Läget på stan nav
Läget på stan-nyheter
Läget på stan-nav-gatsmart
Läget på stan nav
Läget på stan-nav-polis
Läget på stan-nav-noje
Läget på stan-nav-cafekollen
Läget på stan-nav-mode
Läget på stan-nav-udda-trender
Läget på stan-nav-halsa
Läget på stan-nav-pryl-teknik
Läget på stan nav-film
Läget på stan
Läget på stan-bildspel
Läget på stan nav
Läget på stan-nav-musik
Läget på stan-nav-gott-latt
Läget på stan hemma
Läget på stan-nav-klimatsmart
Läget på stan-nav-kronika
Läget på stan-nav-singel-ann
Läget på stan Emelies blogg
Läget på stan-nav
Läget på stan-nav
Läget på stan-nav-kimball
Läget på stan-nav-tipsa oss
Läget på stan-nav-streck
Läget på stan-nav-arkiv
Läget på stan-nav-annonsera
Läget på stan-nav-kontakt
Läget på stan-nav-jobba har

 

Läget på stan
Läget på stan cykel
Arkivfoto
Barn ringde Bris på julafton
Rädsla/oro vanligaste skälet till att barn och unga kontaktade BRIS under julafton.
2009 var första året som Barnens Hjälptelefon var öppen för samtal alla årets dagar, inklusive julafton och nyårsafton.  Under julafton och nyårsafton hade Barnens Hjälptelefon öppet enligt helgschema, vilket innebar att BRIS tog emot samtal mellan klockan 15.00 och 18.00.
  Vanligaste skälet till att barn kontaktade Barnens Hjälptelefon på julafton var rädsla/oro.
I övrigt rörde kontakterna bland annat kamrater, kärlek, psykisk misshandel, fysisk misshandel och föräldrars missbruk.
  Under julafton hade BRIS totalt 32 stödjande kontakter, varav 18 kontakter var i Barnens Hjälptelefon och 14 kontakter var via mejl. Dessutom hade BRIS 81 övriga kontakter, vilket innebär bland annat tysta samtal eller tomma mejl, under julafton.
 
Läget på stan knapp
Läget på stan
Läget på stan cykel
Arkivbild
Friskvård hos tandläkaren
I februari inför Folktandvården i Stockholms län Frisktandvård på samtliga mottagningar. Det innebär att patienterna kommer att erbjudas att teckna avtal för tandvård till ett fast pris. Kostnaden för patienten beror på hur frisk man är i munhålan vid avtalets start.
Frisktandvård kommer att införas på alla Folktandvårdsmottagningar i Stockholms län den 10 februari nästa år. Frisktandvård innebär tandvård till fast pris under tre år, där all bastandvård ingår, som exempelvis lagningar, undersökningar och rotbehandlingar.
  – Frisktandvården är en betalningsform som ger patienten full kontroll på tandvårdskostnaderna. Samtidigt blir det tydligare än någonsin att det lönar sig att sköta om sina tänder, säger Ann-Charlotte Frank Lindgren, vd på Folktandvården i Stockholm.
  Detaljerna kring Frisktandvård, som hur det kommer att fungera och vad det kommer att kosta, beräknas vara klara i januari.
  – Vi på Folktandvården vill hjälpa patienten att undvika stora hål – både i plånboken och i tänderna. Med Frisktandvård hoppas vi att patienternas tandhälsa ska bli bättre eftersom det sätter fokus på förebyggande insatser och gör det lättare att gå regelbundet till tandläkaren, säger Ann-Charlotte Frank Lindgren.
 
Läget på stan knapp
Läget på stan
Läget på stan cykel
Arkivbild
Missnöje med julklappar
Tomten har inte mer än hunnit sätta sig i släden innan svenskarna börjar fundera på vad de ska göra med alla oönskade julklappar. Mer än var tredje svensk byter julklappar de precis har fått.
Tradera har undersökt svenska folkets inställning till julen och julklappar. Det visade sig att mer än var tredje julklapp verkar vara köpt i onödan, 36 % av svenskarna brukar nämligen byta någon av sina julklappar.
  Den svenska blygheten är som bortblåst när det kommer till att be om kvitto för att byta julklappar. 34 % ber alltid släktingar om kvittot om de fått en oönskad julklapp, 46 % svarar att de bara vågar fråga beroende på vem som gett klappen. Endast 14 % skulle aldrig våga be om ett kvitto för att byta.
 – Vi ser alltid en ökad trafik direkt efter julafton. I år har kategorierna prydnadssaker, hushållsartiklar och konsertbiljetter fått en ordentlig påfyllning bara några timmar in på juldagen. Januari är för många en knaper månad så det är inte ovanligt att man säljer prylar och julklappar man inte behöver, säger Anna Chrona, presschef på Tradera.

I undersökningen uppger 6 % av svenskarna att de är luspanka i januari, 32 % tycker kassan är lite väl tom men att det ändå funkar om man bara snålar lite. Det finns även lokala skillnader. Norröver verkar det vara lite tuffare med ekonomin där 11 % uppger att de är luspanka medan ju längre söderut man kommer desto välmående är plånboken. Bland skåningarna säger nämligen 63 % att de inte tycker att januari skiljer sig något ekonomiskt i jämförelse med andra månader.

Mest växande kategorierna på Tradera
under julnatten
1. Prynadssaker
2. Hushållsartiklar
3. Konsertbiljetter
4. Litteratur
5. Mp3/Mp4-spelare

Undersökningen i korthet
• 34 % har inga problem med att fråga en släkting om kvitto för att byta en julklapp, 14 % skulle inte våga fråga om kvitto.
• 16 % ger bort oönskade julklappar till andra.
• 24 % uppger att de aldrig fått en julklapp som de inte velat ha.
 
Läget på stan knapp
Läget på stan
 
Noko jeans i Skrapan
Idag öppnar Noko Jeans Museum en tillfällig butik i gallerian Skrapan. Noko Jeans är de första jeansen från Nordkorea och har bland annat uppmärksammats för att den första butiken knappt hann öppna innan den stängdes ner.

Den 19 december öppnar Noko Jeans Museum en tillfällig butik i gallerian Skrapan, med ingång från Vartoftagatan 47 (bredvid Imperiet).
  – Det känns toppen att vara tillbaka och igång, säger Jacob Åström, en av grundarna. För oss handlar det inte bara om jeans utan även om ett sätt att bryta Nordkoreas isolering.
  Butiken kommer att vara öppen tisdag-fredag mellan 11-19 och lördagar 12-16.
  – Vi välkomnar Noko till Skrapan, säger Gunilla Uhrus, fastighetschef på Vasakronan.  Vi tycker att deras historia och ambitioner är jättespännande och de passar väldigt bra in i Skrapans koncept.
  Noko Jeans Museum består av flera delar och våningar. På bottenvåningen ligger butiken och muséet, på andra våningen ett privat showroom och en diversebutik. Noko Jeans började med ett e-mail för 2,5 år sedan och resulterade slutligen i 1100 jeans från Nordkorea. Resultatet finns nu att se och köpa i Skrapan.

 
Läget på stan knapp
Läget på stan
Läget på stan blomma
Arkivbild
Nya regler om vem som får arbeta med djur
Djurägare kan behöva kontrollera behörigheten på dem som behandlar deras djur efter årsskiftet. Då träder riksdagens nya lag om behörigheter för djurhälsopersonal i kraft. Nu har Jordbruksverket beslutat vilka kompetenser som krävs för att få godkännande inom olika yrkesgrupper.
Det är sedan länge klart att en ny lag börjar gälla 1 januari 2010, som bestämmer vem som får arbeta med hälsovård på djur. Riksdagen har velat att det ska vara klarare regler kring vilka kunskaper djurhälsopersonal ska ha och vem som ska ha ansvaret vid behandlingar. Fram till i dag har till exempel inte djursjukvårdare eller de som arbetar med tänder på häst behövt visa upp någon särskild utbildning.
 – Det här blir en trygghet för djurägarna, så att de vet att den som utför sjukvård på djur har rätt kompetens. För människor tycker vi det är självklart att personalen har legitimation och en gedigen utbildning som kontrolleras av staten, men den rättigheten har inte gällt djur på alla hälsovårdsområden, säger Lotta Ternström-Hofverberg, på enheten för veterinära frågor.

Mer info på: www.regeringen.se
 
Läget på stan knapp
Läget på stan
Läget på stan blomma

Foto: Malin Barnö/Röda Korset

Sveriges största gran och klapp
Även i år har Investment AB Kinnevik skänkt Sveriges största julgran till stockholmarna på Skeppsbron i Stockholm. I år har denna julgran fått gott sällskap av Röda Korsets värmande julklapp.
– Det sociala arbete som Röda Korset gör för stockholmarna är vi gärna med och uppmärksammar, säger Mia Brunell Livfors, VD för Kinnevik.
  Just nu pågår Röda Korsets julkampanj för att bekämpa ofrivillig ensamhet och utanförskap. Julkampanjen syftar till att samla in pengar, rekrytera frivilliga och informera om Röda Korsets sociala arbete i Sverige. På lördag den 5 december infaller Internationella frivillighetsdagen som instiftades av FN för 24 år sedan.

Försäljningen av julklappar gör att vi i Stockholm kan fortsätta besöka 2 800 äldre, hjälpa 3 500 barn och vuxna med läxorna, ta emot samtal i Röda Korsets telefonjour. Röda Korsets julkampanj syftar också till att rekrytera frivilliga till vårt sociala arbete här i Stockholm.

– Vi behöver alltid fler frivilliga till våra olika projekt
i Stockholm. Det kan vara för unga, för äldre eller för integrationsprojekt. Alla är välkomna, säger Efva Gustafsson, biträdande regionchef för Röda Korset
i Stockholm.

Om Röda Korset Julkampanj 2009
Varje dag arbetar frivilliga inom Röda Korset för att göra livet lite bättre för många i Sverige. Pengarna vi samlar in under Julkampanjen 2009 gör att våra frivilliga kan fortsätta besöka drygt 30 000 äldre, ta emot 50 000 samtal i Röda Korsets telefonjour samt hjälpa cirka 7 000 barn och vuxna med läxhjälp och språkträning – varje år.
 
Läget på stan knapp
Läget på stan
Läget på stan blomma
Vanliga män populärare än muskelberg?                              ARKIVFOTO
Män var manligare förr

Över 40 procent av svenska kvinnor anser att dagens män är mindre manliga än de var förr. Dålig hållning, slokande axlar och övervikt, drar ner betyget för den moderna svenska mannen.

Det visar en ny undersökning från MBT, förtaget bakom de funktionella skorna MBT eller Masai Barefoot Technology, som även kallats ”världens minsta gym”.
  43 procent av svenska kvinnor tycker inte att dagens män håller måttet. Även männen håller med. Hela 58 procent av männen känner sig mindre manliga än tidigare generationer. Det framgår av en undersökning genomförd bland 1 000 svenska kvinnor och män, i åldrarna 15-64 år*.

Sämst tycker kvinnor om män med dålig hållning. 33 procent av kvinnorna angav dålig hållning och slokande axlar som den minst attraktiva fysiska egenskapen hos en man. 28 procent av kvinnorna uppgav övervikt som minst attraktivt, och på tredje plats hamnar ”feminina drag”.
  Vidare anser svenska kvinnor att humor är den viktigaste egenskapen hos en potentiell partner (44 procent), liksom att han är en ”gentleman” (21 procent) och att han är självsäker (18 procent).

Hellre Fredrik Wikingsson än Andreas Kleerup
På frågan om vilken typ av man som är mest attraktiv valde hela 95 % av svenska kvinnor bort musikern Andreas Kleerup – den långa och gängliga typen som gärna släpper på hållningen. Men även muskelberg så som Sylvester Stallone’s karaktär ”Rambo” går bort. Istället vill kvinnor helst ha en man med ”vanligt” utseende – så som programledaren Fredrik Wikingsson.

 
Läget på stan knapp
Läget på stan
Läget på stan blomma
Christer Fuglesang.                  Foto: Tomas Bannerhed/Stockholm stad
Månadens stockholmare
Christer Fuglesang är en stockholmare i världsklass! Genom att vara den förste stockholmaren i rymden visar han för oss andra att den som har tydliga mål och arbetar för att uppnå dem kan nå hur långt som helst. Därför utses Christer Fuglesang till månadens stockholmare i november 2009.
– Politikerna måste satsa på rymdverksamhet, säger Christer Fuglesang. Det är avgörande om vi ska kunna öka intresset bland ungdomarna och få fler att vilja läsa teknik och naturvetenskap. Vi behöver också få fram duktiga lärare på det här området som kan inspirera eleverna. Tyvärr har läraryrket för låg status i dag för att locka de bästa.

– Det man slås av
från rymden är att atmosfären ser så skör ut och att jorden är så vacker, säger Christer Fuglesang. Färgerna växlar hela tiden och på natten glimmar de stora städerna som fläckar av ljus. Men jorden verkar väldigt liten när man åker ett varv på en och en halv timme.

Stockholm såg han mest som en ljusprick om natten – dels för att Discovery inte passerade så långt norrut på sin väg runt klotet, dels för att molnen för det mesta var i vägen när han hade möjlighet att spana efter riktmärket Mälaren.

redaktionen@lagetpastan.se

 
 
Läget på stan knapp
Läget på stan
Arkivbild
Fler unga har börjat röka
Den positiva trenden att alltfler unga väljer att inte röka, snusa eller dricka alkohol har brutits och särskilt tobaksbruket ökar nu i Stockholms innerstad.
Stadsdelsförvaltningarna på Södermalm, Kungsholmen, Norrmalm och Östermalm startar därför ett projekt i samverkan med A Non Smoking Generation och Ungdomens nykterhetsförbund. Syftet är att minska tobaksbruket bland de unga i innerstaden och att öka ungdomarnas inflytande över det drogförebyggande arbetet. Projektet består av flera delar och riktar sig inte bara till ungdomarna själva utan också till beslutsfattare, skolans personal, föräldrar och butiker som säljer tobak.
  ”Vår förhoppning är att vi på detta sätt ska få fram en form för det drogförebyggande arbetet där ungdomarna inte är bara en passiv målgrupp utan aktiva deltagare. Vi är övertygande om att ungdomarnas delaktighet är en framgångsfaktor i det drogförebyggande arbetet” säger Elin Ramfalk som är projektledare.
 
Projektet har redan startat med så kallade ”framtidsverkstäder” där ungdomarnas tankar och förslag kring drogförebyggande arbetet fångas upp för att användas i det praktiska arbetet.
  Under november 2009 och januari 2010 genomförs seminarium i drogförebyggande arbete för all personal i de 16 grundskolor som valt att delta i projektet och för personal som arbetar med ungdomars fritid. Skolorna kommer därefter att involvera föräldrarna genom föräldramöten. Sammanlagt utbildas cirka 500 personer. Även stadsdelsnämndernas ledamöter och chefer inom stadsdelsförvaltningarna inbjuds till ett seminarium.
  Under vecka 47 genomför stadsdelsförvaltningarna förstärkt tobakstillsyn genom extra inköpsstudier, så kallade provköp, i innerstadens butiker.

Med start i slutet av året och under vårterminen 2010 kommer samtliga elever i år 6 och 7 i de deltagande skolorna att få besök av A Non Smoking Generations utbildade informatörer. De kommer till eleverna för att prata om tobak ur ett större perspektiv, med utgångspunkt i ungdomarnas egna tankar, värderingar och val. 
  Under hela projekttiden kommer en dialog att föras med de unga ”där de befinner sig” det vill säga på nätet, tex på bloggar och på facebook.

redaktionen@lagetpastan.se

 
Läget på stan knapp
Läget på stan
Foto: Magnus Pehrsson/AF
AF förlänger inte avtal

Arbetsförmedlingen utnyttjar inte sin möjlighet att förlänga avtalen med de externa jobbcoacherna.
I stället kommer Arbetsförmedlingen att gå ut med en ny upphandling som tydligt specificerar de tjänster som jobbcoacherna erbjuder de arbetssökande.

Den18 december förra året fick Arbetsförmedlingen
i uppdrag att upphandla kompletterande aktörer som ska erbjuda arbetssökande en personlig jobbcoach. Ett centralt önskemål var att en mångfald av olika aktörer engagerades och att mindre lokala företag fick möjlighet att medverka. Arbetsförmedlingen gick därför ut med ett förfrågningsunderlag som tog fasta på mångfaldsperspektivet. 952 olika jobbcoachföretag fick sina anbud godkända.
  Arbetsförmedlingen har den 13 oktober 2009 fattat beslut om att inte utnyttja möjligheten att förlänga pågående avtal efter den 30 juni 2010. Arbetsförmedlingen kommer
i stället att göra en ny upphandling som dels syftar till att tydligare specificera de tjänster som jobbcoacherna erbjuder de arbetssökande, dels bakar in centrala kvalitetsindikatorer i avtalen som gör att Arbetsförmedlingen kan försäkra sig om att de arbetssökande får relevant stöd och service.
  Förberedelser för ett nytt upphandlingsförfarande har påbörjats. Publicering av förfrågningsunderlaget beräknas preliminärt att ske i början av 2010.

redaktionen@lagetpastan.se

 
Läget på stan knapp
Läget på stan
Foto: Tomas Bannerhed/Stockholms stad
Månadens stockholmare

Stockholms stad har utsett månadens stockholmare sedan 1996. Med utmärkelsen vill staden lyfta fram en intressant person som gjort eller gör något bra för Stockholm och oss stockholmare.

– Eleverna har trott på mig och mitt arbetssätt. Jag ser varje lektion som ett tillfälle att diskutera och lösa matematiska problem tillsammans. Min belöning är att få se glädjen i deras ögon.
  Det säger matematikläraren Attila Szabo, mottagare av Kunskapspriset 2009 och utsedd till månadens stockholmare i oktober.

För mer info: www.stockholm.se

redaktionen@lagetpastan.se

 
Läget på stan knapp
Läget på stan
Arkivbild
Ta Plats!

Under november, kommer några kvinnor som vill ta större plats i kulturlivet att presentera erfarenheterna från ett mentor- och jämställdhetsprojekt på två evenemang i Stockholm och Göteborg.

Vi har kommit ganska långt när det gäller jämställdhet i Sverige, men inom många områden återstår mycket att göra. Kulturlivet är ett sådant område där kvinnorna är i minoritet bland chefer och beslutsfattare.
  Även på scenerna ser man inte många kvinnor och oftast är de i bakgrunden. Under två dagar i november kommer några kvinnor som vill ta större plats i kulturlivet att presentera erfarenheterna från ett mentor- och jämställdhetsprojekt på två evenemang i Stockholm och Göteborg.
  Vi får se professionella starka kvinnliga artister som med stor lyskraft bland annat framför indisk och afrikansk dans, sånger på jiddisch och ladino, latinamerikansk sång samt svensk och irländsk folkmusik och dans.

Var: Stallet Folk och världsmusik, Stallgatan 7 vid Kungsträdgården.
När: Stockholm den 5 november kl. 19.00.
Pris: Fri entré.
Mer info på: http://www.rfod.se/aktuellt/dokument/TAPlats.pdf

redaktionen@lagetpastan.se

 
Läget på stan knapp
Läget på stan
Läget på stan
Planförslaget med nytt torg längs Långholmsgatan.
Foto: Stockholms stad
Vision för Hornstull
Stockholm stad har tillsammans med Bonnier Fastigheter och SL tagit fram ett förslag på nytt stadsdelscentrum i kvarteret Bulten i Hornstull.
– Visionen för Hornstull innebär en mer livfull och grön stadsdel. Torget som idag mest är en del av Långholmsgatan blir en naturlig mötesplats och genom att förbättra för gående och cyklister knyts Bergsundstrand och Högalid ihop. På längre sikt arbetar vi också vidare med att utveckla promenadstaden för att se till att Södermalm ska få bättre kontakt med Liljeholmen på andra sidan bron, säger stadsbyggnads- och fastighetsborgarrådet Kristina Alvendal (M).
 – Allt fler reser med SL och för SL: s resenärer är trygghet och ökad service viktigt. Med fräscha, moderna och trygga kundmiljöer förbättras reseupplevelsen samtidigt som både stadens och kollektivtrafikens attraktivitet stärks, säger Christer G Wennerholm, ordförande i SL.
 – Som långsiktig fastighetsägare i Stockholmsområdet känns det naturligtvis fantastiskt att få chansen att vara med och utveckla Hornstull. Vi tror att Hornstull har alla förutsättningar att kunna utvecklas till ett av Stockholms mest dynamiska och spännande områden, säger Tomas Hermansson, VD Bonnier Fastigheter.

Mer info på: www.stockholm.se

redaktionen@lagetpastan.se

 
Läget på stan knapp
Läget på stan
Läget på stan
Arkivfoto
Samsung tar ledningen

Samsung E1120 är en prisvärd kontantkortstelefon och gick efter en lyckad kampanj upp i ledningen trots att efterfrågan på Sony Ericsson W995 fortfarande är stor.

Värt att notera är att Nokia 6700 Classic tog sig in på en sjätteplats. Nokia 6700 finns även i Illuvial-utförande.
  Illuvialserien är designad exklusivt för The Phone House och i serien ingår Nokias 6700 Classic, 5530 XpressMusic och 6303 Classic. Telefonerna har fått en egen färg, ett nytt mönster och egna tillbehör i matchande tema.
  Sony Ericsson W595 finns i två för The Phone House exklusiva utföranden, Ed Hardy och Floral edition.

"TIO I TOPPLISTAN"

- THE PHONE HOUSE September 2009

1. (NY) Samsung E1120
2. (1) Sony Ericsson W995
3. (6) Sony Ericsson T700
4. (2) Sony Ericsson W302
5. (5) Sony Ericsson W595
6. (NY) Nokia 6700 Classic
7. (-) Nokia 1661
8. (-) Sony Ericsson W395
9. (-) Sony Ericsson G502
10. (-) Nokia 3120 Classic


ANTAL ENHETER (augusti månads placering inom parentes)

redaktionen@lagetpastan.se

 
Läget på stan knapp
Läget på stan
Läget på stan
Foto: Simon Eriksson
Axfood drar in linfrön

Axfood har beslutat att dra in Garant Ekologiska linfrön, eftersom produkten visat sig innehålla genetiskt modifierade (GMO) linfrön.

De genetiskt modifierade linfröna är av en typ som inte godkänd att sälja inom EU. I ekologiska produkter får GMO inte alls förekomma.
  Axfood erbjuder kunder att lämna tillbaka produkten. Den är visserligen inte hälsofarlig, men den uppfyller inte de krav som kunderna har rätt att ställa på en ekologisk vara.

redaktionen@lagetpastan.se

 
Läget på stan knapp
Läget på stan
Läget på stan
ARKIVFOTO
Djurgårdsbron stängs av

Kungliga Djurgårdens Förvaltning och Trafikkontoret stänger av Djurgårdsbron för biltrafik dagtid under den kommande helgen.

Avstängningen är ett försök och gäller under enbart lördagen den 26/9 klockan 11:00-22:00 och söndagen den 27/9 klockan 11:00-16:00. Syftet är att minska biltrafiken på Djurgården och försöket kommer att utvärderas.
  Avstängningen gäller all trafik med undantag av taxi, buss och spårvagn. Särskilt tillstånd gäller inte för infart vid bommen på Djurgårdsvägen under den här helgen.
  För boende och verksamheter i Djurgårdsstaden med tillstånd är trafiken omdirigerad till vägen via Djurgårdsbrunnsvägen, Djurgårdsbrunnsbron, Manillavägen och Djurgårdsvägen. Bommen på den sträckan kommer att vara bemannad lördag 26/9 klockan 11:00-22:00 och söndag 27/9 klockan 11:00-16:00.

redaktionen@lagetpastan.se

 
Läget på stan knapp
Läget på stan
Läget på stan
Pressbild
Modevisning på Skrapan
Den 24-27 september kan Skrapanbesökarna inspireras av modevisning, modern mat, roliga tävlingar och föreläsningar av välkända modeprofiler. Allt skräddarsytt för att hylla den individuella stilen.
Skrapans modehelg är fullspäckad med aktiviteter för alla målgrupper. Skrapan-besökarna kan delta i en modern syjunta med Bea Szenfeld och höra/träffa designern Ida Sjöstedt, modebloggaren Emma Elwin och Sara Winter från Moderådet eller passa på att få gratis stylingtips av personal shoppers. Dessutom kan besökarna se en otraditionell modevisning där Skrapans olika butiker, restauranger, caféer och gym medverkar på sitt eget unika sätt.
 – Skrapan är en galleria med ett varierat utbud av butiker, restauranger, caféer och gym. När vi nu hyllar det individuella modet bjuder vi in våra besökare att utforska sin egen stil och sina intressen. Vi vill bidra med inspiration till den unika stilen, säger Dan Ljungvall, Centrumledare för Skrapan.

Exklusivt designade skor och stiltävlingar
I samband med modehelgen anordnas flera spännande tävlingar. Bland annat kommer fem slumpvis utvalda besökare under pompa och ståt varje dag vinna ett presentkort värt 500 kr att shoppa för i Skrapan. Genom att fota sin egen stil i Skrapans fotohörna finns också chans att vinna shopping i Skrapan.
  Dessutom har skodesignern Johanna Lundquist smyckat skor från Sneaky Steve som gömts i närheten av Skrapan. Upphittaren kan byta skon mot ett eget par i Skrapans Pimphörna där stylisten Hans Kolbjörnsrud, skodesignern Johanna Lundquist och designern/bloggaren Anna Ileby finns på plats under hela helgen för att smycka dina skor, tröjor eller accessoarer.
  Alla besökare bjuds på orange glass i samarbete med Lejonet & Björnen. Även caféerna och restaurangerna i Skrapan har särskilda erbjudanden under modehelgen.
 
Läget på stan knapp
Läget på stan
Läget på stan
ARKIVBILD

Cykeldemonstration

En demonstration på cykel genom Stockholm kommer att genomföras söndagen den 20 september för att uppmärksamma klimathotet och för att uppmana människor att sätta press på politikerna i klimatfrågan. Demonstrationen genomförs av Cykelfrämjandet inför den globala klimatkonferensen COP15 i Köpenhamn. Temat är Let your voice be heard! Governments need to act now!
Demonstrationståget går från Humlegården till Medborgarplatsen och i tåget medverkar förutom Cykelfrämjandet även miljöorganisationer och flera cykelföreningar med mycket speciella cyklar, som Liggisterna och Cykelhistoriska Föreningen. Christian Juul, ordförande i Cykelfrämjandet, kommer leda genomförandet. Bland talarna på Medborgarplatsen finns bland annat Pär Holmgren, välkänd TV meteorolog, miljödebattör och författare till flera böcker om klimatförändringarna, samt Angela Monroe, känd från Robinson, som bloggar om bland annat klimatförändringarna och skådespelaren Sara Sommerfeld, som också är engagerad i klimatfrågan.

När:
20 september 2009, klockan 12.00 - 17.00
Var: Kl.12.00 samling i Humlegården och kl.14.00 ankomst till Medborgarplatsen, Stockholm.

Det finns gott om utrymme för frågor till deltagarna.

www.cykelframjandet.se

www.twitter.com/cykelframjandet
www.newsdesk.se/pressroom/cykelframjandet/

redaktionen@lagetpastan.se

 
Läget på stan knapp
Läget på stan

ARKIVFOTO
Nyheter från SL

Hösten närmar sig med stormsteg och från och med måndag 17 augusti kör SL efter hösttidtabell.

Resenärer som gör långa resor får mer tid på sig för byten. Om man köper en zonbiljett (förköpsremsa, förköps- och kontantkupong, sms- och automatbiljett) för samtliga tre zoner, förlängs giltigheten från en till två timmar. Detta gäller från och med den 18 augusti.
  För resor i en eller två zoner gäller fortfarande en timme som tidigare.
  Fler höstnyheter kan du läsa på sl.se.


redaktionen@lagetpastan.se
 
Läget på stan knapp
Läget på stan

ARKIVFOTO
Så återvinner du dina lampor

1 september börjar glödlamporna fasas ut enligt EU:s miljödirektiv. Tänk på att det är lika viktigt att lämna in både glöd- och lågenergilampor för återvinning! Då hjälper du till så att kvicksilver och bly inte kommer ut i naturen.  

Här kan stockholmarna lämna sina gamla glödlampor och lågenergilampor.

 • Grovsoprum
  Många flerfamiljsfastigheter har insamling av glöd- och lågenergilampor i grovsoprummet

 • Mobila miljöstationen
  En lastbil som tar emot småelektronik och farligt avfall på bestämda tider och platser

 • Återvinningscentralerna
  I Stockholm finns fem återvinningscentraler ( Lövsta, Bromma, Vanadisberget, Vantör och Östberga)

 • Fasta miljöstationer
  Finns vid vissa bensinstationer

Fakta
Lågenergilampor innehåller den giftiga tungmetallen kvicksilver och glödlampor kan innehålla bly. Dessutom kan glaset och metallen materialåtervinnas. Lyspulvret kan användas i nya lampor.

Adresser, schema och öppettider finns på www.stockholm.se/avfall

 
Läget på stan knapp
Läget på stan

AKIVFOTO
Tillfälliga cykelstationer

Fram till den 11 oktober vänder tunnelbanans blå linje vid Rådhuset på grund av byggnationen av Citybanan.

För att underlätta och öka servicen för kollektivresenärerna placerar Trafikkontoret tillsammans med Clear Channel ut två tillfälliga cykelstationer om totalt 60 cyklar. Cyklarna finns på plats från och med nästa vecka.

De tillfälliga stationerna finns vid T-baneuppgången Kungsholmsgatan (mittemot First Hotel/före detta Amaranten) och vid T-baneuppgång Parmmätargatan vid Hantverkargatan.
  Lånecykelstationer finns fram till den 31 oktober längs hela sträckan Kungsträdgården – Rådhuset.

På de tillfälliga platserna gäller idag parkeringsförbud under dagtid.
Säsongskort för lånecyklar kostar 200-250 kronor och gäller fram till 31 oktober. Det finns också ett tredagarskort att köpa. Läs mer på www.citybikes.se

redaktionen@lagetpastan.se

 
Läget på stan knapp
Läget på stan
Läget på stan semester
ARKIVFOTO
IKEA direktsänder Sveriges tröttaste tävling

Torsdag 6 augusti kl 9.00 startar Sveriges tröttaste tävling i en direktsändning som pågår dygnet runt på IKEA.se. Sex deltagare tävlar mot varandra och John Blund i varsin säng. De kan bli hjälpta eller stjälpta av tittarna. Den som håller sig vaken längst vinner ett helt nytt sovrum från IKEA planerat av en sovrumsexpert.

De över tusen anmälda har blivit sex tävlingsdeltagare i åldrarna 19 till 68 år. I en interaktiv sömntävling som direktsänds på www.IKEA.SE/SULTAN kan tittarna både följa och påverka de tävlandes kamp mot sömnen.

De tävlande sover i sängar som ingår i det nya IKEA SULTAN sängsortimentet. Tävlingssängarna har valts ut för att passa varje individs kroppsform, temperatur och sovsätt på bästa sätt. Varje deltagares rum är inrett för att passa deras intressen, personligheter och avslappningsprofiler.
 
Via webben kan vem som helst påverka tävlingens resultat genom att ge deltagarna ”sömnpiller” i form av exempelvis slowmotionmannen Felix Lancelot eller energikickar såsom en säckpipespelande skotte. Under tävlingens gång bjuds de som tittar på tävlingssändningen även på en talkshow som leds av Johan Wiman, programledare och Josefin Crafoord, programledare.
  – Det ska bli jättespännande att se om jag kan hålla mig vaken längre än tävlingsdeltagarna, maratonsändingen kan hålla på länge. Jag hoppas också att riktigt många ska följa showen på nätet och bidra till tävlingens resultat, säger Johan Wiman.
 
Läget på stan knapp
Läget på stan
Läget på stan
Moto Boy har bjudit in Ana Maria Espinosa och La Puma att spela under första tisdagskvällen på Brunkebergstorg.
FOTO: JOHAN JÖNSSON

Superfest i Stockholm

På tisdag startar Stockholms kulturfestival. Över hela Stockholm kommer olika evenemang ske.
Stockholms Kulturfestival 2009 bjuder på 300 unika programpunkter längs ett myllrande festivalområde med scener, restauranger, marknader, mötesplatser. Festivalen har fri entré!*

Årets programtidning distribueras hem till alla stockholmshushåll, tack vare ett generöst samarbete med tidningen MittI. Den 4 augusti kommer tidningen MittI med en 16-sidig festivalbilaga, fylld med inspiration och programpresentation dag-för-dag.
Allt som händer på våra utomhusscener, de stora musikkvällarna, cirkus, föreställningar och konst är det bara att uppleva utan att tänka på plånboken.

* Det finns dock några undantag: de teaterföreställningar som spelas inomhus på Stockholms Stadsteater. Vi tar ut en reservationsavgift då du bokar en av våra Walks och ibland måste du reservera en gratis biljett på barnakter med begränsat antal besökare för att det inte ska bli för mycket folk.
  För mer info gå in på: kulturfestivalen.stockholm.se
 
Läget på stan knapp
Läget på stan
Läget på stan semester
Foto:Tartuffe/Stockholms stadsteater
Euforisk rave-cirkus

I augusti bjuder Parkteatern på euforisk rave-cirkus och makalös varietéshow. Sirqus Alfon
inleder dans- och konsertmånaden med gatupunkföreställningen Eurotrash. Och mot slutet av
månaden firar nattvarietén Salong Giraff 5-års jubileum på Parkteatern!

Sirqus Alfon tar med dig på en resa in i högteknologins landskap. En färd kantad av pumpande
synthar, multiprojektioner och laserstavar där bortglömda klubb-hits blandas med hejdlös akrobatik.
Med sin originella humor, virtuella instrument och 3D-effekter placerar sig Sirqus Alfon i framkanten av
ny scenkonst.
  Sirqus Alfon grundades 1997. De har sedan dess turnerat i Europa, Sydamerika, USA, Mellanöstern,
Kenya och Kina. Efter gästspelet på Parkteatern åker Sirqus Alfon vidare till Edinburgh Festival
Fringe.
  Orionteaterns Nattvarieté Salong Giraff är en hårresande katalysator för det ständigt oväntade
artisteriet. I år utlovas en makalös varietéshow där det ryktas om kroppsbyggarbaletter, sovande
ponnies, världskända cirkusartister och virtuosa pensionärer.
Programmet som hålls hemligt in i det sista leds av Salong Giraffs antidrag-superstar Robert Fux med
barnarbetare till ackompanjemang av husbandet Sthlm Hamsters.

 
Läget på stan knapp
Läget på stan
Läget på stan semester
ARKIVBILD
Sol, sex och smygjobb

Sol, bad och avkoppling är viktigast på solsemestern. Var sjätte svensk smygjobbar trots det. Den svenska semesterhälsningen skickas fortfarande via snigelpost. Allt enligt Fritidsresors färska kartläggning av 5000 nordbors semestervanor.

Svenskarnas semestervanor liknar i mycket de nordiska grannarnas.
 – Sol och bad är allra viktigast under utlandsresan, därefter kommer avkoppling och nya upplevelser. Det gäller både svenskar och övriga nordbor, säger Bassam el Mattar, Fritidsresors Sverigechef.
 
Semesterundersökningar visar att svenskarna solar som norrmännen, shoppar som danskarna och prioriterar samma saker som finländarna.
 – Skillnaden ligger i att svenskarna i ännu högre grad än grannarna prioriterar semesterdrinken och kärleken.
  De flesta vill helst slippa jobbet helt under semestern. Trots det tjuvsvarar var sjätte svensk på enstaka jobbmess eller -mejl. En enda procent jobbar dock under hela semestern. Norrmännen jobbar mest medan finländarna är bäst på att vara lediga.
  Trots tillgång till mejl och sms, skickar de flesta nordbor fortfarande sin semesterhälsning på vykort. Undantaget är norrmännen som främst använder dagens teknik och messar hem.

Nordbon packar i sista minuten, hälften fyller resväskan först kvällen före resan. Bara var tionde svensk är ute i god tid och packar mer än en vecka innan semestern.
  Shopping är viktigt och kläder står högst på inköpslistan. Mer än var tredje svensk köper med sig kläder hem från resmålet. Danskarna shoppar minst av alla.
  Barn som skriker uppfattas som mest störande på hotellet av både svenskar och danskar. Dricksjagande personal irriterar finländare mest medan norrmännens störs av dålig utsikt från balkongen. Annat vi helst vill slippa är skuggig pool och grannens väckarklocka.
  Svenska, finska och norska charterresenärer delar helst inte hotell med ryssar eller tyskar. Danska resenärer undviker dessutom gärna britter som hotellgrannar.
  I webbenkäten, som genomfördes i början av sommaren, deltog totalt 4751 personer i Sverige, Danmark, Norge och Finland.
 
Läget på stan knapp
Läget på stan
Läget på stan semester
ARKIVBILD
Rekordmånga studenter
Stockholms universitet tar i höst emot flest studenter i Sverige. 61 000, det vill säga 15 procent fler jämfört med året innan, har sökt någon av universitets utbildningar. Av dessa kan nästan 28 000 registrera sig på en eller flera av de 38 841 platserna. Det innebär att antalet antagna ökar med nästan 16 procent.

– Jämfört med hösten 2008 är det nästan 4 000 fler som antagits till 5 559 fler platser. Vi kan därmed konstatera att antalet antagna ökar för andra året i rad, den här gången med nästan 16 procent. Det är klart flest antagna till Stockholms universitet i jämförelse med landets övriga lärosäten, säger Peter Wretling vid Sektionen för antagning och högskoleprov.

Det är 22 857 som står som reserv till ett eller flera alternativ, vilket är drygt 7 000 fler än förra året. Det krävs fortfarande maximal poäng för att komma in på psykologprogrammet. Även till jurist-, civilekonom- och socionomutbildningen krävs höga poäng för att erbjudas en plats. Flest antagna – drygt 600 – är det till kursen Engelska I.
 – Vi ser också att ansökningarna till lärarutbildningarna har ökat. Ungefär 300 fler jämfört med året innan erbjuds nu en plats. Till höstterminen 2009 är det 1 400 antagna jämfört med 1 100 till höstterminen 2008, säger Peter Wretling.

Från och med idag fredag den 10 juli kan de sökande se sitt antagningsbesked med resultatet från första urvalet på www.studera.nu. Senast 30 juli måste de svara för att behålla sin plats eller kvarstå som reserv. Resultatet av det andra urvalet kommer vara tillgängligt för de sökande från och med onsdagen den 5 augusti.
  Trots det höga antalet antagna är det dock fortfarande inte för sent att studera på Stockholms universitet i höst. Till utbildningar som har lediga studieplatser går det bra att fram till söndagen den 26 juli anmäla sig på www.studera.nu. Därefter kontaktas respektive institution direkt.

 
Läget på stan knapp
Läget på stan
Läget på stan semester
ARKIVBILD
Säkra sommarbilderna
Sommartid är fototid. Svenskarna tar fler digitala bilder än någonsin, men semesterminnena lever farligt när de ligger kvar i kameror, mobiler och på hårddiskar.

Att sex procent av männen tar med sig sin bärbara dator ned i badtunnan ger exempelvis anledning till viss oro. Nu finns även en back up-lösning för mobilt bredband som gör att datorns filer överlever till och med ett datorbad i sommar.
  Lika ivriga som svenskarna är på att ta sommarbilder lika mycket slarvas det med att ta vara på dem. Bara var femte svensk har fört över förra årets semesterbilder till papper. Var fjärde har låtit bilderna ligga kvar i mobilen eller på kamerans minneskort. Många har visserligen lagt bilderna på datorns hårddisk (73 procent) eller bränt dem till en cd-skiva (32 procent). Men en hårddisk kan krascha; ett minneskort komma bort eller gå sönder och cd-skivor är rep- och fuktkänsliga. De enda som kan vara riktigt säkra är de sex procent som använder en webbaserad lagringstjänst. Det är det säkraste sättet och dessutom så sker säkerhetskopieringen med automatik utan att man behöver tänka på det.
  – Att vi slarvar med säkerhetskopiering beror inte på lathet, utan att det upplevs som krångligt att hålla på att kopiera och spara på flera ställen. Numera finns det internetbaserade tjänster som enkelt hanterar lagring för både fast och mobilt bredband, säger Erik Hallberg, chef för Mobilitetstjänster på TeliaSonera i Sverige.

Om Telia Säker lagring
Telias säkra server fungerar precis som en extern hårddisk, men är placerad i ett bombsäkert bergrum. Här kan användaren lagra bilder, musik, filmklipp och dokument men till skillnad från en extern hårddisk är filerna tillgängliga från vilken dator som helst. Tjänsten ingår i vissa av Telias fasta bredbandsabonnemang och mobila bredbandsabonnemang och går även att köpa till i övriga abonnemang.
Säker lagring även mobilt
Mer information finns på www.telia.se/mobiltbredband

Hit tar svenskarna med sig sin bärbara dator med mobilt bredband i somma
1. Bryggan 18%
2. Stranden 14%
3. I skog och mark 9%
4. Poolen 8%
5. Grillfesten 8%
6. Bastun 4%
7. Badtunnan 3%

Hit tar svenskarna med sig sin mobiltelefon i sommar

1. I skog och mark 81%
2. Stranden 80%
3. Grillfesten 75%
4. Bryggan 53%
5. Poolen 35%
6. Badtunnan 9%
7. Bastun 9%

 
Läget på stan knapp
Läget på stan
Läget på stan semester
ARKIVBILD
Nytt vattenhål för den törstige stadshunden
Lördagen den 27 juni klockan 13 inviger "Häst & Hund" Sveriges första vattenbar för hundar. Alla besökande hundar serveras kylt vatten och härliga snittar komponerade av Sturehofs stjärnkock Felix Netzell. Vattenbaren är strategiskt placerad i nos- och svanshöjd på Kungsgatan 28.

Äntligen har sommarsolen hittat ut bakom det molntäcke som täckt himlen i juni. Och med solen kommer värmen. Föreställ dig att du själv skulle behöva gå omkring barfota iklädd päls på den stekande asfalten. Då vore det väl skönt med en svalkande oas i den pulserande storstadsdjungeln?
  – Det är därför vi inviger Sveriges första vattenbar för hundar i helgen, säger Peter Crichlow på "Häst och Hund".
Vattenbaren - som är en halvmeter hög och ett par meter bred - har placerats strategiskt på Kungsgatan 28 på Östermalm i Stockholm. Precis i nos- och svanshöjd. Den storslagna öppningen av baren sker i helgen. På lördag kommer alla besökande hundar dessutom kunna njuta av ljuvliga snittar komponerade av Sturehofs stjärnkock Felix Netzell. Under minglet ges även chansen att kunna frottera sig med kändishundar. Med lite tur kanske det även dyker upp ett och annat kungligt högdjur eller varför inte en rufsig pudelrockare?
  Vattenbaren kommer kunna besökas på Östermalm under sommarmånaderna, med premiär lördagen den 27 juni.
 – Vi får bara hoppas att det inte blir stökigt med barslagsmål och fyllehundar på premiären. Men jag lovar att vi i alla fall inte kommer ha några fähundar som dörrvakter. Hos oss är alla välkomna att ta sig en välbehövlig stänkare, skrattar Peter Crichlow.

 
Läget på stan knapp
Läget på stan
Läget på stan semester
ARKIVBILD
Så långt räcker skatteåterbäringen
En regnig midsommarvecka i kombination med årets skatteåterbäring på kontot är en oslagbar kombination. Då blir det rusning på sommarresor.
Här visar vi hur långt man kommer för pengarna.
Den senaste veckan har efterfrågan på sommarens resor varit stor. Resorna i juli är redan välbokade, och många avgångar mot sydligare breddgrader är helt fulla. Däremot går det fortfarande att hitta riktigt bra priser på resor i augusti och framåt.
  – Frågan alla blivande semesterfirare nu ställer sig är förstås om de vågar chansa på bra sommarväder eller om det blir lika illa som förra året. Hittills verkar väderskeptikerna vara i majoritet, säger Niclas Härenstam, presschef SAS i Sverige.
  – Till skillnad mot flera andra flygbolag ingår allt i våra priser. Vi och våra kunder gillar inte dolda avgifter, säger Niclas Härenstam.

Från 990 kronor:
Räcker till en resa inrikes tur och retur, från Kiruna i norr till Malmö i söder och ytterligare tio städer däremellan. Vädret är kanske inte säkrare, men genom att välja flyget slipper du lägga värdefulla semesterdagar på trista ”är-vi-inte-framme-snart-bilresor”.
Från 1 190 kronor:
Då kan du även välja att resa till Köpenhamn eller Oslo. Tivoli, Ströget och Danmarks vita sandstränder lockar i vårt södra grannland, eller så föredrar du kanske storslagen natur i fairytale-landet i väster.
Från 1 390 kronor:
Nu ligger hela Europa för dina fötter! Kanske till en storstad som Berlin, Paris eller London? Eller till i det närmaste garanterad sol och värme vid Medelhavet? SAS flyger direkt till bland annat Malaga, Barcelona, Mallorca, Nice, Rom, Malta, Split, Aten och Istanbul.
Från 4 295 kronor:
Har skattmasen varit på gott humor räcker pengarna kanske till en resa till New York, Chicago eller Washington. För ytterligare en tusenlapp öppnas stora delar av resten av USA genom SAS partner United Airlines och Continental, till exempel Miami och Los Angeles.
Från 5 995 kronor:
Nu blir valmöjligheterna riktigt många. Pengarna räcker ända till Peking, Tokyo och Bangkok.
 
Läget på stan knapp
Läget på stan
Läget på stan cykel
Erik från Stockholm skriver på för Sony.
PRESSBILD: Severus Tenenbaum/Sony Music
Talangfinalisten Erik Linder får skivkontrakt
Erik Linder, publikfavorit och finalist i TV-programmet Talang, skriver skivkontrakt med Sony Music.
Debutalbumet kommer att bestå av en samling svenska klassiker och jobbas fram av Erik tillsammans med Peter Swartling och Daniel Breitholtz på Sonys nystartade produktionsbolag The Nursery.
 – Vi fastnade tidigt för Erik Linders fantastiska sångbegåvning och det ska bli otroligt roligt att jobba fram ett riktigt kvalitativt album där Erik ger nytt liv till några av Sveriges mest omtyckta låtar. Jag och Peter har bedömt tusentals sångare under våra resor i Sverige och Erik tillhör de absolut mest begåvade av dem alla, säger Daniel Breitholtz.
  På plattan får Marie Fredrikssons "Tro" och Krister Linders "Inga kan älska som vi" - båda låtar som Erik framfört i Talang - sällskap av bland annat "Utan dina andetag" (Kent), "Kom Änglar" (Lars Winnerbäck), "Miraklet" (Di Leva), "Ängeln i rummet" (Eva Dahlgren) och "För kärlekens Skull" (Ted Gärdestad).
  Eriks debutalbum kommer i juli.
 
Läget på stan knapp
Läget på stan
Läget på stan
Skolans nya skyddsombud.                                                           ARKIVFOTO
Kameror ska förhindra bränder i stans skolor
I Stockholm har det under de senaste åren skett ett flertal bränder i skolor och merparten av dessa har varit anlagda.
Kostnaden för dessa bränder är drygt 100 miljoner kronor per år. Under våren kommer SISAB, som äger och förvaltar knappt 600 skolor och förskolor i Stockholm, att installera en ny typ av integritetsskyddad kamerabevakning för att förhindra bränder. Bakom tekniken står innovationsbolaget Mindmancer.
  Kamerabevakningen Schoolguard detekterar och analyserar ständigt vad som händer i det bevakade området. Misstänkta aktiviteter bedöms av operatör som ser om det finns risk för brand, stöld eller skadegörelse. Om operatören fattar misstanke om att det krävs en åtgärd larmar den en väktare och/eller startar sirener. Systemet är uppbyggt så att det inte går att identifiera vem eller vilka personerna som är på skolgården, utan syftet är att upptäcka personer som bedöms kunna göra någon åverkan på skolan – innan det har skett.
 – Vi kommer att sätta upp värmekameror på minst 30 skolor i år. De första kamerorna satte vi upp i slutet av februari och än så länge har systemet fungerat väldigt bra. Hela idén är att förhindra bränder och skadegörelse. För oss innebär dessa förebyggande åtgärder också att vi har minskat vår försäkringspremie, säger Olle Åberg, regionchef på SISAB.
 – Att det är en integritetsskyddad lösning är avgörande för oss eftersom det handlar om skolmiljöer, säger Olle Åberg vidare.
 – För oss är målet med Schoolguard att antalet bränder, stölder och skadegörelse ska minska rejält. Vi vill göra detta genom förebyggande arbete, efteråt är det försent, säger Johnny Berlic, VD på Mindmancer.
 
Läget på stan knapp
Läget på stan
Läget på stan
Den berömda trappan som fanns på Titanic.   Foto: Musealia En återuppbyggd hytt från Titanic.                 Foto: Musealia
Läget på stan cykel
Titanic lämnar Belfast den 2 april 1912.
FOTO: SJÖHISTORISKA MUSEETS ARKIV
Se mytomspunna Titanic
Den 29 maj öppnar Sjöhistoriska museet Titanic i Båthall 1 vid Vasamuseet i Stockholm. Det är den största utställningen om det mytomspunna fartyget som någonsin visats i Norden.
– Titanic är en väldigt gripande historia om människors liv och drömmar och för många ett fruktansvärt slut. Jag är mycket glad över att vi lyckades få den här starka utställningen till Sverige, säger Hans-Lennart Ohlsson, museichef på Sjöhistoriska museet.

Utställningen är producerad av det spanska företaget Musealia. En av världens främsta Titanic-experter, fartygshistorikern och författaren Claes-Göran Wetterholm, har också deltagit i produktionen, som innehåller många svenska inslag.
 – Lite tillspetsat kan man säga att svenska var det näst mest talade språket ombord. Titanic kan betraktas också som ett svenskt emigrantfartyg. Samtidigt fanns det få ställen som kunde erbjuda en så överdådig lyx, säger Claes-Göran Wetterholm.
 
Med hjälp av
audioguider får besökarna i första hand följa de människor som reste med Titanic men utställningen beskriver också fartygets korta historia från byggnationen till hur vraket ser ut idag. De originalföremål som visas är personliga tillhörigheter inlånade från privatpersoner. Bärgat från vraket finns endast ett stycke stenkol.

Titanic visas i Båthall 1 vid Vasamuseet fram till den 1 november i år. Mer information finns på Sjöhistoriska museets hemsida: www.sjohistoriska.se/titanic.
 
Läget på stan knapp
Läget på stan
Läget på stan cykel
1 000 lånecyklar får nu rulla till klockan 22.     FOTO: SIMON ERIKSSON
Trampa på till klockan 22
Clear Channel och Stockholm Stad förlänger öppettiderna för Stockholm City Bikes till klockan 22 alla dagar i veckan.
Just nu rullar uppemot 1 000 lånecyklar i Stockholm stad och det är en stor ökning i användandet jämfört med samma tid förra året. I en dialog med cyklisterna som använder systemet fanns ett tydligt önskemål om att kunna använda cyklarna längre än till klockan 18.

Stockholm Stad har i samråd med Clear Channel beslutat att förlänga öppettiderna till klockan 22 alla dagar i veckan.
 – Vi är glada att kunna ge ökad service och tillgänglighet till våra användare av cykelsystemet. Att kunna låna cyklar fram till klockan 22 ger staden, förutom glada användare, även ett mer hälsosamt och miljömässigt intryck vilket är roligt. Stockholm Stad har varit exemplariskt snabba i att handlägga detta och det gör att vi redan idag kan förlänga öppettiderna, säger Patrik Hofbauer, VD Clear Channel Sverige.

Stockholm City Bikes ägs av Clear Channel Sverige AB. Det är Stockholm stad som efter en upphandling 2006 beställde ett lånecykelsystem. Stockholm City Bikes ordinarie drift finansieras helt utan skattemedel. Intäkterna kommer från användaravgifter och reklamintäkter. Reklam finns främst i vitrinen i anslutning till cykelstationerna och samtliga cyklar är loggade med Alvedon som är sponsor för säsongen. Systemets öppethållande är från 1 april till och med den 31 oktober 06.00 till 22.00 varje dag under säsongen.

För mer info på: www.citybikes.se

redaktionen@lagetpastan.se

 
Läget på stan knapp
Läget på stan
Läget på stan blomma
Planera transporten i god tid.                                           FOTO: VÄGVERKET
Studenten på ett flak
Varje år, i samband med studentfirandet, inträffar ett antal olyckor och tillbud. Många av dessa går att undvika - om man planerar transporterna i god tid.

Planeringen inför studentexamen pågår nu för fullt runt om i landet. En del i festligheterna handlar ofta om att genomföra en gemensam transport. Traktorsläp och lastbilsflak brukar då ofta bli den sista gemensamma samlingsplatsen för avgångsklasserna. Nu är inte dessa ekipage gjorda för detta ändamål, varför det kan vara viktigt att tänka lite extra på säkerheten vid dessa transporter.
  Undantaget för att få transportera passagerare på flak gäller endast på vägar med högst 70 kilometer i timmen.
Om säkerhetskraven är uppfyllda är det nämligen tillåtet vid kortare transporter att färdas på släp eller flak. Några av de viktigaste sakerna att tänka på är att hålla låg fart, att endast åka den planerade färdvägen och att informera polisen i förväg om färdväg och tidpunkt.

 Tänk på
 • Att säkerheten ökas om alla sitter ned på bänkar som sitter  fast. Det har hänt att fordon tippat för att alla har samlats  på en sida av flaket..
 •
Att kontrollera att räckena håller för tryck från många  personer.
 • Att planera färdvägen noga med hänsyn till strömförande  ledningar, broar, miljözoner etc.
 • Att högsta hastigheten är 20 km/tim.
 •
Att en ”flakvärd”, som inte själv är med och firar, kan vara  till hjälp under färden och öka tryggheten.
 Läs mer om vilka regler som gäller:
 www.transportstyrelsen.se

redaktionen@lagetpastan.se

 
Läget på stan knapp
Läget på stan
Läget på stan blomma
Stora beslag av kokain i Stockholm.                                         ARKIVFOTO
Stora beslag av kokain
Narkotikaroteln vid Länskriminalpolisen i Stockholm har gjort uppseendeväckande stora beslag av kokain i Stockholm under senare tid. Vid två tillfällen under april månad 2009 beslagtogs ca 6,5 respektive 7,5 kilo.
Vid två andra tillfällen under senaste året har ytterligare cirka 11 kilo tagits i beslag. Sammantaget har narkotikaroteln vid Länskriminalpolisen under ett års tid tagit mer än 25 kilo kokain i beslag. Totalt under 2008 tog svensk polis cirka 15 kilo kokain i beslag.

Kriminalkommissarie
Thomas Lundqvist, chef vid narkotikaroteln, är inte överraskad av kokainets utbredning i alla samhällsskikt och spridning i hela länet men vill ändå göra allmänheten uppmärksam på situationen och att föra en dialog med ungdomar om de risker bruk av kokain medför.

Den 3 april slog spanare från narkotikaroteln till vid en narkotikaleverans som genomfördes i ett garage i Vårby. Vid tillslaget greps 5 personer med ursprung i Sydamerika och cirka 6,5 kilo kokain togs i beslag. Samtliga har häktas på sannolika skäl misstänkta för grovt narkotikabrott av Södertörns Tingsrätt.

Den 23 april
grep spanare från narkotikaroteln två män på Södermalm misstänkta för grovt narkotikabrott. Vid efterföljande husrannsakan i en lägenhet anträffades cirka 7,5 kilo kokain. Männen med ursprung i forna Jugoslavien har häktats av Stockholms Tingsrätt på sannolika skäl misstänkta för grovt narkotikabrott.

redaktionen@lagetpastan.se

 
Läget på stan knapp
Läget på stan
Läget på stan blomma

Avstängning av Sturegatan. Taxi hänvisas i första hand till befintliga taxihållplatser på Birger Jarlsgatan och Humlegårdsgatan.                                         ILLUSTRATION: STOCKHOLMS STAD

Polisen stänger Sturegatan

Trafikkontoret har efter samråd med Polisen beslutat att på försök stänga av Sturegatan mellan Birger Jarlsgatan och Humlegårdsgatan. Den delen av Sturegatan stängs av för motordriven fordonstrafik nattetid under helger, det vill säga lördagar och söndagar 00–06 under försöksperioden 1 maj till och med 1 nov 2009.

Även Biblioteksgatan kommer att vara avstängd nattetid mellan Humlegårdsgatan och Birger Jarlsgatan, i likhet med sommaren 2008.
  Stureplan upplevs i dag som ett problemområde där det begås många brott, i synnerhet på helgnätterna. Avstängningen ses då som en förebyggande åtgärd och underlättar polisens arbete samt gör därmed området tryggare för allmänheten.

I samband med
försöket kommer även Trafikpolisens närvaro på platsen utökas samt parkeringsövervakningen att skärpas i området.
  Taxi hänvisas till de tre befintliga taxihållplatserna i närområdet, se bifogad karta. Taxivärdar från Taxi Stockholm, Taxi Kurir och Taxi 020 kommer att finnas i området.

SLs nattbusslinje
91 får en omlagd körväg och kommer att gå via Hamngatan-Strandvägen-Sibyllegatan och omvänt. Bussen kommer att stanna vid ordinarie
hållplatser på den nya körsträckan. Den omlagda körvägen gäller alla nätter. Övriga SL-bussar påverkas inte av avstängningen.
  Stockholms stad, Polismyndigheten, SL samt Taxiförbundet avser att utvärdera försöket fortlöpande under försöksperioden.

redaktionen@lagetpastan.se

 
Läget på stan knapp
Läget på stan
Läget på stan blomma
Pollen bra för humlan dåligt för allergiker.                  ARKIVFOTO
Så klarar du pollensäsongen

Nu är det äntligen vår. Men tyvärr stiger då även pollenhalten i luften.
  Här kommer Vårdguidens bästa tips och råd för att minska dina pollenbesvär.

Av dem som är allergiska är två av fem, 40 procent, allergiska mot pollen. Pollenhalten i luften varierar från dag till dag och det är därför bra att kontrollera pollenprognosen varje dag. För de som är pollenallergiker kan symptom bland annat visa sig som klåda i näsan, snuva och täppt näsa eller röda svidande ögon.
 - Att snabbt kunna förnya recept på allergimedicin på Vårdguiden.se och den säkra e-tjänsten ”Mina vårdkontakter” underlättar för stockholmarna som är pollenallergiker att vara förberedda under hela pollensäsongen. Gå gärna in på Vårdguiden.se för att ta reda på hur du kan agera för att minska risken för pollenrelaterade besvär och allergier, säger Kim Nordlander, enhetschef på Vårdguiden.

redaktionen@lagetpastan.se

 
 Tips till pollenallergiker 
 • Kolla in pollenprognoser på   www.vardguiden.se/pollenallergi.
 • Stanna inomhus under de värsta pollendagarna.
 • Sov inte med öppet fönster.
 • Veva upp rutan och stäng av ventilationen när du är ute  och kör bil.
 • Häng inte ut tvätten på tork utomhus då du har mest  problem.
 • Skölj gärna håret innan du går och lägger dig.
 • Undvik att sitta i gräs om du är gräsallergiker.
 • Gosa inte med pälsdjur som varit utomhus och fått pollen i  pälsen.
 • Om du använder kontaktlinser bör du vara försiktig under  pollensäsongen. Tala med din optiker eller apoteket.
 
Läget på stan knapp
Läget på stan
Läget på stan
 Framtidsvy över kvarteret Brovakten.
FOTO: STOCKHOLMS STAD/Wallenstam
Kungsholmen mot nya höjder

Två nya skyskapor ska byggas och en ny infart till nordvästra Kungsholmen. Brovakten och Kungsporten.

Byggherren Wallenstam ska bygga två höghus med 270 hyresrätter på vardera sida om Essingeleden. Husen utformas som två spegelvända E-former med två tjugovåningstorn med fasader i svart terrazzo mot leden och tre utskjutande 7-8 våningsskänklar mot omgivande gator, allt enligt Stockholms stad.
  Bygget planeras vara klart 2011.

För mer info gå in på stockholm.se

redaktionen@lagetpastan.se

 
Läget på stan knapp
Läget på stan
Läget på stan
FOTO: STOCKHOLMS STAD
SLUTKÖRD?

… är en av rubrikerna i Stockholm stad avfallskampanj som startade förra veckan för att uppmärksamma stockholmarna att lämna in sitt elavfall för återvinning.

- Elprodukter är i mångt och mycket en konsumtionsvara idag. När uttjänta produkter byts ut mot nya är det viktigt att de återvinns på rätt sätt, säger Magdalena Bosson, förvaltningschef på Trafikkontoret.
 
Andelen elavfall i Stockholmarnas soppåsar har öka något, från 0,5 % år 2003 till 0,61 % 2008.
  - Insamlingssystemet i Stockholm består av återvinningscentraler och den mobila miljöstationen, en lastbil som stannar runt om i staden på schemalagda tider. Tillsammans tar de emot 8 035 ton elavfall per år. Det finns säkerligen ännu mer hemma i stockholmarnas byrålådor att sortera ut, fortsätter Magdalena Bosson.
 
Saker med sladd eller batteri är miljöfarligt och får inte kastas i soppåsen. Elavfall kan lämnas på stadens fem återvinningscentraler och mindre elavfallsprodukter (upp till en mikrovågsugnsstorlek) kan lämnas till den mobila miljöstationen som stannar på 104 platser under 2009.
  - Stockholm utsågs nyligen till Europas första miljöhuvudstad år 2010 och vi fick då en bekräftelse på att det vi gör är rätt och att stadens avfallshantering är framgångsrik, avslutar Magdalena Bosson.

För mer info gå in på stockholm.se

redaktionen@lagetpastan.se

 
Läget på stan knapp
Läget på stan
Kammarmusik på japanska?

Den japanske tonsättaren Nobuo Uematsu har med musiken till rollspelen "Final Fantasy" berört miljontals människor världen över. Symfoniorkestrar och konserthus har fått en helt ny publik.

Final Fantasy är världens största RPG-serie (Role Playing Game) med hela tolv delar släppta. Den första FINAL FANTASY-titeln släpptes i Japan till Nintendo 1987. FINAL FANTASY XII (tolv) såg ljuset i Europa 23 februari 2007.
Nobuo Uematsu var 27 år ung när han komponerade det första soundtracket.

Nu har turen kommit till Kungliga Musikhögskolan i Stockholm. Det är ingen tvekan om att musiken är lika angelägen i kammarmusikformat för bland annat piano, sång, klarinett, horn, gitarr, elbas och slagverk.
Det hela har arrangerats av KMH-studenten David Westerlund. Till sin hjälp har han samlat ett gäng huvudsakligen bestående av andra musikstudenter med stort intresse av spelen och musiken.
- Det är musik som naturligt och övertygande rör sig mellan klassiskt, rock, jazz och New Age, säger David.

redaktionen@lagetpastan.se

 
Läget på stan knapp
Läget på stan
Läget på stan
ARKIVFOTO
Sängen - vad gör vi i den?

Vad gör vi i sängen egentligen? Och hur nöjda är Stockholmarna med den?

Enligt en undersökning gjord av YouGov är följande tio i topp på vad vi gör i sängen:

1.
Sover (96%)
2.
Läser (76%)
3.
Älskar (73%)
4.
Pratar (51%)
5.
Ser på film/TV (41%)
6.
Masserar (25%)
7.
Myser med barn (20%)
8.
Surfar (18%)
9.
Leker med husdjur (16%)
10.
Äter (16%)

Det verkar som svensken gör så mycket mer än bara sova i sina sängar. Hur nöjda är vi då när det gäller sömn i våran sovmöbel? Jo, hela 15 procent är inte alls nöjda. Och det är faktiskt Stockholmarna som har det största missnöjet när det gäller att kunna sova bra i sin säng.
  Kanske ska man bara använda sängen till att sova i?

redaktionen@lagetpastan.se

 
Läget på stan knapp
Läget på stan
Läget på stan
ARKIVFOTO: MONTAGE
Många poliser blir det

När sommaren kommer till Stockholm blir det ingen polisbrist.

700 poliser extra har polisstyrkan i Stockholm utökats med de senaste fyra åren. Och det passar bra nu i sommar när ett EU-möte har förlagts till våran stolta stad. Nu är det ju så att alla vill ha semester under sommaren – till och med huvudstadens poliser. Enligt länspolismästare Carin Götblad så blir det inga problem, trots att man kan tvingas ta de mest akuta fallen först:
  - Men ökningen av polispersonalen minskar trycket.
Det har alltså aldrig varit så många poliser under sommaren i Stockholm som i år eftersom polisstyrkan ökats de senaste åren, enligt rikspolisstyrelsen.
  Eftersom så många mer poliser har tillkommit i Stockholm, så kommer inte heller några beredsskapspoliser att kallas in till EU-mötet. Det anses helt enkelt bli för dyrt.
Nästa år kommer det ytterligare 300 poliser till Stockholm – sammanfattningsvis kan man parafrasera Peter Dalle från Lorrygänget: - Många poliser blir det.

redaktionen@lagetpastan.se

 
Läget på stan knapp
Läget på stan
Läget på stan
ARKIVFOTO
Utredning vill begränsa öppettider på krogen

Alkohollagsutredningen har nyligen föreslagit att restaurangers öppethållande ska begränsas till
kl 03.

– Förslaget kommer att bidra till mindre våld och skador, ökad trygghet för medborgarna och därigenom samhällsekonomiska vinster, säger Sarah Wamala, generaldirektör vid Statens folkhälsoinstitut.
  Kommunerna har tillsammans med polisen ansvaret för tillsynen över krogarna. Utredningen lägger också förslag om förbättringar på det området. Bland annat ska kommunerna ta fram årliga planer för tillsynen. Även detta bedömer Statens folkhälsoinstitut som ett steg i rätt riktning. Statens folkhälsoinstitut tycker också att bra och välskötta krogar där berusningsnivån hålls nere är en angelägenhet för krögare, personal, kommuninvånarna och turister på besök.

redaktionen@lagetpastan.se

 
Läget på stan knapp
Läget på stan
Läget på stan
ARKIVFOTO: MONTAGE
Bloggvågen - surfa med den du med

Vill du också berätta om dig själv? Eller kanske bara skriva vad du tänker på just nu? Så här enkelt fixar du din egen blogg.

Många vet vem Blondin Bella är, en känd ung affärskvinna som idag har tre företag som hon lyckats skapa tack vare sitt bloggande. Idag strävar många efter samma uppmärksamhet.
  Men de flesta har en blogg som drivs av sitt intresse. Det kanske blir en fotoblogg, eller en videoblogg? Kanske en affärsblogg? Valet är ditt och det är mycket enklare än du tror att skapa en blogg!
Det finns många sidor som kan hjälpa dig att skapa en blogg. Med några klick kommer du snabbt igång och kan skriva ditt första inlägg. En av de mest kända sajterna är Blogg.se. Där började många av de stora bloggarna att skriva, såsom Amir Akrouti och  Kenza Zouiten.

 • Du börjar med att gå in på hemsidan, i detta fall, Blogg.se.
 • Klicka på den gröna rutan till höger ”skapa en egen blogg”
 • Fyll i alla uppgifter i fälten och klicka sedan på ”skapa mitt konto”
 • Du kommer nu få ett mail där du validerar ditt konto genom att klicka på en länk i mailet.
 • Kontot är nu aktiverat och du kan gå till inloggningsidan.
 • Nu har du startsidan uppe, klicka bara på ”nytt inlägg” och låt fantasin flöda!

rebecca@lagetpastan.se


 Här kan du också öppna en blogg
 www.metrobloggen.se
  www.Bloggportalen.se
  www.Bloggorama.se
  www.Blogg.aftonbladet.se
  www.Blogg.passagen.se
 
Läget på stan knapp
Läget på stan
Läget på stan
ARKIVBILD

Så här kollar din bredbandshastighet

Känns det som om ditt internet går i slowmotion?
Nu finns det ett nytt sätt att testa farten på ditt bredband.
Det finns en helt oberoende tjänst på nätet utarbetat av .SE , post- & telestyrelsen och konsumentverket – Bredbandskollen.
  Tjänsten är helt gratis och du behöver inte ladda ner något program för att den ska fungera. Gå bara in på www.bredbandskollen.se och klicka på starta mätning så är du igång.
  De här hastigheterna betalar du vanligtvis för: 25-50 Mbit/s nedström (talar om hur snabbt du kan ladda ned data-filer), 12-24 Mbit/s, 7-10 Mbit/s eller 1,5-2 Mbit/s om du är kopplad mot kabel-nätet.


simon@lagetpastan.se

 
 Nerladdningshastighet
 • Uppströms är hastigheten för att skicka data—till exempel när du skickar en fil till en kompis via MSN, eller när du skickar e-post.
 • Nedströms (ibland nerströms) talar om hur snabbt du kan  ladda ner data—filer, hemsidor, e-post etc.
 
Läget på stan knapp
Läget på stan

ARKIVFOTO
Tufft att studera och ha barn samtidigt

Var fjärde student väntar med att skaffa barn 
CSN släpper i dag rapporten Studerande föräldrar i högre utbildning. Cirka 80 000 studenter har barn under 18 år.

Rapporten visar att studenter med barn har tuff ekonomi och att många föräldrar som pluggar tvingas arbeta vid sidan av studierna för att få ekonomin att gå ihop.

Samtidigt visar SFS, TCO och Trias rapport "Studenter om studiesociala utredningen" att var fjärde student väntar med att skaffa barn. Troligtvis på grund av den pressade ekonomin. 2006 var SFS med och drev igenom barntillägget och förändringen av tilläggslånet som har gjort stor skillnad för studenter med barn. Moa Neuman, ordförande för Sveriges förenade studentkårer, poängterar att dessa förbättringar var bra men inte tillräckliga.
  – Möjligheten att skaffa barn och att plugga på högskolan ska inte stå emot varandra, men tyvärr är det många som tvingas välja det ena, säger Moa Neuman. 
Just nu pågår arbetet med den studiesociala utredningen där förbättringar för studenter med barn ska presenteras.
  – Jag förväntar mig att utredningen kommer att föreslå förbättringar för studenter som har barn. Nödvändiga förändringar gjordes 2006, men det krävs mer, säger Moa Neuman.

Rapporten visar också att studenter med barn klarar sina studier trots en riktigt tuff ekonomisk situation.
  – Det är förbluffande att de här studenterna fixar sin utbildning så här pass bra trots den ansträngda ekonomiska situationen. De har all rätt att vara stolta över sina studieresultat, säger Moa Neuman.


redaktionen@lagetpastan.se
 
Läget på stan knapp
Läget på stan
Läget på stan
FOTO: JOAKIM
Slump eller ödet?

På Stora Nygatan 26 sitter det en spådam som kan tyda händer och kort.
  
Hon använder sig av sina mediala förmågor för att vägleda personer som står inför svåra val i livet.

Det doftar mystiskt inne i butiken, och väggarna och taket är målade i turkos. Alla de tolv stjärnteckena är målade i en cirkel i taket, hyllor fyllda med ädelstenar som smaragder, rubiner, ametister, bergskristall, safirer och andra vackra stenar, står längs med väggen.

Oili sitter i en stol som är kungaliknande med stearinljus tända och en stereo som spelar indiansk naturmusik. Hon berättar för mig att det hon kan i dag låg i generna från början. Hon har även lärt sig en hel del av sin mors moster.
  Romerna har bidragit med en stor del av det Oili lärde sig som ung. Oili berättar att hon såg saker när hon var liten, och att hon kunde känna på sig när något dåligt var på väg att hända.
  - En gång när vi passerade en bro fick jag känslan av att den inte skulle hålla. Jag berättade det för min mor som inte trodde på mig. Dagen efter visade det sig att hela bron hade rasat. Min mamma brukade efter ett tag säga att jag inte behövde lyssna på radion eller på något skvaller, för jag visste redan vem som var gravid eller vem som skulle flytta i byn, säger Oili.

Oili säger att hon hjälper människor genom att öppna fler fönster för dom.
  - De flesta som söker sig till mig är handlingsförlamade. Med min intuition hjälper jag dem genom att ge den vägledning de behöver så att de inser att det alltid finns en utväg, förklarar hon.
Hon säger även att hon ber om hjälp från ovan, när hon ska hjälpa personen som söker sig till henne. Hon delar sedan ut korten som hon sedan tyder, och hon är noga med att påpeka att man ska respektera vad korten visar.
Frågan som alla ställer är ifall man kan lita på detta?
Oili svarar med:
  - Jag sitter kvar här, jag försvinner inte.
Vad tror du på?


rebecca@lagetpastan.se

 
Läget på stan knapp
Läget på stan
Läget på stan
AKIVFOTO
Konst eller klotter?

När man hör ordet graffiti så tänker många att det är fult och att det är vandalism. I själva verket så är graffiti en konst som funnits i alla tider med har moderniserats till den spraykonst den är i dag. Det många förknippar graffiti med är klotter, vilket inte är en konststil.

Graffiti är en text eller en målad bild som ofta olovligen appliceras på offentliga platser för att ge uttryck för åsikter och känslor.  De flesta målare lämnar efter sig en "tag", en sprejsignatur.

I stockholm har vi ett mycket stort problem med graffiti. Problemet är först och främst att det kostar oerhört mycket pengar att sanera bort detta och att ersätta de saker som eventuellt inte går att sanera. Vi har pratat med de som utsätts för denna typ av vandalism dagligen, SL.  Johan Hedenfalk, säkerhetschef på SL, Stockholms lokaltrafik säger så här.
  - Vi kommer aldrig att tolerera någon slags vandalisering, och minst klotter då detta ofta är stötande texter eller bilder som sprayas olagligt, vi har nolltolerans mot graffiti och annan åverkan mot vagnar eller perronger. Vi uppmanar även alla att om de ser någon som gör detta eller liknande så skall de ringa till polisen direkt.

Man kan ställa sig frågan om det är konst eller inte men dyrt är det garanterat, under 2007 kostade saneringen av klotter och annan vandalism 67 miljoner kronor för SL.
  Higlights på Östgötagatan 16 som säljer sprayburkar, eller ”kannor” som de även kallas  har ingen policy när det gäller att sälja sprayburkar till minderåriga och de har inte några
papper som man skall fylla i för att få införskaffa dessa.
  - Vi har ingenting med skadegörelsen att göra! Jag anser att det är föräldrarnas fel om deras barn klottrar, men även att det borde finnas fler platser där det är tillåtet att spraya, säger Karl Holdén.

joakim@lagetpastan.se

 
Läget på stan knapp
Läget på stan
Läget på stan
ARKIVFOTO

Livsfarligt enkelt att
köpa droger på nätet

Peter, 17 år, är en av många som handlat så kallade legala droger på nätet. Han säger att det är extremt lätt att beställa.
Vi har pratat med Stefan Sparring Överläkare på Maria Ungdom. Maria Ungdom som är en beroende mottagning i Stockholm för ungdomar. Han säger att detta är ett mycket stort problem med de droger som finns att köpa via nätet. Preparaten som säljs är helt lagliga och har nästan identiska effekter som andra olagliga droger.

Preparaten på nätet är lagliga för att de är uppbyggda av kemikalier som inte har narkotikaklassats. Stefan Sparring poängterar mycket noga att det är livsfarligt att använda sådana droger då det inte finns någon forskning om dessa och att du faktiskt kan dö av en mycket liten dos.
  - Det stora problemet ligger i det Svenska rättssystemet där det är en alldeles för lång process för att narkotikaklassa ett preparat. Först måste ämnet klassas som hälsofarligt, vilket betyder att det är olagligt att sälja men inta att bruka. Därefter kan drogen bli klassad som narkotika, säger Stefan Sparring.

Peter som har brukat lagliga droger de senaste två åren och har på senare tid börjat sälja själv.
  - Jag har märkt hur det har blivit en mycket större efterfrågan idag jämfört med för ett år sedan, säger Peter.
  - Den enda lösningen på det här problemet är att ändra systemet för att klassa drogerna som olagliga så att det inte är en lika lång process som det är i dagens läge. Det borde gå att göra som i USA, de prepparat som har ett liknande rus som ett narkotikaklassat medel är då olagligt utan att behöva analyseras, säger Stefan Sparring.

Fotnot: Peter är ett fingerat namn.
 
Läget på stan knapp
Läget på stan
Läget på stan cykel
FOTO: SIMON ERIKSSON
Nu snurrar cyklarna igen
Från den 1 april finns stadens lånecyklar på plats. Säsongskortet som gäller fram till 31 oktober kostar 200-250 kronor. Det finns också ett tredagarskort att köpa.
Du kan låna en cykel var du vill och lämna den var du vill. Nytt för i år är att du kan se på cykelstationens display var närmaste lediga cyklar och cykelställ finns. Cykelställena är öppna måndag-söndag klockan 6-18, men du kan alltid låna en cykel i 3 timmar och lämna tillbaka den fram till klockan 21.

Cykelutlåningen är ett samarbete mellan Clear Channel och Stockholms stad.

Läs mer om lånecyklar och var du kan köpa säsongs- och tredagarskort på www.citybikes.se

redaktionen@lagetpastan.se

 

Läget på stan knapp