-fictionfilm med vilda västern-influenser. Kapten Malcolm Reynolds leder ett udda gäng som livnär sig på diverse piratdåd i galaxen. Han är kapten på rymdskeppet Serenity.
  Rymden härbärgerar också ett slags vampyr-liknande skapelser kallade Reavers. När Reynolds gäng råkar snubbla över sanningen om the Reavers hamnar de i skottgluggen för Alliansen och dess fruktansvärda makt, och Reavers själva förstås...
  Serenity har det mesta. Det är en snygg, smart och riktigt nervdallrande film som inte liknar någon annan.
  En film värd att se och se om flera gånger.

Läget på stan pil

mattias@lagetpastan.se

 
 
Skriv en kommentar
* Namn:
* E-post:
Kommentera:
* Namn och e-post måste fyllas i
Kommenterat:
• Änglar & Demoner är riktigt bra! Emelie
• Bra tips! Ubbe
 Jag tycker också att Ice Age är riktigt bra. XX
 
Läget på stan
 
Läget på stan knapp