Läget på stan nav
Läget på stan-nyheter
Läget på stan-nav-gatsmart
Läget på stan nav
Läget på stan-nav-polis
Läget på stan-nav-noje
Läget på stan-nav-cafekollen
Läget på stan-nav-mode
Läget på stan-nav-udda-trender
Läget på stan-nav-halsa
Läget på stan-nav-pryl-teknik
Läget på stan nav-film
Läget på stan
Läget på stan-bildspel
Läget på stan nav
Läget på stan-nav-musik
Läget på stan-nav-gott-latt
Läget på stan hemma
Läget på stan-nav-klimatsmart
Läget på stan-nav-kronika
Läget på stan-nav-singel-ann
Läget på stan Emelies blogg
Läget på stan-nav
Läget på stan-nav
Läget på stan-nav-kimball
Läget på stan-nav-tipsa oss
Läget på stan-nav-streck
Läget på stan-nav-arkiv
Läget på stan-nav-annonsera
Läget på stan-nav-kontakt
Läget på stan-nav-jobba har

 

Läget på stan
Pressbild/Muse
Muse låter fansen välja
I sommar spelar Muse 27 liveshower över hela Europa. Den 21 juli landar bandet på Zinkensdamms IP i Stockholm där en sprakande liveshow under bar himmel kan väntas. Idag bekräftar bandet att de inför turnén vill ha fansens hjälp att välja låtar till showerna. Röstningen pågår under hela april månad.

I stället för att själva välja alla låtar till Europas 27 shower väljer nu bandet att låta fansen tycka till. Via bandets hemsida, kan man gå in och välja vilken konsert man tänkt gå till, och därefter rösta på sina tre favoritlåtar. Minst en av de låtar som får flest röster kommer bandet att inkludera i konserten.
  Skynda er in för att rösta, vi anar att det kommer att bli en jämn kamp mellan nya hits och gamla klassiker.
 Uprising, The Resistance, Knights Of Cydonia och såklart, Stockholm Syndrome är låtar som vi anar kommer att toppa listan.
  Denna länk tar er direkt till omröstningen: http://muse.mu/page.aspx?page=poll

 
Läget på stan knapp
Läget på stan
Läget på stan
Arkivbild
Choklad samlas på Södermalm
Södermalmsborna är bortskämda med fin choklad och får nu ännu en att välja på. Det lilla familjeföretaget Märtas konfektyrfabrik med tillverkning i Västertorp expanderar och hoppas att deras ljuvligt goda praliner ska locka södermalmsborna till Ringen.
  Pralinerna är handtillverkade från början till slut där varje pralin skärs till och doppas separat. Smakerna är klassiska och genuina från Augusta Jansons tid, likaså namnen på pralinerna som t ex Änkesorg, Piggelin och Suverän. Mintkyssarna är som vi minns dom från förr med äkta mint och enligt originalrecept, de måste bara upplevas.
 
Läget på stan knapp
Läget på stan
Läget på stan
Foto: Kim Richter
Ny svensk webb-app för iPhone

R.fm's nya iPhone webb app finns för alla med en iPhone eller iTouch kan streama musikvideos och DJ-set högupplöst. Innehåll som R.fm i samarbete med skivbolag, artister och produktionsbolag hjälper att sprida. Allt är gratis och utan begränsningar.
  Web appen ligger också som "Staff Pick" på: http://www.apple.com/webapps/entertainment/
 
Mer info på: http://r.fm
 
R.fm hjälper oberoende skivbolag, artister och produktionsbolag med att nå ut med deras innehåll för att på det sättet skapa uppmärksamhet kring ny innovativ musik, klubbhultur och konst.

 
Läget på stan knapp
Läget på stan
Läget på stan
Nina Stemme.
Foto: Tanja Niemann/Nationalmuseum
Sommarnattskonserter
För tredje året i rad arrangeras Sommarnattskonserterna på Nationalmuseum. Under fyra sommarnattskvällar, med start den 16 juni, får besökarna njuta av jazz, solopiano och sång.
Artister i världsklass såsom Margareta Bengtson, Staffan Mårtensson, Staffan Scheja, Mikael Samuelson och Nina Stemme framför bland annat verk av Chopin, Schumann, Ravel, Rachmaninov och Evert Taube. Den inledande konserten ingår i Love Stockholm 2010 med anledning av kronprinsessan Victorias och Daniel Westlings bröllop. Konserterna arrangeras i samarbete med Staffan Mårtensson, soloklarinettist i Kungliga Hovkapellet.

Program:
16 juni kl 20: From Stockholm with Love
Sommarjazz och klassiskt med Margareta Bengtson och Staffan Mårtensson med jazzgrupp. Ingår i Love Stockholm2010.

23 juni kl 20: Pianoafton med Staffan Scheja
Staffan Scheja på piano framför verk av Chopin, Schumann och Liszt.

30 juni kl 20: Evert Taube i Ligurien
Mikael Samuelson sjunger folkkära visor av Evert Taube. Mats Bergström, gitarr.

7 juli kl 20: Nuits d’été - sommarnätter
Sopranen Nina Stemme sjunger Ravel, Weill och Rachmaninov. Matti Hirvonen, piano.

I samband med konserterna kommer utvalda museisalar vara öppna och restaurang Atrium erbjuder förfriskningar i entrén. Biljetter köps i Nationalmuseums entrékassa eller via Ticnet. 
 
Läget på stan knapp
Läget på stan
Läget på stan
Sofia Karlsson.
Foto: Folk - och världsmusikgalan
Folk- och världsmusikgala
Omåttligt populära vissångerskan Sofia Karlsson är en av de artister som står på scenen när alla tiders första svenska folk- och världsmusikgala drar igång på Nybrokajen 11i Stockholm den 23 april. Åtta priser skall under kvällen delas ut till särskilt förtjänta aktörer inom genren. 
Denna prisgala för den svenska folk- och världsmusiken har varit på gång i flera år. Nu är det äntligen dags. Åtta av genrens allra främsta artister ska stå på scenen men framför allt är det åtta priser som ska delas ut till förtjänta personer och grupper. Syftet med galan är förstås att göra folk- och världsmusiken – en genre på stadig tillväxt både kvantitativt och kvalitativt – synlig i media och hos allmänheten, att hylla några av dess utövare men också att ge alla inom genren en kväll av uppmärksamhet, stolthet, lite spänning och glädje. I Norge och Danmark finns redan liknande galor med prisutdel-ningar. Nu är det dags att ge den svenska folk- och världsmusiken en kväll i strålkastarskenet!
 
Läget på stan knapp
Läget på stan
Läget på stan
Bild från föreställningen 40 M UNDER, en dansfilm av Alexander Ekman och Martin Steinberg med Cullbergbaletten
Foto: Urban Jörén
Cullberg på Dansens Hus
Cullbergbaletten presenterar verk av tre generationer koreografer på Dansens Hus Stora scen 5-13 mars. I ”Ek, Inger, Ekman” visas två tidigare succéer samt världspremiären av en dansfilm. Programmet turnerar under våren till Gävle, Helsingborg, Finland och Kina.
Cullbergbaletten presenterar ett program med tre verk – av tre generationer koreografer som alla på olika sätt har en egen relation till kompaniet. Mats Eks Hon var Svart från 1995 anses av många vara ett av hans bästa verk. Det var det första som Ek skapade för kompaniet sedan han slutat som Cullbergbalettens konstnärliga ledare och det har inte visats i Sverige på 12 år. Johan Inger var konstnärlig ledare för Cullbergbaletten under fem år fram till 2008. Negro con Flores blev en stor framgång vid premiären för drygt fyra år sedan, hyllad för sin överraskande koreografi och lekfulla ljussättning. Verket var Ingers första i ett steg på väg mot ett nytt formspråk.
 
Hon var Svart och Negro con Flores delar program med världspremiären av dansfilmen 40 M UNDER av den före detta dansaren i Cullbergbaletten och numera internationellt efterfrågade koreografen Alexander Ekman , född 1984. Filmen, som efter rekordkort repetitionstid spelades in i Kungliga Tekniska Högskolans nedlagda reaktorhall under tre dagar i juni förra året, är Alexander Ekmans första längre filmprojekt. Filmprojektioner har tidigare ofta varit viktiga inslag i hans verk. Dansfilmen 40 M UNDER kretsar kring några människor som utför en installation under jord.
 
– Det som gör film så intressant för mig är möjligheten att leka med perspektiv, tempo och bilder på ett sätt som scenrummet inte tillåter. Cullbergdansarnas starka personligheter blir ännu tydligare på film än på scenen, säger Alexander Ekman.

Cullbergbaletten
Ek, Inger, Ekman

Dansens Hus Stora scen 5, 6, 8-10, 12, 13 mars
 
Läget på stan knapp
Läget på stan
Läget på stan
Foto:Stockholms stadsmuseum
Bokdag på stadsmuseum
Möt Stockholmia förlags författare och fynda böcker till vrakpriser!
13.30 Elisabeth Brenning presenterar sin bok Världens roligaste lekar på Torget. Sedan följer lekar för alla barn!

Korta författarföreläsningar:
14.00 Per Olgarsson – berättar om Stockholm utanför tullarna och projektet bakom boken.
14.30 Mikaela Kindblom – Författare till Våra drömmars stad om film i Stockholm.
15.00 Birgitta Conradson – pratar om sina populära Kungsholmenböcker.
15.30 Anders Gullberg – City drömmen om ett nytt hjärta, om framväxten av Stockholms city.

När: Lördagen den 27:e februari kl 11–17.
Var: Stockholms stadsmuseum
Fri entré!
 
Läget på stan knapp
Läget på stan
Läget på stan
Foto: DesignTorget
Årets Sak 2009!
BedBag fick utmärkelsen
Smarta sänghyllan BedBag fick utmärkelsen Årets Sak 2009!
Under en prisceremoni i Stockholm på onsdagskvällen tillkännagavs vinnaren av DesignTorgets årliga pris ”Årets sak 2009”! Det blev skånska formgivarduon Maria Persson och Nina Jeppsson som tog hem priset för sin smarta och textila sängficka/hylla BedBag för förvaring av böcker, tidningar och småsaker. Persson/Jeppssons produkt uppmärksammades häromåret då DesignTorget genomförde en öppen jury på Malmö Högskola, och en tid därefter sattes BedBag i produktion.
  Mottagaren av utmärkelsen Årets Sak får, utöver äran och en specialgjuten prisplakett, också en prissumma på 15.000 kr.
  Juryn bedömer bl a kreativitet, design, nytänk och säljpotential, och motiveringen till det slutliga valet av Årets sak 2009 lyder:
 ”Årets Sak 2009 fyller ett nygammalt behov, och är stilig i all sin enkelhet. Den tar liten plats utan att vara anonym och det platta paketet förvandlas efter köpet till en sinnrik förvaring. Denna sak återför också delvis DesignTorget till "småmöblernas värld", som historiskt varit en större del av sortimentet”.
 
Läget på stan knapp
Läget på stan
Läget på stan
Foto: Sören Andersson/Stockholm Globe Arena
Ny superattraktion
Fredag 5 februari öppnar världsattraktionen SkyView – två gondoler som går på räls, längs fasaden, till toppen av Ericsson Globe (130 m ö h). Intresset att förboka biljetter har varit enormt och evenemangsbolaget, Stockholm Globe Arenas har därför förlängt öppettiderna och utökat antalet turer under hela premiärhelgen.
För första gången är det nu möjligt för turister och stockholmare att bestiga Sveriges landmärke och världens största sfäriska byggnad.
 –SkyView kommer bli en av Sveriges viktigaste symboler utomlands, i klass med Eiffeltornet eller London Eye. Ett måste för alla stockholmare och vid varje turistbesök i Stockholm, säger Ninna Engberg, vd Stockholm Globe Arenas.
 Biljettpriset för en vuxen är 120 kr, och 90 kr för barn och pensionärer. För att förboka biljett, gå in på www.globearenas.se/skyview
 
Läget på stan knapp
Läget på stan
Läget på stan
Foto: Petra Hellberg/Statsteatern
Gröna-vågare möter högerspöken

Regissören Andreas Boonstra och musikern Stefan Sundström har tillsammans skrivit
livemusikpjäsen Ön. Här kokar motsättningarna mellan gröna-vågare, ”verklighetens folk” och
direktörer bakom den rara idyllen. Stora delar av ensemblen kommer från Andreas Boonstras
hemmascen moment:teater i Gubbängen. I en av huvudrollerna syns Eva Rexed, som bland
annat medverkat i moments uppsättning av Faust och i flera långfilmer baserade på Håkan
Nessers deckarromaner om kommissarie van Veeteren.

Var: Urpremiär 5 februari 2010 på Klarascenen.
Mer info: http://www.stadsteatern.stockholm.se/

 
Läget på stan knapp
Läget på stan
Läget på stan
Arkivfoto
Klubb Manifest –
en växande rörelse!
"Klubb Manifest – en scen för rättvisa" är en annorlunda klubb och sprakande kulturscen på Lilla hotellbaren vid Medborgarplatsen i Stockholm. Här samlas den brokiga publiken kring en viktig rättvisefråga och bjuds samtidigt på högkvalitativ livemusik och annan kultur.
Den 18 januari är temat ”Yes we can – tro på mångfald!”. Medverkar gör artisterna Bob Hansson, Tommie Sewón och Factory Brains.
  Initiativet till klubben kommer från ungdomar på Fryshuset och Nacka Gymnasium. Målet är att allt från unga indiekids till gamla proggare tillsammans ska skaka liv i viljan till engagemang för viktiga rättvisefrågor - i den värld och tid vi lever - och samtidigt få en lustfylld och inspirerande kväll med nya möten och musik som vidgar perspektiven.
  Artisterna som uppträder är en blandning av nya talanger och etablerade kända namn, varvat med spoken word och information av sakkunniga eldsjälar. Bakom arrangemanget står projektet Ung & Global, Fryshuset, Svenska Kyrkan, Sensus studieförbund och Scandic Malmen.

Lokal: Lilla hotellbaren, Scandic Malmen vid Medborgarplatsen. Åldersgräns: 18 år.
Tid: från kl 19.00
 
Läget på stan knapp
Läget på stan
Läget på stan
Arkivfoto
Ett guldår för Zita
Folkets Bio har haft ett fantastiskt rikt filmår 2009 med många starka titlar.
Zita är mycket stolta och glada över att samtliga tre Guldbaggenomineringar för Bästa utländska film och likaså de tre nominerade för Bästa dokumentärfilm är i Folkets Bios distribution:

Waltz With Bashir i regi av Ari FolmanVinnare av Golden Globe  och Oscarnominerad.Waltz  With Bashir hade svensk biopremiär i februari.
  Still Walking, ett familjedrama av japanske mästerregissören Kore-Eda hade biopremiär i juli.
  Det vita bandet, Hanekes kritikerrosade Guldpalmvinnare hade svensk biopremiär i december.
  Ebbe - the movie, filmen om en av 80-talets mest omtalade svenskar, Ebbe Carlsson av Karin av Klintberg och Jane Magnusson, som nyligen tilldelades Stora Journalistpriset.
  Drottningen och jag, Nahid Perssons publikframgång om mötet med Farah Diba.
  Videocracy, Erik Gandinis uppgörelse med den italienska tv-kulturen med Silvio Berlusconi i spetsen, fortfarande på repertoaren.
  Samtliga filmer utom bioaktuella Det vita bandet finns ute på DVD.
 
Läget på stan knapp
Läget på stan
Läget på stan
Foto: Studiefrämjandet
Inget tryckt program
Studiefrämjandet har beslutat att slopa tryckning och distribution av 450 000 ex av vårens kursprogram som ett konkret bidrag till en bättre miljö.

– Man måste våga bryta en vana någon gång och just under miljöhuvudstadsåret så passar det ju extra bra att verkligen försöka agera mer hållbart ekologiskt, säger Ola Bixo verksamhetschef på Studiefrämjandet i Stockholm. Vi hoppas att stockholmarna ändå skall hitta vårt utbud på nätet, där man ju också anmäler sig. Men naturligtvis tar vi en risk i konkurrensen då en vana är svår att bryta.
  Tryckningen av programmet slopas inte helt utan 50 000 ex trycks upp för att de som inte har internet ändå skall kunna få ett program skickat till sig och kursprogrammet skall finnas på bibliotek och i kurslokalerna som vanligt.
 – Vi har inte räknat ut hur många kg papper, färg, bensin och avgaser vi sparar men för oss är det ändå ett stort steg att bryta en branschvana. Vi jobbar nu istället med informationen om våra 400 kurser, föreläsningar och utflyter på nätet. Vi hoppas att detta skall fungera i längden och att våra deltagare tycker att det fungerar bra. Då kan vi hålla kvar vid detta mer miljövänliga sätt att berätta om vårt utbud, avslutar Ola Bixo som ser fram emot en spännande vår utan stordistribution av programmet och med en flytt till k-märkta lokaler i det gamla Hamburger Bryggeriet i mars 2010.
  Vårens cirka 400 kurser och utflykter finns på www.studieframjandet.se/stockholm och den som vill ha en kurskatalog kan ringa och beställa en sådan på telefon 08-555 35 200.

 
Läget på stan knapp
Läget på stan
Läget på stan -Nöje
Arkivbild
Här kan du fira nyår
Vet du inte var du ska fira nyår? Här är några sköna ställen att fira på.
Debaser Medis
Telefon: 08-694 79 00
Inträde:
300 kr (495 kr inkl supé)
Åldersgräns:
20 år

Slick, Kägelbanan
Telefon: 08-694 79 00
Inträde:
90 kr
Åldersgräns:
20 år

Berns Salonger & Co
Telefon: 08-566 322 00
Inträde:
150 kr
Åldersgräns:
23 år

Skyddsrummet
Söder Mälarstrand 25
Inträde:
300 kr
Åldersgräns:
20 år

Sturecompagniet
Telefon: 08-545 076 70
Åldersgräns:
23 år

Musslan
Dalagatan 46
Inträde:
Fri entré
 
Läget på stan knapp
Läget på stan
Läget på stan
Foto: Marie Andersson/Stiftelsen Skansen
Isen brinner på Skansen
Sista helgen i advent firas vintersolståndet med Isen brinner - en magisk show med is och eld, suggestiv musik, sång, cirkuskonster, mat och dryck. I förkristlig tid var Midvinterblotet årets viktigaste rit som påverkade kommande års skörd och lycka. Nu markerar den astronomiska midvintern att vi äntligen går mot ljusare tider igen.
På Sollidenplan hålls en ceremoni där man kan önska sig god lycka inför det nya året. På plats finns också en iskonstnär från Jukkasjärvi som skapar ett konstverk av isblocken. Besökarna får själv prova på att skulptera under handledning.
  Skogsarbetare berättar om hur man förr använde elden för värme och matlagning ute i skogen och Fortum informerar om hållbar energi och bjuder på varm nyponsoppa.
  På Sollidenscenen blir det en magisk show kl 16.00 med eldakrobatik, suggestiv musik, dans och cirkuskonster, en sprakande ljusshow och en magisk schaman som håller spänningen vid liv. 
Operasång av Eva Svärd Mannerstedt och vissång av Joel Torstensson.
 
Läget på stan knapp
Läget på stan
Läget på stan
Idol-finalen avgörs i Globen.                 Foto: Honer Akrawi/Pressbild
Kan Calle skrällvinna
Idol-finalen mot Erik?
Ska favoriten få stryka på foten i finalen?
 
Tove Östman Styrke slogs sensationellt ut förra fredagen och nu blir Idol-titeln en uppgörelse mellan Erik Grönwall och Calle Kristiansson.
 
- Det måste vara lockande att spela på Calle Kristiansson till 2.95, säger Expekts informationschef Dan Vikman.
Expekt håller Erik Grönwall som klar favorit till oddset 1.35 medan alltså Calle Kristiansson ger 2.95 i odds.
 – Det måste vara lockande att spela på Calle Kristiansson till 2.95. Led Zeppelins Rock and roll passar honom utmärkt, liksom Joe Cockers With a little help from my friends. Calle har utvecklats enormt under denna Idol-säsong, säger Expekts informationschef Dan Vikman.
 – Erik Grönwall får köra slagdängan The Final Countdown och bör också hantera The show must go on bra. Erik har varit finaltippad hela säsongen och verkar ha starka nerver så det är naturligt att han är favorit nu.

Vem vinner Idol
Erik Grönwall 1.35
Calle Kristiansson 2.95
Odds från Expekt 
 
Läget på stan knapp
Läget på stan
Läget på stan
Arkivbild
Schyst julmarknad
Forum Syd medverkar på Schysst jul – den rättvisa julmarknaden 5-6/12 som är Stockholms största julmarknad med julklappar tillverkade med respekt för mänskliga rättigheter. På julmarknaden kan man också se film eller gå på en föreläsning.
Forum Syd, som är en av ett 20-tal medverkande organisationer, håller förutom två seminarier också i julmarknadens café –därav linssoppan!
”Världens springnota” av Stefan de Vylder, en ny bok om finanskrisen, dess orsaker och vägen framåt. (Ordfront förslag) Lördag 12-13.
”Battle in Seattle”. Filmvisning och eftersamtal med UD med anledning av att det är 10 år sedan demonstrationerna i Seattle som skakade om handelsdebatten. Lördag 14-16.

Tid: lördag 5/12 11-17 söndag 6/12 11-15
Plats: ABF-huset Sveavägen 41, Stockholm 
 
Läget på stan knapp
Läget på stan
Foto:wad.se
Världsaidsdagen i Kungsan
Världsaidsdagen eller World AIDS Day är dagen då vi uppmärksammar ett av världens största problem i nutid. Epidemin som sedan över 25 år nu har drabbat varje hörn av vår jord. Vare sig det gäller befolkningsgrupper i hårt drabbade Afrika eller enskilda personer i västvärlden så har aids definitivt ändrat på vår tillvaro. Hiv och aids påverkar allas våra liv på ett eller annat sätt. Epidemin har nu funnits så länge att det finns vuxna människor som inte känner till hur världen var utan hiv och aids. Det behöver inte vara så. Världssamfundet har i de s.k. milleniemålen lovat att stoppa aids framfart till 2015. Världsaidsdagen handlar i år om diskriminering och fördomar.
  Hiv-Sverige - Riksförbundet för hivpositiva uppmärksammar på tisdagen den 1 december världsaidsdagen i Kungsträdgården i Stockholm med sång, musik, talare, ljuständning, informationstält , försäljning av det röda bandet samt kondomutdelning.

Program:
Kungsträdgården (Obs! i hörnan mot Hamngatan/Kungsträdgårsgatan)
15:00 Hiv-Sverige öppnar informationstält.
Försäljning av Red Ribbon,Utdelning av kondomer och Ljuständning.
17:00 Sven von Essen presenterar Stockholms Gaykör.
Tal av Förbundsordförande Inger Forsgren.
Tal av Diskrimineringsombudsmannen Katri Linna.
Sång av Andrés Esteche.
Presentation av Art Against AIDS.
Sång av Stockholms Gaykör.
ca: kl 18:00 slut.

Ytterligare information på www.wad.se och www.hiv-sverige.se
 
Läget på stan knapp
Läget på stan
Läget på stan
Arkivbild
Jazzbrunch på Mosebacke
Mosebackes klassiska Jazzbrunch är här för 21:a säsongen. Succén som aldrig vill ta slut. Kom och njut av vår brunchbuffé här finns allt från prins korvar, bacon och ägg till vegetariska gratänger, falafel och olika fräscha sallader. Tiderna är 10:30 till 15:00 och banden spelar mellan 11 och 15. Det går inte att boka bord men om ni kommer i god tid så brukar det sällan vara några problem.

Pris: 175 kr och då ingår det buffé, måltidsdryck och kaffe samt inte minst livemusik.
Var: Stora scenen - 28 Nov 2009 - kl. 10:30
 
Läget på stan knapp
Läget på stan
Läget på stan
Arkivbild
Stockholms filmfestival
Den 18 november startar årets upplaga av Stockholms filmfestival, som i år firar 20-årsjubileum. Festivalen pågår i år under 12 dagar, en extra dag för alla
filmälskare. Programmet bjuder på över 180 filmer från mer än 50 länder.

Sedan den 22 oktober pågår biljettförsäljningen för fullt.

Lee Daniels ”Precious” inleder den 18 november
Festivalen inleds med amerikanske Lee Daniels gripande och prisade drama ”Precious”, producerad av Oprah Winfrey och med skådespelare som Maria Carey, Lenny Kravitz och
Moniqure. Regissören själv, Lee Daniels, kommer att närvara under kvällen.

Invigningsfest ”Metropia” den 20 november
Stockholms filmfestival firar 20 år och tar i sann ”Metropia”-anda med dig ner i underjorden på höstens största fest. DJ:s är William Hamilton, Jacob Grandin, Leo Forsell, Devi Brunson, Alexander Kovacevic, Chapel Hill Crew, Mamma & Pappa och Krister Linder (den sistnämnda har även gjort filmmusiken till ”Metropia”). Biljetter finns att köpa på hemsidan.
Fredag 20 november kl. 20-03 på Enskilda Galleriet vid Fridhemsplan. Åldersgräns18 år och
priset 120 kr förköp (150 kr i dörren).

Face2Face Susan Sarandon 21 november och Luc Besson den 26 november
Allmänheten har möjlighet att träffa alla gästande regissörer på deras Face2Face, ofta i samband med premiärvisningen av deras filmer.

Biljetter
Försäljning sker på www.stockholmfilmfestival.se och på festivalcentret i Kulturhuset
(entréplan, vid informationsdisken). Från och med den 18 november går det även bra att köpa
biljett på biograferna i anslutning till filmvisningarna. För tillträde till festivalens visningar
krävs årskort samt giltig biljett.

 
Läget på stan knapp
Läget på stan
Läget på stan
Arkivbild
Lakritstrenden är här!
Vi är mitt i en lakritsrevolution. Mängder av lakritsprodukter lanseras på marknaden, efterfrågan tycks omättlig och nyfikna lakritsälskare vallfärdar till lakritsprovningar.
"Nu i höst är det framförallt ekologiska lakritsprodukter som kommer stort, till exempel Glycyrhiza Glabra och Tufty från Italien", säger Tuija Räsänen, ägare av Chokladbutiken.se och Lakritsbutiken.se.

På kort tid har både Tuija Räsänens fysiska butik och webbutik blivit en central plats för lakritsälskare i hela landet. Lakritsutbudet har i den fysiska butiken utökat från en hylla bland butikens chokladsortiment till att uppta halva butiksutrymmet.
  Flera gånger i veckan arrangeras också lakritsprovningar i butiken på Sankt Eriksgatan i Stockholm.
 "Nyfikenheten kring lakrits är stor", säger Tuija Räsänen, "den väcker många minnen och ofta starka känslor, och oavsett om man älskar lakrits eller inte så är det få som vet vad lakrits egentligen är".

Denna nyfikenhet ledde också fram till Sveriges första lakritsfestival som ägde rum i april i år. Tuija, initiativtagare till lakritsfestivalen, berättar att den var mycket välbesökt och att 2010 års festival därför är förlagd till en större lokal på Hotell Norrtull.

Mer info på: Chokladbutiken.se
 
Läget på stan knapp
Läget på stan
Läget på stan
Pressbild
Brunch även på Park
1 november öppnar Scandic Park sin brunchbuffé i en inspirerande och avkopplande hotellmiljö. Brunchen dukas upp varje söndag mellan 13:00 och 16:00.
I hotellets restaurang kommer det varje söndag fram till lucia att dukas upp en härlig brunchbuffé mellan 13.00–16.00, därefter håller baren öppet hela kvällen.

Var: Scandic Park,  Karlavägen 43
Boka bord: Skicka mail till park@scandichotels.com, eller ring 08-517 348 07.
 
Läget på stan knapp
Läget på stan
Pressbild
Asiatisk brunch på Berns
Två sprakande unga talanger lyser upp Berns musikaliska salong den 1 november med sång och skratt . Till detta serveras Berns exklusiva asiatiska brunch.

Albin Flinkas gestaltade sommaren 2009 en rockig, svettig Bellman i Life of Bellman på Ulriksdal, och i november gör han Skorpan i Bröderna Lejonhjärta på Stadsteaterns stora scen. Pressrosorna har haglat över koloraturmezzon Karolina Blixt sedan debuten i Vadstena 2007, och i Spader Dam på Kungliga Operan ger hon också prov på sin stora komiska talang. På Berns kommer dessa musikaliska allätare att sjunga visor och kabaretmusik, och prata om sin längtan och sina förhoppningar med musikjournalisten Sofia Nyblom.
 
Dessutom gästas brunchen av två fantastiska unga begåvningar från Lilla Akademien.Brunchen serveras från kl 12, och underhållningen börjar kl 13.

Brunch: 395 kronor. Barinsläpp: 100 kronor.
Bordsbokning tel 566 322 00, eller biljettköp via Ticnet.

 
Läget på stan knapp
Läget på stan
Läget på stan
Foto: Josefin Klåvus/Luger.se
First Aid Kit på Södran
First Aid Kit är en duo från Enskede. Lite mer än en duo också, det är systrarna Johanna och Klara Söderberg.
Ifjol släppte de sin egenproducerade debut-EP ”Drunken Trees” på The Knifes bolag, Rabid Records. Det är sju låtar i samma tradition som Bright Eyes, Bob Dylan och Leonard Cohen.
  Skivan har nu även släppts av Wichita Records (hem för Conor Oberst, Los Campesinos, Peter Bjorn & John med flera), en utgåva med ett bonusspår – den magiska covern på Fleet Foxes ”Tiger Mountain Peasant Song”. Debutskivan är under inspelning och beräknas anlända i början av 2010.

Förband: Carolina Wallin Pérez.

När:
4 november - Stockholm, Caféteatern (Södra Teatern).
 
Läget på stan knapp
Läget på stan
Arkivfoto
Musiktävling utan tävling
Välkommen till musiktävlingen där huvudsyftet egentligen inte är att tävla. Det som verkligen betyder något är spelglädje och viljan att utvecklas. I Studiefrämjandets Rockkarusellen är alla välkomna oavsett musikstil, ålder och erfarenhet. Fr.o.m. fredagen 16 oktober och en månad framåt kan du anmäla dig.
– Det finns en skön energi över Rockkarusellen. Det är ett forum där artister, arrangörer och publik tillsammans strävar mot ett gott syfte, säger Daniel Forsberg, projektledare för tävlingen.
  – Det saknas ofta speltillfällen för oetablerade band och artister. I Rockkarusellen får alla minst tre spelningar oavsett hur stor erfarenhet man har. Det är unikt i sitt sammanhang.
  Tävlingsmomentet i Rockkarusellen är ändå en sporre för många band och det är klart att även segrarna ska få lite extra godis. Riksvinnarna Safemode från Uppsala är nyss hemkomna från en Tysklandsturné, vilket var en del av vinsten i Rockkarusellen. I priset ingick också en Sverigeturné med 16 spelningar!
  Även 2010 arrangeras Rockkarusellen över hela landet. Deltävlingarna startar 15-16 januari, distriktsfinaler äger rum i april och riksfinalen i maj. Rockkarusellen anordnas av Studiefrämjandet i samarbete med landets fritidsgårdar. Förra året deltog närmare 600 band.
  Anmälan görs på www.rockkarusellen.se under perioden 16 okt -15 nov.
 
Läget på stan knapp
Läget på stan
Foto: Absolut Vodka
Naken Absolut Vodka
Absolut Vodka lanserar nu In An ABSOLUT World, There Are No Labels, ett vågat projekt där varumärket utmanar stereotyper och fördomar som har med sexuella identiteter att göra.

En absolut värld utan etiketter och fördomar gestaltas genom en naken flaska, helt utan etikett och logotyp. Den nakna flaskan lanseras globalt under hösten 2009 och kompletteras med en blogg som utmanar förutfattade meningar kring sexualitet. Absolut introducerar dessutom ett samarbete med Fantastic Man, ett visionärt stilmagasin för män.
  – För första gången vågar vi möta världen helt nakna. Vi lanserar en flaska utan etikett och logotyp för att visa att det spelar mindre roll vad som är på utsidan, det är insidan som verkligen räknas. Flaskan är en symbol för vår tro på mångfald och vår ståndpunkt när det gäller sexuella identiteter. Självklart är den också ett fantastiskt exempel på enkel och minimalistisk design, ett riktigt samlarobjekt, säger Kristina Hagbard, Global PR Manager på The Absolut Company.

 
Läget på stan knapp
Läget på stan
Läget på stan
Källa: Stockholms Öl & Vin AB/Foto: Örs Gubas
En riktigt wirrig mässa
Tänk att världens största Whiskymässa och en av världens största ölmässor finns i Sverige!
Sista chansen att besöka mässan i dag.
Det är en upplevelse att komma ut till mässan och kunna smaka på alla nya sorter som har kommit ut och att få chansen att träffa dom mest respekterade skribenterna, bryggare, öl/ Whisky kännare i branschen. Det här är en mässa som man bara inte kan missa om man tycker om öl,whisky, calvados och Cider!
  Kom och utbilda dig, eller bara njut av en härlig och glad stämning. Mässan har mycket hög internationell status och är en av Europas största ölmässa och världens största whiskymässa! I år blir mässan rekordstor med cirka 1.500 öl, whisky och calvados.

Plats:
Factory Nacka Strand, Stockholm.
Åldersgräns:
20 år.
Mer info:
www.stockholmbeer.se/information
 
Läget på stan knapp
Läget på stan
Standup mitt i city

Stockholm Live on the Moon presenterar Standup Comedy varje fredag med musik, mingel, mat och bra priser i baren mitt i Stockholm City.

Stockholm Live on the Moon bjuder på SUPERFREDAGAR med Standup Comedy, musik, mingel, mat och bra priser i baren på Blue Moon Bar i Stockholm. Kort och gott "Världens roligaste after work". Allt från de stora kända komikerna till de nya heta talangerna uppträder.
Under säsongen kommer vi bland annat att se Thomas Järvheden,
Läget på stan
Soran Ismail, Peter Wahlbeck, Özz Nûjen, Jakob Öqvist, Nour El-Refai, Kodjo Akolor, Janne Westerlund, Al Pitcher (NZ), Aron Flam, Ann Westin, Martin Björk och Martin Lagos på scen.
  Värdar för klubben är Jakob Öqvist, Kodjo Akolor, Janne Westerlund och Martin Lagos.
 – Förra säsongen var lyckad och välbesökt men till den här säsongen har vi förbättrat konceptet på alla plan och kommer att bjuda på en hel del överraskningar. Idén till klubben kommer från en standup-klubb i New York där vi uppträdde. Först var all fokus på standup och sen ett jävla party, och det är exakt det vi vill åstadkomma med Stockholm Live On The Moon. Antingen blir det afterwork och show eller så blir det show och fest, det väljer man själv säger Jakob Öqvist som är en av klubbens fyra värdar.
  Varje fredag från den 25 september till 27 november. Dörrarna öppnar kl 18.00 med afterwork, mat och bra priser i baren. Showen startar kl 20.00 och håller på i cirka två timmar.
 
Läget på stan knapp
Läget på stan
Pressbild
Svart kaffe vid Centralen
Mitt i centrala Stockholm, där den nya stadsdelen runt Norra Bantorget växer fram, kan du nu gå in och få en lugn stund och en kopp kaffe. Hava Java har öppnat sitt femte café på Östra Järnvägsgatan 27. Perfekt för det lilla arbetsmötet eller en avkopplande paus, med utsikt över parken, innan det är dags att åka vidare från Centralen.
”Hava Javas roll på Norra Bantorget är dels att erbjuda gott kaffe till förbipasserande gäster, men också en service, med catering- och måltidslösningar, till dem som bor och arbetar i området”, säger regionchef Michael Bühring på Fazer Amica. ”Caféet passar till exempel det lilla affärsmötet, när man vill slippa från kontoret och sitta en stund i neutral och lugn miljö. Eluttag för datorer har installerats runt om i lokalen”.
  ”Andelen gäster som efterfrågar krav- och rättviseprodukter ökar. Därför satsar Hava Java på krav- och rättvisemärkt kaffe av hög kvalitet. Det börjar bli lika viktigt som utmärkta smakupplevelser”, berättar Magnus Hammarling, produktchef på Fazer Amica.
  Det första Hava Java öppnades vid terminal 3 på Arlanda i augusti 2008. Idag finns Hava Java även på Åhléns city i Stockholm, vid Stora torget i Halmstad och i nya Lindhagenområdet på Kungsholmen i Stockholm.
  Kaffe - svart som helvetet, starkt som döden, sött som kärleken är ett gammalt turkiskt ordspråk som vi lever efter på Hava Java!
 
Läget på stan knapp
Läget på stan
 
En glödande skiva
Fever Ray är namnet på både projektet och skivan, som frammanar soundet, intensivt och angeläget, men samtidigt självlysande. Det är kulmen på ett arbete som inleddes 2007 när Karin och Olof, syskonduon som utgör The Knife, beslöt sig för att ta en paus efter en handfull fantastiska konserter.

De två första skivorna gick bra här hemma, och den tredje, "Silent Shout", gick in på albumlistans förstaplats, belönades med sex grammis, befäste deras rykte som ett band utöver det vanliga och utnämndes till 2006 års bästa skiva av Pitchfork.

Efter att hon fick sitt andra barn och åtta månader av extremt produktiva dagdrömmar senare hade Karin ett gäng nya låtar och råmaterialet till Fever Ray. Osäker på hur hon skulle komma ända in i mål med dem tog hon med hälften av låtarna till Christoffer Berg (som producerade The Knife) och resten till Stockholmska producentduon Van Rivers & The Subliminal Kid för en sista finputsning.

Resultatet är Fever Ray, en skiva som tydligt är ett verk från samma artist, men som ändå är ett stort steg från The Knife. Den vilar på en grund av elektronik och är utsmyckad med traditionella instrument (gitarr här, congas där). Trots några lättsamma stunder (“Triangle Walks”, “I’m Not Done”) är Fever Ray skarpare, mer melankolisk, på vissa ställen dyster – mer en långsam kolonisering än en invasion. Fast något så bokstavligt finns inte i texterna.
  En sak är säker – i ett land med ett överflöd av udda artister låter Karin Dreijer Andersson inte som någon annan än sig själv. Hela tiden uppfinningsrik, otåligt känsloladdad är Fever Ray en skiva som skrävlar, grubblar, förbryllar och bländar utan att någonsin tillmötesgå den moderna medievärldens krav på såpopera.
  I höst ger sig Fever Ray ut på en hel liten Skandinavienturné.

Den 1 december spelar de på Cirkus i Stockholm.
För mer info gå in på luger.se

 
Läget på stan knapp
Läget på stan
Läget på stan
Foto: Jan Pontho
Smaklust i Tantolunden
Nordens största matupplevelsemässa är tillbaka! 350 mathantverkare från Sveriges regioner är snart på väg till Tantolunden i Hornstull i Stockholm, med tusentals av sina fantastiska delikatesser. Vandra i ett minisverige och ta del av varje regions unika mathantverk! Prova själv att baka, koka marmelad eller avnjut en spektakulär show i smakteatern! För hela familjen! Gratis inträde.
Här får besökarna träffa människorna bakom det gedigna mathantverket. På Smaklust handlar man direkt från den hand som varit närvarande genom hela produktionskedjan, från bonden med eget gårdsmejeri, den unga surdegsbagaren, kvinnan med eget cacaoplantageeller de tre familjerna som driver jordbuk och bymejeri tillsammans.

I regionernas paviljoner kan man besöka Melker Anderssons matlagningsbuss,göra sin egen marmelad tillsammans med Jan Hedh, lyssna på sagor med fiskargummor, följa produktionen av mousserande vinet SAV eller frossa i ostkaka på ett riktigt småländskt Tabberas. Delta i surströmmingsprovsmakning, fruktdestillatskola, getbingo, getrace eller svampkurser eller auktion med glas och matprodukter. Överallt vimlar det av godsaker som brutala lingon, kalvdans, prisbelönta ostar, hälsosam älgörtsdricka och äggakaka.

På flera scener
blir det framträdanden med Sveriges mat-elit, musikuppträdanden och prisutdelningar under hela helgen. Monika Ahlberg från Monikas Mat i TV4 visar hur man bäst tar hand om råvarorna som finns nära oss, Mats-Eric Nilsson, författaren bakom "Den hemlige kocken" och "Äkta vara", berättar vad den vanligaste färdiglagade maten egentligen innehåller och hemmabagaren Martin Johansson, upphovsmakare till den populära bloggen Pain De Martin, ger sina bästa tips för hur man lyckas med sin surdeg.

Mer information om Smaklust finns på www.smaklust.se
 
Läget på stan knapp
Läget på stan
Läget på stan
Foto: Magnus Hjalmarson Neideman
Cirkus i Vasaparken
Parkteatern bjuder på Cirkus Cirkör i Vasaparken nu på söndag.

RÖKT kallas föreställningen och är ett samarbete med Cirkus Cirkör.
  Det blir nycirkus för alla, stora som små. En flamberad gatuföreställning som är fylld av rykande
köksmästare, pingpongbollar, trampolin och bensin.
  Föreställningen börjar klockan 19 och inträdet är gratis.

Regi: Jesper Nikolajeff och ensemblen.
Medverkande: David Eriksson, Fouzia Rakez, Anthon Hansson och Oscar Karlsson.

För mer info gå in på: www.stadsteatern.stockholm.se

 
Läget på stan knapp
Läget på stan
 
Allsång på Debaser
På med Beppemössan för tusan! Det blir allsång på Debaser Slussen i år igen!

Catti (Miss Universum mm) har legat på träningsläger i Manchester hela vintern och kommer toppad som värsta Ian Brown för att dirigera oss fram genom indieanthems som "The Drugs Don´t Work", "I Wanna be Adored", "Beautiful Ones", "The Only One i Know", "Don´t look Back in Anger", "Kinky Afro" och många fler.
  Husbandet Weeping Willows (bestående av: Magnus Carlson, Stefan Axelsen, Niko Röhlcke och Ola Nyström) kommer även detta år att få in Jörgen "Jugglo" Wall bakom trummorna. Ordinarie trummisen Anders är som vanligt upptagen av ett hektiskt turnéschema med gräddan av den svenska artisteliten. Jugglo spelar till vardags med Fatboy och har även uppträtt med Thåström, Whale och Lisa Miskovsky för att nämna några. Under hösten kommer du att kunna se honom i Buddy Holly på Göta Lejon. Jugglo är en grym trummis!
  Indiekören som normalt brukar bjuda på sköna indiestämmor bakom bandet kommer denna sommar att vara upptagna på annat håll under de tre första tillfällena vilket gör att vi istället bjuder in den nya konstellationen The Breakaways ifrån The Sweptaways.

För mer info gå in på debaser.se

 
Läget på stan knapp
Läget på stan
Läget på stan
PRESSBILD
Fest i dagarna fem
Det var som bara den, Cosy den fyller fem!

Lägenhetsklubben från Götlaborg som blev en riktig klubb, flyttade till storstan och även gav sig på skivinspelningar i bolagsform fyller fem år. Det firar dom med stor fest i dagarna fem på ställena fyra.
Landet, Lasse i parken, Southside cavern, Gula villan är de ställen som står som adress för jubilarens firande och följande band är klara: Allo, darlin’ (uk), Burning hearts (fin), Cats on fire (fin), Compute, Elenette, Friday bridge, Kajsa grytt, Mj hibbett (uk), Steso songs, Suburban kids with biblical names. Bandet som går lite i egen fil är Ring snuten.
 
Jag kommer personligen att ringa polisen om det är någon som mot förmodan inte kommer att dyka upp. Skynda er och köp biljetter så poppar vi hela veckan!

 
Läget på stan knapp
Läget på stan
Läget på stan
Kolla in Peter Magnusson, Pernilla Wahlgren och Martin Björk i ”Bruden som visste för lite”.                                                           PRESSBILD
Kasta loss och skratta
Sköna garv och rökta räkor bara ett stenkast från Stockholms innnerstad.
Ta båten ut till Stockholms närmsta skärgård. Ja, inte vet jag men för mig är den närmaste skärgården typ Kastellholmen eller varför inte Skeppsholmen? Hur som, så lyder i alla fall Fjäderholmarnas reklamslogan nummer ett. En härlig klippidyll med havsbad, röda stugor med vita knutar. Allt finns där och det är bara några plums från Nybroviken.
  Under de mest pockande sommarveckorna så finns här förutom härlig natur en fin scen och på den finns Peter Magnusson, Pernilla Wahlgren och Martin Björk. Fars är temat och ”Bruden som visste för lite” är namnet. En klassisk smällidörren fars från förr som putsats upp och fått ny färg. Ett tips är att åka ut till Fjäderholmarna lite tidigare och njuta av en härlig Skärgårdslåda på Rökeriet och javisst, det går att äta skärgården just här. Sommarspelet pågår en bra bit in i augusti så passa på och kombinera en skärgårdsupplevelse med en skrattfest!
 
Läget på stan knapp
Läget på stan
Läget på stan
Erykah Badu kommer till Stockholm Jazz Festival.            PRESSBILD
Dags att jazza lozz
Jazziga hipsters samlas på ö mitt i Stockholm.
Det kommer att blåsa rejält på Skeppsholmen nästa vecka. Nej jag är inte väder-Tone som kommer med domedagsprognoser. Det är jazzfestival på gång. Väldigt nischat och pretto kan man tycka. Hav förtröstan, giganter inom jazzen som Sonny Rollins varvas med giganter inom R&B aka Erykah Badu. Och så kommer Timbuktu.
  Jazzfestivalen har funnits sen tidigt 80-tal och har enligt folkmun alltid varit på fallrepet. Dock har jazzfesten likt den mest härdade av tungviktskungar greppat tag i nyss nämnda rep och rest sig på nio. Scenerna i år är väldigt koncentrerade, allt sker på Skeppsholmen förutom några gig på Fasching. Det är förstås ett gäng artister till som uppträder eller vad sägs om Gilberto Gil, Abdullah Ibrahim, Sonny Rollins, Joss Stone, Guru’s Jazzmatazz, Headhunters, Lee Ritenour, Oddjob, Booker T och många, många fler. Detta kalas börjar nu på onsdag så sätt igång, odla jazzskägg, köp basker och solglasögon, rök ner er fullständigt och köp biljett till Stockholms svängigaste musikfest.
 
Läget på stan knapp
Läget på stan
Musikal i slottsparken
Life of Bellman - en sjutton till sjuttonhundratals musikal!
Nyligen har musikalen Life of Bellman haft premiär i Ulriksdals slottspark, en föreställning som berättar vad som egentligen hände i Stockholm under slutet av 1760-talet.
Läget på stan
Carl Michael Bellman håller just på att slå igenom.
Den populäre Axel von Fersen bestämmer sig för att introducera kronprins Gustav för den nya musiken. Ja, så är upptakten till sommarens musikfest ute i slottsparken. I rollen som Bellman själv ser vi den meriterade Albin Flinkas. Life of Bellman är en nyskriven musikal med inspiration hämtad från Bellmans egna texter. Det är en föreställning där ny musik möter gammal allt i modern tappning allt presenterat med en stor dos humor och värme. I övriga roller ser vi bland annat snyggingen Andreas Wilson, tordönstämman Jan Åström och Brèltolkaren Eva-Britt Strandberg.
  Så allihopa, packa era picknickkorgar. Fyll dom med perversa mängder vin, bege er till Ulriksdal, sätt en mouche på kinden och återupplev 1700-talet.
 
Läget på stan knapp
Läget på stan
Läget på stan
 PRESSBILD
Lite roligare på Grönan
Under ledning av allas favoritkomiker Özz Nujen så kommer du varje fredag och lördag under hela sommaren att kunna kolla in STHLM Live på Gröna Lund. Tv-succén som under våren huserat på Blue moon bar tar alltså sitt koncept till Stockholms nöjesfält numero uno. De startar den 3 juli och kör på en bra bit in i augusti

Komikerna huserar på Gröna Lundsteatern och de kommer att vara lustiga inte bara vid ett utan vid dryga dussinet gånger i sommar. Förutom Özz så kommer bland annat Magnus Betnér,Thomas Järvheden, Jakob Öqvist, Ann Westin, Soran Ismail, Kodjo Akolor, Janne Westerlund, Anton Körberg och Paul Tilly.
  De kommer dock inte samtidigt så det gör att du kan gå dit flera gånger. Biljetter hittar du på Ticnet och då får du även hänga runt på hela Grönan. Dock gäller inte Gröna Lunds eget årskort. Så att om du är sugen på att garva loss så masa dig i väg till Djurgården, sätt dig i mörkret och låt duktiga stand up människor roa och oroa dig.

 
Läget på stan knapp
Läget på stan
Läget på stan
 PRESSBILD
Morrissey kommer till stan
Nu på torsdag angör Morrissey och hans Tour of refusal Stockholms stad och Hovet. Den alltid lika oklanderlige dandyn har numera släppt nio soloskivor sen uppbrottet från the Smiths.
Sina låtar som ända sen tiden med the Smiths påverkat tusentals och åter tusentals människor har skapat en närmast manisk kult kring den nyss 50 år fyllda popikonen. Musik som rymmer hjärta, smärta, svärta, hopplöshet men även mycket kärlek och ibland en stor dos humor.
  Under ett stopp på den pågående världsturnén så kände Moz som är det närmaste man kan komma en militant vegan utan att vara militant, en skarp BBQ-doft. Eftersom den excentriske sångaren inte tillåter några som helst köttprodukter på sina konserter så räckte det för honom och han klev rakt av scenen. Dock för att komma tillbaka en stund senare och fortsätta konserten.
Hoppas bara att personalen på Hovet har haft förnuftet att stoppa sina korvar med soja och quorn.
 
Läget på stan knapp
Läget på stan
Läget på stan
 PRESSBILD
Jadakiss på Berns
För första gången på skandinavisk mark så tar tredjeplatstagaren på Billboard top 200 sin hiphopakt till Stockholm och Berns Salonger.
Evenemanget går av stapeln nu på torsdag (18 juni).
Med sig har han sitt senaste album, The Last Kiss som sockrats med en hel del prominenta gästartister eller vad sägs om Styles p, Sheek Lounch Pharrell Williams, Ghostface Killah, Raekwon, Avery Storm, Young Jeezy, Lil Wayne, Nas, Ne-Yo and Faith Evans.  Det är även en helt lysande line-up förutom nyss nämnde artist. U-N-I, DJ Equal, DJ Morse Code, Stor, Sheistyboy, DJ Crona och Viet-Naam är några av de andra som uppträder under samma kväll.
  Hela kvällen är skön Hiphopgathering så om du endast ska göra något hiphopish i sommar så nodda bort till Berzelii Park och släpp loss. Bakom denna konsert ligger Yes! Produktion & Quality Time i samarbete med MTV och tidningen Kingsize.
 
Läget på stan knapp
Läget på stan
Läget på stan
 PRESSBILD
Nu smiskar vi maltesen!
I morgon så är det dags igen. Öl och chips inhandlas, gult och blått i fejjan, vikingahjälm på, stopp och väx på naglarna och sist men inte minst så samhörighet med alla som bor i vårt vackra avlånga land.
Zlatan, Henke och alla andra i landslaget ska se till att vi kommer närmare VM i Sydafrika nästa år.  VM-slutspelet är dock inte det främsta skälet, vi mår ju såå bra när Sverige vinner. Livet blir lite enklare och plötsligt så känns inte jobbet lika jobbigt, främlingen på bussen luktar inte lika konstigt och baksmällan blir inte lika överjävlig. Här kommer några tips på hur du får mest ut av de kommande matcherna:

Öl, ett måste för oss stela svenskar att våga jubla lite mer.
Sprit, hoppa över den eller drick den med måtta annars smäller du och missar hela matchen.
Tiden, att börja borsta för tidigt leder ofta till samma resultat som nummer två.
Se matchen på lokal. Om du inte har fått tag på biljetter till landskampen så gå till närmaste bar som visar matchen. Det är roligare att se Sverige tillsammans med flera.
Hemmafest, ring alla dina vänner och bjud över dom på fotboll. Funkar alltid att tillsammans med sina bästisar hoppa sönder soffan när Zlatan nätar.

Så kom igen nu Sverige ordna så konsumtionen av lyckopiller åtminstone tillfälligtvis går ner. Vinn en för mig och alla här i Svedala, tack.
 

Läget på stan knapp

Läget på stan
The Last Waltz alltid
på Bonden bar
Lika säkert som snytingar på Stockholms-derbyn så kan man alltid lita på att det spelas sweet country och rock´n´roll på Bonden varannan lördag.

Klubben som funnits på olika adresser i stan sen 2007 har alltid lockat besökare med sina liveband och coola gäst-dj:s, allt under ledning av Micke Waltz. Micke har flera strängar på sin lyra bland annat på bokningsbolaget
Läget på stan nöje
Great lake swimmers på The Last Waltz.                          PRESSBILD
Northern Trail och som sångare, gitarrist och låtskrivare i bandet Black Light Co. Det är han som har skött klubben ända sen den föddes.  För oss som är svältfödda på rock och country så känns den som en klart lysande Haley´s komet på en annars helt nattsvart indie, electro och hipsterhimmel.
Under åren har artister som Vapnet, Lars Bygdén, Mark Olson, Great Lake Swimmers och många fler spelat sin musik för en alltid lika entusiastisk publik.
  Denna lördag så gästas klubben av Lars Eriksson & Lucas Dawson så se till att masa dig dit. Löningslördag och bra musik har alltid varit en bra kombination så kom i tid.
  En annan sak som också känns tryggt är att The Last Waltz inte känner till något som vi vanliga bara vill ha hela tiden, sommarlov. Dom bara kör och kör och kör.
 
Läget på stan knapp
Läget på stan
Siste mannen att lämna 90-talet gör det i helgen
Mannen som gav Stikkan Andersson-mustaschen en revival, Henrik Schyffert, gör sina sista föreställningar av den hyllade ståupp showen the 90´s- ett försvarstal på Cirkus och Rival nu i helgen.

Hans karriär som innefattat så olika titlar som hett ansikte i MTV, busringare i "Hassan", navet "Glenn" i "Killinggänget" och musiker i pseudo-rockbandet "Whale" har alltid arbetat i grupp.
Läget på stan
PRESSBILD
  Ståuppkarriären som han själv använder som bearbetning av sin 40-årskris har också varit ett sätt att göra sig fri från att arbeta med andra. Ett terapiarbete så gott som något. Han kommer dock inte att sluta att jobba med de andra i ”Killinggänget", närmast så står ett gästspel på Dramaten på agendan.
  Så passa på att gå och se föreställningen som går in på saker som vad som är mest skämmigt? ”att väta sängen eller vara med i MUF”. Texten går in på hela Schyfferts karriär men någon indianrumpa kommer vi inte att få se, eller? Sista föreställningen som spelas på Cirkus kommer även att sändas i Sveriges Television.
 
Läget på stan knapp
Läget på stan
Läget på stan
Stöd de hemlösa. Kolla en fotoutställning på ett oväntat ställe.                                                                                                           PRESSBILD
Ett annat perspektiv
Det kanske inte är rättan tid och på rättan plats, men om du bara ska se en fotoutställning i år så ska du tassa i väg från glassbarer, uteserveringar och skärgårdsbesök och in på murriga Berns salonger.
Där sker ett av årets mest spännande möten. Några av Situation Stockholms säljare har utrustats med kamera för att porträttera sin vardag och resultatet kan man se inne på Berns asiatiska restaurang.
  Fotoutställningen "Perspektiv Sthlm" är en utveckling av Situation Sthlms arbete med att ge deras hemlösa försäljare tillträde till det offentliga rummet, att ge även dem en plats i det offentliga samtalet. Fotografierna visar säljarnas intryck av vår stad; utsikter, gator, människor och situationer.
  Det är inte bara bilder som visas utan varje bild har textsatts av fotografen. Detta som en direkt fortsättning på boken ”Hemlös – med egna ord” som kom förra året. Tio års texter från Situation Stockholms säljare samlade mellan två pärmar. Samtidigt så lanseras även bloggen "Hemlös – med egen blogg" där Situation Stockholms säljare bloggar om allt som faller dem in. Spännande, skrämmande och fan så intressant!
  Utställningen håller på till och med den 30 juni.

sophie@lagetpastan.se
 
Läget på stan knapp
Läget på stan
Läget på stan
F12 är ett galet tillhåll. Just därför kommer du att gå hit.
PRESSBILD
Premiär x 3 – fyllovarning
Det här en uppmaning – ett krav. Längta till tredje veckan i maj. Jaha, varför då ditt fyllo undrar väl du. Ja men, kommer du inte ihåg det ditt fyllo kontrar jag med.

Anledningen till att jag upprepar ordet fyllo, som är ett helt underbart ord i sin enkla bemärkelse, är att man förvandlas oftast till ett riktigt praktfyllo på de här sommarbarerna. Ett sådant där härligt fyllo som man bara kan vara under sommarmånaderna då man i den ljusa sommarnatten vandrar över Skeppsbron med en folkis i handen efter att ha blivit utslängd från dessa ställen. Vilka ställen? Dessa ställen:
Spymlan – Spy Bars uteservering i Humlegården öppnar vecka 21.
Debblan? (Kom ihåg var ni hörde det först) –  Debasers uteservering i Humlegården öppnar ta daaa  – samma vecka som Spymlan.
F12 (fredsgatan 12) kickar igång ja, kan det vara vecka 21 kanske?  Med tanke på F12s avslutning med levande guldfiskar i drinkarna så finns det förväntningar. Och de är stora.
Trots att de på Spymlan, som av finfolk kallas Humlan, (fastän jag tycker det är ett märkligt att säga Humlan då det endast betyder Humlegården) skulle behöva dra ut pinnen ur arslet from time to time så är det ett givet ställe att gå på. Det bara är så.
  Och på tal om Debaser så förstår jag deras affärsplaner. Genialt att plocka Söder till Stureplan istället för att lura på Stureplankotletter till Söder. Skulle ju aldrig funka, hur kantigt Scandic Malmen än försöker vara.
Förutom dessa kombattanter så sätter ju även Floras uteservering sin prägel och säkerhet i Humlegården. Säker både från snuskiga knarkare och Ballar av stål Nour-tuttar. Men nog om detta. Vi längtar ju alla att få klunka rosé och trängas med Sahara-Maria, Dundertågs-Jens, Glassigt-Mange, Soignèe-Prydz och alla andra dårar som tänker störa sömnen för alla bofasta i city.Debblan skryter ju om att de inte alls kommer att ha något som helst med livemusik att göra, hoppas att det är löfte och inget hot.
Debblan, Spymlan och Floran. Det är din guide i sommarnatten.


sophie@lagetpastan.se
 
Läget på stan knapp
Läget på stan
Läget på stan nöje
Floras kulle kommer att tas över av Debaser. Tjo vad det var livat i kullen i lördags. Humlegården is the place to be. Om du inte är på F12 såklart.                                              PRESSBILDER
Läget på stan
Sunny side up. Ett glas rosé med gott sällskap och solsäkra brillor rekommenderas.                                                                       PRESSBILD
Det ultimata solhaket
Strandbryggan är lika härligt som det låter. Stället ligger alldeles vid det alltid så vackra Djurgården. 

Att min kille säger att det bara är tjocka gubbar med Henry Lloyd-jackor och gymnasielever med nasalt uttal som hänger där stämmer inte. Det är också Östermalmsbor med små hundar och seglingsfolk med marina kläder som sippar rosévin i periferin.
  Skämt å sido så är det faktiskt… sant. Men det hindrar väl inte dig och mig från att besöka gamla ”Tvillingarnas” som faktiskt ÄR det ultimata sommarhänget under de dagar som solen skiner. Det finns massvis av sittplatser och rosévin att tillgå. Sen kan man sitta där och glänsa i timtal och bli lika solbränd som Färjan-Håkan. Och som båtbartendern skulle ha sagt om att besöka krogen/baren/soltillhållet – det är inga konstigheter.
  Skaldjursplateau är ett självklart alternativ på Strandbryggan om man ändå ska slå på stort. Men lugn - de har även svenne-bananrätter. Låt nu solen bränna i ditt ansikte under tiden som ett glas rosé svalkar din hals och partynatten ligger för dina fötter.


sophie@lagetpastan.se
 
Läget på stan nöje
Sitt och njut på bryggan som ligger alldeles intill Djurgården. Perfekt en solig sommardag. Typ nu, nästan.       PRESSBILDER
 
 TA SIG DIT
 Var: Strandvägen alldeles intill bron som går till Djurgården.
 När är Strandbryggan öppen?
 På sommaren.
 Nerå
 Alla dagar kl. 10-01
 
Läget på stan knapp
Läget på stan
Läget på stan
MUMS. Det är den populära Mat-Niklas som äger restaurangen.
Läget på stan nöje
Ta en drink i baren och spana in interiören. Matsalen går i Carl Larsson-stil.
                                                   PRESSBILD
Det gamla är det nya
Hänger ni med? Tänk fel, tänk tvärtom, tänk rätt.

Nog för att vart och vartannat ställe ska köra med skandinaviska kantiga skinnsoffor och röda lampskärmar i sann mellanmjölkstråkig stil. Men här på restaurang 1900 är det en blandning av skandinaviskt kantigt och kärleksfull allmoge. Restaurangen sägs vara inspirerad av Carl Larsson.
 
På hemsidan står det ”Vi vill omfamna klassiska råvaror och skapa någonting eget. Utan att trampa på traditionen eller glömma bort råvarans naturliga smak eller hemvist. En smakfull balansgång mellan klassisk matlagning och modern nyfikenhet helt enkelt”. Och då är det väl inte mycket som egentligen behöver tilläggas.

Här ska du beställa två eller flera rätter då de serveras mellanstora –yes! Ju mer mat desto bättre, älskar lite-av-varje-konceptet. Maten på menyn är allt från råbiff till silltallrik. De har kaffegodis för 90 kronor – en perfekt lyxfika.
  Jo, jag glömde säga att det är Mat-Niklas som är boss över 1900. Bara en sån sak. En redig karl man kan lita på.


sophie@lagetpastan.se
 
 TA SIG DIT
 Var: Regeringsgatan 55
 När: Mån-fre 11.30-14, kväll mån.tors 17-01,
 fre 17-02, lör  18-02.
 
Läget på stan knapp
Läget på stan
Läget på stan
1. Ta det lugnt och slå dig ner i någon av fåtöljerna.
2.
Det fina huset påminner om Madickens.
3.
På baksidan kan du njuta av en öl eller spela cricket.
4.
I det grönområdet känner man extra mycket sommarkänsla.
Ulriksdals Wärdshus
- Stockholms pärla
Jag var utan förväntningar på väg till en fest som skulle hållas på något som kallades för Ulriksdals Wärdshus. Vad är det för sjabbig sylta tänkte jag. Väl där tänkte jag inte så mycket. Bara en sak. Jag ville aldrig åka därifrån igen. 

Ja det är det. Alldeles riktigt. Det kan du räkna med.
Att miljön är som hämtad ur Astrid Lindgrens sagofigur Madickens herrgårdsmiljö.
» Att det är traditionell svensk mat av den finaste och kärleksfullaste kvalitéten.
» Att sommarkvällarna är oförklarligt vackra.
» Att man kan spela cricket medan man sippar på ett glas rosé.
» Att man kan slå sig ner i den vita trädgårdsmöbeln mållös och önska att man aldrig behövde åka därifrån.
» Att de har lunch, tre- eller sexrätters med säsongsspecialitéer, a la carte och världens godaste smörgåsbord.
» Att de har sin egen snaps.
» Att det är en stor byggnad och en ännu större baksida för diverse aktiviteter.
» Att personalen är sådär förr-i-världen-trevlig.
» Att man kan ligga i gräset och titta ut över vattnet.
» Att det är det finaste ställe du varit på i Stockholm.
» Att du kommer att återvända hit med alla som du tycker förtjänar att uppleva Stockholms enklaste men vackraste pärla.


sophie@lagetpastan.se
 
Läget på stan nöje
I Drottning Silvias paviljong finns det även sittplatser för matgäster. Här kan du avnjuta ett smörgåsbord till exempel.
 
 TA SIG DIT
 Hur: T-bana till Bergshamra + buss 503 eller pendeltåg till  Ulriksdals Station + buss 503.
 När: Mån-fre 11.30-23,
 lör 13-23,
 sön- och helgdag 13-20.
 
Läget på stan knapp
Läget på stan
Läget på stan
Blå Porten. Det här är en av de vackraste uteserveringarna i Stockholm. Sturehof. Ett tips- beställ något att äta och du får sitta vid ett bord.
Gräddan av uteserveringar
Stockholmarna blir som tokiga så fort solen tittar fram. Så här har du din levnadsguide.
Sturehof
Här klättrar man nästan på varandra för att få in en fot i det lilla utrymmet. Om du inte vill stå och andas i någons armhåla så kan du slå till på en halv räksallad (helt fantastisk) för cirka 130 kronor och få en SITTPLATS. Jorå det är sant.

Bistro Berns, Berzelii Park
Sätt dig ner på de spartanska stolarna, sätt en cigg i mungipan och avnjut en pastis till tonerna av fransk radiokanal och solnedgången.

Södra Teatern, Mosebacke torg
Deras terrass ger en orientalisk feeling. Här kan du sitta på de gigantiska kuddarna och blicka ut över vårt älskade Stockholm, knapra på rostade jordnötter och smutta på en kall Heineken. På flaska.

Läget på stan
Strandbryggan. Sitt här och stek ditt vita skinn med ett glas rosé i handen. Mmmm.
Strandbryggan, Strandvägen.
Ja ni vet, gamla Tvillingarnas. Den här, på något sätt, underbara båten är det givna inslaget på din barrunda så fort sommaren visat sitt rätta jag.

Alla uteserveringar på Medis
Snaps, Debaser, Melanders Fisk med mera.
På någon av dessa uteserveringar ska du sitta eftersom det ingår i din jag-sitter-på-uteserveringar-hela-tiden-för-jag-inbillar-mig-att-det-redan-är-sommar-barrunda.

Landet, Telefonplan
Det är helsoft att sitta där och spana på alla fulsnygga konstfackselever. Att det ligger utanför stan gör det hela som en liten semesterresa. Typ.

Läget på stan
Blå Porten, Djurgården
Gå hit efter att du varit på Liljevalchs. Det är en av Stockholms vackraste uteserveringar. Men här är det mest nyktra luncher som gäller. Men det kan ju vara kul att testa på det också någon gång. Ibland.

sophie@lagetpastan.se
 
Läget på stan knapp
Läget på stan
Läget på stan
Döden i grytan.                                                    PRESSBILD
Den Gamle featuring döden
Bara namnen gör skäl för att äta där. Den gamle och havet likt Hemingways roman och Döden i grytan. Samma ägare, två restauranger - båda med italiensk inriktning.

Enligt många är dessa ställen Stockholms bästa italienska restauranger.
  Döden i grytan sägs vara svår, näst intill omöjlig att hitta till om man inte får en personlig beskrivning. Nåja, den är otroligt diskret eftersom ingen burdus skylt finns eller fönster man kan se igenom.  Servicen är personlig. Sådär att man vill att kocken ska gå hem med ens egen morsa. Portionerna är STORA och man gör bäst i att tänka sharing is caring och pastan är sådär ”äkta-råvaror-god”.

  På Den gamle och havet är även det italienska i fokus. Alltså jag är ju ett fan av billigt billigt där man trots låga priser ändå kan vara ambitiös i matlagningen. Varför ska allt vara så vulgärt dyrt? Bara för man vill ”verka ambitiösa och fina i kanten”. Läget på stan
FOTO: YLVA SUNDGREN
  Middagen på Den gamle och havet var ingen upplevelse. Det var en lättare njutning. Att en sådan enkel sak som att det ”prisvärda” (billiga) vinet var något jag lika gärna skulle betalat flera hundra för, gör att middagen blir en ordentlig fullträff.
Ps. Ni behöver inte tycka att jag är någon snåljåp . Jag gillar ju även lyxmiddagar. Faktiskt.
Ps 2. Om någon annan betalar.

sophie@lagetpastan.se

 Så hittar du till krogarna
 Var: Den gamle och havet –Tulegatan 27
 Döden i grytan – Norrtullsgatan 61
 När: Måndag- lördag 17.30-24.00 Söndag 17.30-22.30
 
Läget på stan knapp
Läget på stan
Läget på stan
Utställningen "I huvudrollen: Stockholm" är inspirerad av filmmuseet i Berlin.
FOTO: MARIA MAGNUSSON
Grafisk form och montage: Cristina Jäderberg, Stockholms stadsmuseum 2008
This week
- you're a Kultursnobb
Sätt på dig den afrikanska sjalen, använd endast ett örhänge, hoppa upp på den rangliga cykeln, sätt cigaretten i mungipan and be a kultursnobb denna vecka.

Stadsmuseet
I huvudrollen: Stockholm
Okej, Stockholm befinner sig alltid i händelsernas centrum. Men i denna utställning spelar staden huvudrollen i de filmer som uppmärksammas på Stadsmuséet. Teman på utställningen är

  • Farlig ungdom
  • Kärlekens Stockholm
  • Brottsplats Stockholm
  • Högt och lågt i Stockholm
  • Stockholmsskildrare

Stadsmuséet är dessutom ett av de få muséer som behållit den fria entrén. Att de inför denna utställning har inspirerats av filmmuséet i Berlin ger mig stoooora förväntningar.

Kulturhuset
Har du egentligen några riktiga vänner? Eller är de alla virtuella inbillningar?  Utställningen Friend request är en utställning om virtuell vänskap.
Man frågar sig:

  • Hur mår du och dina vänner idag?
  • Har du fått några vänner eller har några försvunnit?
  • Vad menas med vänskap på Internet?
  • Finns det nära vänskap eller är alla vänner på internet mest ytliga?
  • Vad är vänskap för dig?

Att bli vän med någon sker ganska långsamt i den fysiska världen, det kan ta månader innan man kallar någon sin vän. På Internet sker det snabbt genom ett ”addande”. Massvänner skapas. Kommunikationen förändras. Personligheten på webben kan bli en annan.  Utställningen ”Friend request” är skapad av unga konstnärer. De har inspirerats av sidor som Facebook, MSN och Twitter. Gå dit och se den fysiska världen ta sig an den virtuella.
Se så. Dessa två kulturaktiviteter förutsätter jag att du hinner med tills vi möts igen. Och ja. Jag gillar punktlistor.

   
Läget på stan Läget på stan
Greta Garbo i "Gösta Berlings saga" (1924)
Stockholms nya biograf Esplanad, Karlavägen 54. Arkitekt: Ernst Grönwall.                         FOTO: SvD, 1942

sophie@lagetpastan.se
 
Läget på stan knapp
Läget på stan
Läget på stan
Mat på Landet - en kärleksmelodi för smaklökarna.   På Landet finns det alltid något som kan underhålla dig.
FOTO: ROBERTO CHAVES
Dags att bege sig
utanför tullarna kids!
Du har väl med dig passet?
Landet vid Telefonplan är inte bara granne med Konstfack utan även en utmärkt restaurang, barhäng och klubb. Joooo, det är sant.

”Den mycket goda servicen på klockren kamratnivå bäddar dock för att alla ska känna sig hemma” - mars 2007 White Guide Gala. Landet nominerades i kategorin bäst service.    
Kamratlig är precis vad Landet är. Det är ocoolt coolt, planerat avslappnat, märkligt trendigt, opretentiöst fast ändå tillräckligt pretto för att ligga bredvid Konstfack. Och ja, jag tjatar om Konstfack, men det får man göra när inredningen är gjord av just +#%!?.

Nya, hippa artister har sina releasefester på Landet och alla klubbar du önskat att du själv var arrangör till, huserar där. På Landets övervåning har en folkpark i miniatyr flyttat in. Under ett tak av kulörta lyktor turas ett gäng olika klubbar om att hålla i onsdagar till lördagar. Alltid finns där något för dig.
Nu ska jag återge en liten poetisk bit.
Klara: Långkokt rimmad röding, pumpakärnor, basilika, vild laxrom.
Färdiga: Sotad konfiterad svärdfisk, röd endive, getost, hjärtmusslor.
: Liten chokladjäkel
Det är min melodi. Och vi är i mål.

   
Läget på stan Läget på stan
Ta en öl i baren eller ät en god middag på fulsnygga Landet.
Interiör skapad av Konstfacks elever.
 

sophie@lagetpastan.se

 Så åker du till Landet
 Var: Ta röda linjen mot Fruängen och hoppa av vid  Telefonplan
 Hur: Ät middag i restaurangen, ta en öl i baren eller gå på  klubb. Kalendarium hittar ni här www.landet.nu.
 När:Måndag- lördag är dagarna då du kan besöka Landet.  Onsdag- lördag är det klubb klubb klubb i olika former som  startar från kl. 20
 
Läget på stan knapp
Läget på stan
Läget på stan
En riktig pärla. På Södra Teatern Bar & Kök kan du dansa dig översvettig eller äta det godaste afterwork-käket med en kall öl. Lätt en av söders pärlor.                                                     FOTO: SOPHIE
Här är ditt nöjesschema
Du är räddad! Jag har fråntagit dig din tunga börda och har nu styrt upp ditt kulturella och nöjeslystna veckoschema. Det var så lite så!
Lördag 14 mars på Södra Bar & kök
Från kl 17-02 ska du tappa fattningen till musik du inte ens visste existerade; Sene rap, Panama reggae, electro cumbia, rysk salsa, Balkan disco, marockansk dub och italiensk exotica! För ytterligare upplevelse var vänlig besök RE:Orien club till på Kägelbanan - hetaste dansgolvet väster om Beirut med Mellanösterns absolut bästa hits, bhangra, raï, bollywood, turkisk pop och Asian Underground.
Söndag 15 mars på Berns
Besök nya klubben Hjärteland. Christian Kjellvander, Jeff Hanson och Gustaf Spetz delar på scenansvaret denna söndag. Eftersom det är premiär så förutsätter jag att du inte missar det.
Måndag 16 mars på Marie Laveau
Lars Lindqvist fångar ögonblick av vardagen på Havannas gator i årets första fotoutställning på Marie Laveau. Stig in och låt dig hänföras av den Kubanska kulturen. 
Tisdag 17 mars på Stadsteatern
Är du en bitterfitta? Funderar du också på hur vi någonsin ska kunna få ett jämställt samhälle när vi inte ens klarar av att leva jämställt med den vi älskar? Gå och se Bitterfittan, efter Maria Svelands bok med samma namn som kommer till Stockholms stadsteaters Lilla scen på gästspel.
Onsdag 18 mars på Debaser Medis
Du löser biljetter till Popcirkus på Debaser för att du 1. Vill synas i teve, 2. Vill se vad Kleerup tar sig till härnäst 3. Se om Johan Kinde finns på riktigt.
Torsdag 19 mars på Cirkus
Älskade älskade Anthony and the Johnsons kommer till Cirkus. Senast, anno 2007, kunde vi höra dem på Dalhalla, den här gången behöver vi inte åka lika långt. Come to mama!
Fredag 20 mars på Riddarkällaren
Fråga: Remember the 90´s? Uppmaning: Remember the 90´s!
Klubb 90´s på Riddarkällaren kör varje fredag och med ständigt nya teman - yay!

sophie@lagetpastan.se
 
Läget på stan knapp
Läget på stan
Luta dig tillbaka. Sjunk ner i de röda varma sofforna och fåtöljerna och dröm dig bort till sekelskiftets Frankrike.
 FOTO:PRESSBILD
Le Rouge- frankofilens tillhåll
Strikt och stilrent kliv åt sidan. Extravagans och varmt kärleksfullt välkommen. Kliv in i franska sekelskiftets Le Rouge.

Du befinner i Paris, på Moulin Rouge, i en bar, i en restaurang. Kanske, men ändå inte. Rött är ljuset som dominerar. Lamporna har fransar. Fåtöljerna är klädda med rött erotiskt tyg. Du är på Le Bar Rouge i Gamla stan.

Baren som fick Dagens Nyheters gulddrake för bästa bar 2008. Drinken du avnjuter gör dig salongsberusad, en aning dekadent.  Det är fredag och du besöker klubb Julia som har Le Bar Rouge som sitt nya tillhåll.
Fnittrande går du vidare, runt hörnet till Le Rouge.  Restaurangen där servitörerna bär ros i bröstfickan och servitriserna serverar din pastis i cancankjol. Du utropar extatiskt tres bien mon amour!

Du äter klassiska franska rätter i Melker Andersson och Danyel Couets egen regi och sköljer ner dem med kraftiga röda viner. Middagen är klar, du kliver ut på Gamla stans fuktiga gata och vägrar inse att året är 2009 och att vi lever i ett skandinaviskt stilrent samhälle och skyndar därför tillbaka till varma, extravaganta Le Bar Rouge för att förlora dig i fredagsnattens begär. 


sophie@lagetpastan.se

 Så här hittar du till Le Rouge
 Var: Restaurangen – Le Rouge
 Brunnsgränd 2-4 i Gamla Stan
 Baren - Le Bar Rouge
 Österlånggatan 17 i Gamla Stan
 Hur: Boka bord till baren eller restaurangen på  www.lerouge.se
 Vad: På fredagar håller klubb Julia till på Le Bar Rouge

Läget på stan knapp
Läget på stan

Minimalistiskt blir stort. En liten Cabaret av franska sånger, onsdagar kl 19 i Cornelisrummet.                                FOTO: SOPHIE
Vive la Mosebacke
”Det var en afton i början av maj. Den lilla trädgården på Mosebacke hade ännu icke blivit öppnad för allmänheten, och rabatterna voro än inte uppgrävda...”

Om August Strindberg printade ner Mosebackes härlighet i boken Röda rummet så kan inte vi göra annat än detsamma. En applåd för Mosebacke. Varför? Tack vare en mångfald av bokningar såklart. 
  Ja ja, Mosebacke tänker du. Alla går dit, alla har varit där och alla kommer tillbaka. Men det är inte rätt tankesätt. Du ska inte tänka ja ja.. Du ska tänka JA! JA! Alla går dit! Alla har varit där! Alla kommer tillbaka!
Är det inte visafton i ren Cornelisanda så är det reggaetime med klubb Rub-a-Dub som breddar kalendariet.
  Den 4:e mars är det premiär för ”Franska musikaliska kort”. Känn på den ni vinälskande frankofiler. En röst. Ett dragspel.  Maya de Vesque har rösten, Miriam Oldenburg har dragspelet.  Spartanskt men mäktigt. Under ytterligare fem onsdagar framöver kan vi fortsätta att hänföras av Piaf, Damia, Marie Dubas och andra stora franska chanteuser som verkade på 1930-och 40-talet. Vive la Mosebacke!


sophie@lagetpastan.se

 Så här bokar du biljetter
 Var: Mosebacke Etablissement
 När: 4:e mars kl 19.00 och fem ytterligare onsdagar framöver
 Kostnad: 140:- plus eventuella serviceavgifter
 Hur: Biljett finns att köpa på www.mosebacke.se  
 
Läget på stan knapp
Läget på stan
Läget på stan
Berns Salong. Under de massiva kristallkronorna kan du avnjuta en stor asiatisk brunchbuffé.                     FOTO: SOPHIE
Berns kryddar brunchen med opera och Dellert
Asiatisk brunch på Berns är bra.
Asiatisk operabrunch på Berns är bättre.
Asiatisk operabrunch på Berns med Kjerstin Dellert som värdinna är bäst
Under Berns tak i Stora salongen, där kända stora kompositörer finns avbildade, kan du slå dig ner och bocka av veckans finkulturupplevelse i samband med en gastronomisk resa till Asien.
  Avvik för en enda söndag de sillklädda svenska bruncherna för att frossa i Stockholms bästa sushi, dumplings, laxcurrysoppa och ostron med forellrom. Missa för guds skull inte ceasarsalladen med tofu och Sean Connerydressing till. Sean Connerydressing som i fet, lite grådaskig men helt oemotståndlig. Att dessertbuffén från Berns egna patisserie är to die for är värt att nämna. Där radas créme bruléer upp bredvid pajer, tiramisu, chokladdesserter bortom dina vildaste fantasier och moussar så fräscha att du inbillar dig för en sekund att du är nyttig. Mamma, bär mig hem!
  Några söndagar under våren är dessutom ägnade åt operabruncher med Sveriges alldeles egna rivjärn till diva som värdinna, Kjerstin Dellert. På programmet står bland annat La Bohéme, Carmen och fransk opera. Heja finkultur! Opera och brunch på Berns. Vad kan bli bättre än att kombinera dessa ljuva tu? 

sophie@lagetpastan.se
Läget på stan
Läget på stan
Buffén går inte att avsluta på annat sätt än med ett stopp
vid det snaskiga dessertbordet.
Bocka av veckans finkultur- upplevelse i samband med den veckovisa brunchen.

 Så här bokar du Operabrunchen
 Var:
 Berns asiatiska, Stora  salongen
 Kostnad:
 395:-
 När:
 Brunchen pågår  kl 13-15.30
 Operaframträdandet pågår  
 kl 14-14.45
 Datum för operabruncherna:
 22 feb 2009
 15 mar 2009
 22 mar 2009
 19 apr 2009
 26 apr 2009
 Hur:
 Biljetter går att boka via Berns  hemsida
www.berns.se 

Läget på stan knapp