Läget på stan nav
Läget på stan-nyheter
Läget på stan-nav-gatsmart
Läget på stan nav
Läget på stan-nav-polis
Läget på stan-nav-noje
Läget på stan-nav-cafekollen
Läget på stan-nav-mode
Läget på stan-nav-udda-trender
Läget på stan-nav-halsa
Läget på stan-nav-pryl-teknik
Läget på stan nav-film
Läget på stan
Läget på stan-bildspel
Läget på stan nav
Läget på stan-nav-musik
Läget på stan-nav-gott-latt
Läget på stan hemma
Läget på stan-nav-klimatsmart
Läget på stan-nav-kronika
Läget på stan-nav-singel-ann
Läget på stan Emelies blogg
Läget på stan-nav
Läget på stan-nav
Läget på stan-nav-kimball
Läget på stan-nav-tipsa oss
Läget på stan-nav-streck
Läget på stan-nav-arkiv
Läget på stan-nav-annonsera
Läget på stan-nav-kontakt
Läget på stan-nav-jobba har

 

Läget på stan
Arkivbild
Källsortera redan i butiken
Nästan alla varor vi köper, ligger i någon slags förpackning. Några för att skydda varan, andra kanske mest för att locka oss konsumenter med ett vackert utseende.
 I många fall, i synnerhet leksaker, är förpackade med många olika material och gör det krångligare för oss att sopsortera rätt.

Försök att köpa varor med så lite förpackningsmaterial som möjligt, och om det är möjligt släng förpackningen redan i butiken. Många butiker har kärl avsedda för just detta. Men fråga gärna huruvida bytesrätten påverkas innan du slänger förpackningen.
Du kan också tänka på att köpa refillförpackningar, för de varor som innefattar det systemet. Då har du börjat källsortera redan i butiken, vilket är bra för miljön.

asa@lagetpastan.se
 
Läget på stan knapp
Läget på stan
Läget på stan
Arkivbild
Avfallskvarnarna mal i stan
Avfallskvarnar som är monterade i anslutning till avloppen i diskbänkar, som mal ner matrester och forslas bort med avloppsvattnet till reningsverken kan omvandlas till biogas. Biogasen kan i sin tur användas för att driva bland annat bussar och bilar.

Detta är något som Stockholmshem har tagit till sig. Efter att ha testat tekniken i tre fastigheter, går man nu vidare och monterar in avfallskvarnar i ytterligare drygt 70 lägenheter. En fastighet på Södermalm är den första som ska få kvarnarna monterade, och det ska bli klart någon gång under våren. Därefter är det två nyproduktioner i Åkeslund och Hökarängen som står på tur.
  En utvärdering av bland annat vibrationer, ljudnivå och hur vattenledningarnas påverkan ska sedan ske efter en tids användning. Björn Ljung, ordföranden i Stockholmshem, hoppas att satsningen slår väl ut och att detta ska bli något som med tiden kan införas i hela Stockholmshems bostadsbestånd.
  För den enskilde hyresgästen finns det flera fördelar med en avfallskvarn, bland annat att man inte behöver gå ut med soporna lika ofta och att man slipper lukten från gamla matrester.

asa@lagetpastan.se
 
Läget på stan knapp
Läget på stan
Läget på stan
Arkivbild
Panta mera
Från och med en 15 september i år höjs panten på aluminium- och stålburkar, från 50 öre till 1 krona.
Panthöjningen är en del av den storsatsning som Returpack inleder i år. Tillgängligheten för att kunna panta burkar och PET-flaskor ska förbättras, både för de som konsumerar sin dryck utomhus och för dem som pantar stora mängder. Flera lösningar, tillsammans med olika samarbetspartners skall testas.
Under övergångstiden kommer pantautomaterna, via EAN-koderna på burkarna, att identifiera om det ska betalas ut 50 öre eller 1 krona. Så att spara sina gamla burkar för att panta dem i tro om att man ska få mer pant efter den 15 september går alltså inte.
  Fram till den 31 mars, 2012, kommer man att kunna panta 50 öres burkar. Därefter tar automaterna emot burkarna, men betalar inte ut någon pant.
  Att återvinna en aluminiumburk, sparar man hela 95 procent av den energi det gåt åt för att tillverka en helt ny burk. Så genom att panta sina burkar kan man ta igen mycket av den energi som vi förbrukar i vårt vardagliga liv, till exempel när vi duschar, lagar mat eller tittar på tv.
asa@lagetpastan.se
 
Läget på stan knapp
Läget på stan
Läget på stan
Arkivbild
Hållbar utveckling
Forskaren, Christina Lundström, vid SLU (Sveriges Landsbruksuniversitet) i Skara har tillsammans med elever och lärare i årskurs åtta i en skola i Eskilstuna, använt sig av *storyline för att lära eleverna om hållbar samhällsutveckling med lantbruket som bas.

I egenskap av producent av livsmedel och energi, är lantbruket viktigt för en hållbar samhällsutveckling och en biologisk mångfald. Samtidigt som dagens barn och ungdomar är morgondagens konsumenter och de som ska fatta beslut i framtiden, är de också dåligt informerade om lantbruk, livsmedelsproduktion och markanvändning och effekterna för en hållbar samhällsutveckling.
  Storylinen handlade om att eleverna skulle starta ett lantbruk, och sedan hantera frågor och händelser så att historien fördes framåt. Genom en storyline ges eleverna en ”verklig” upplevelse och de blir engagerade i lokala frågeställningar och ökar förståelsen för de globala frågorna om hållbar utveckling. Storylinen handlade bland annat om livsmedel, biologisk mångfald, transporter, energi, avfall och motorvägsbygge.
  Projektet har slagit väl ut, och eleverna har visat ett mycket stort intresse.
 
*7 Storyline är ett arbetssätt som har sitt ursprung i Skottland på 1960-talet. Undervisningen sker i en berättelse som skapas av elever och lärare tillsammans. Karaktärer skapas av eleverna som lever sig in i deras känslor och tanka.

asa@lagetpastan.se
 
Läget på stan knapp
Läget på stan
Läget på stan
Arkivbild
Hälsosam rengöring
År av forskning på sunda mikroorganismer och hundratals växtsafter har gjort att producenten BioGuard har lyckats ta fram över 40 naturbaserade produkter, främst rengöringsmedel. Serien marknadsförs och säljs av ”Naturens Bästa Miljöprodukter”.

Serien innehåller allt från allrengöring, maskindiskmedel och fläckborttagare till oljesanering, golvvaxborttagare, graffitiborttagare och andra starkare rengöringsmedel. Förutom rengöringsmedel finns också produkter som textil- och skinnimpregnering, växtskyddsmedel och betongimpregnering.
  Produkterna är giftfria och helt ofarliga att använda och andas in. Givetvis innehåller ingen av produkterna varken färg eller parfym. I Norge har produkterna funnits ett tag och nu lanseras de alltså i Sverige. Först kommer 6 av produkterna att släppas, resten kommer att lanseras i tur och ordning.
  Redan nu kan man via hemsidan (www.bioguard.se) beställa dessa produkter, som hjälper dig som är miljömedveten att göra rent hus utan att smutsa ner eller skada naturen.

asa@lagetpastan.se
 
Läget på stan knapp
Läget på stan
Läget på stan
Foto: Sören Andersson/Naturskyddsföreningen
Mobilen för bättre miljö
Naturskyddsföreningen släpper programmet ”Grön guide” för iPhone, ett program som gör det enkelt att bli klimatsmart i vardagen. Inom kort kommer detta gratisprogram att bli tillgängligt även för andra mobilmodeller.

Programmet innehåller bland annat en lista på över 400 butiker över hela landet som säljer eko och reko kläder, en interaktiv ”fiskväljare”, tips om barnprodukter, klimatsmart mat och råd om hur man sparar pengar och miljö på bilkörning.
  Generalsekreterare för Naturskyddsföreningen, Svante Axelsson, menar att det är många människor som vill handla klimatsmart, men som har svårt att veta vilka val de ska göra i vardagen. Men med det nya programmet kan man få information direkt i telefonen vid själva köptillfället.

asa@lagetpastan.se
 
Läget på stan knapp
Läget på stan
Läget på stan
Arkivfoto
Ekologisk hårvård
Allt fler frisörer skippar de farliga kemikalierna och blir ekologiska. Bra för dem själva, som slipper bli exponerade av kemikalier hela tiden, och bra för miljön. Men även bra för dig, speciellt under graviditet, amning och/eller om du har allergi, eksem eller andra överkänsligheter. Dessutom är det bra för miljön.
Att växtfärga sitt hår med hjälp av örter, växter och ekologiska hennor som anpassas för just din hårtyp, istället för att bryta ner håret med kemikalier låter som ett bra miljöval.

Många av de ekologiska frisörerna har också indisk huvudmassage att erbjuda sina kunder. Det är en massage av huvudet, nacken, övre delen av ryggen och överarmarna som stärker håret och stimulerar hårväxten, då den ökar blodcirkulationen och näringstillförseln till hårsäckarna. Att massagen sägs ha en lätt utrensande verkan och dessutom är avslappnande och ökar välbefinnandet är väl bara en bonus i sammanhanget.

I Stockholmsområdet finns ekofrisörer bland annat på Södra Agnegatan 28 (ecohair) och på Vidargatan 7 (Omtanke).
asa@lagetpastan.se
 
Läget på stan knapp
Läget på stan
Läget på stan - Klimatsmart
Toyota Prius en hybridbil som går på batteri och bensin.
Arkivfoto
Byt bil för miljön
Fossila bränslen, som diesel eller bensin ger upphov till koldioxid vid förbränning, och när vi kör med bilar som drivs av fossila bränslen, ökar vi den globala uppvärmningen.
Att byta till en bil som drivs med biogas, betyder att man byter till det drivmedel som har minst klimatpåverkan. Biogasen är nämligen av förnybart ursprung och bidrar inte på samma sätt med koldioxid till atmosfären. Samma mängd koldioxid som uppkommer vid förbränningen, tas nämligen upp växterna, i ett kort kretslopp.

Att byta till en
biogasbil är ett bra sätt att få ett långsiktigt hållbart samhälle. Dessutom är biogas billigare än bensin (8,60 kronor/liter bensin). Biogasbilar har samma prestanda och lastutrymme som bensindrivna bilar, men de ger 95 procent lägre utsläpp.

Så om du värnar om miljön och går i bilköpstankar, tänk en gång till och satsa på en biogasbil eller åtminstone en miljövänlig bil.
asa@lagetpastan.se
 
Läget på stan knapp
Läget på stan
Läget på stan
Arkivfoto
Kvinnor bättre än män
Kvinnor är mer villiga att göra förändringar, för att minska utsläppen av växthusgaser, än vad män är. Detta framgår av en ny studie som Naturvårdsverket beställt.
Bland kvinnorna är det 61 procent som känner att de får dåligt samvete när de gör saker de vet skadar klimatet. Bland männen är den siffran 43 procent.

Även vad gäller bilkörning, är männen mindre benägna att dra ner på sin bilkörning. Endast 66 procent av männen kan tänka sig att minska på sin bilkörning, medan hela 80 procent av kvinnorna är villiga att låta bilen stå. Att åka kollektivt verkar också tilltala kvinnorna mer (75 respektive 53 procent).
  Den största skillnaden handlar om vår mat, närmare bestämt köttätandet.  Att dra ner på sitt köttätande är inte något som verkar vara så populärt bland männen, där 40 procent ändå kan tänka sig att göra det för miljön. Bland kvinnorna kan 69 procent tänka sig att dra ner på köttkonsumtionen, och nästan hälften, 49 procent, har redan gjort det för klimatets skull. Motsvarande siffra hos männen, ligger på 41 procent.

Att handla från företag som arbetar för att minska våra klimatförändringar, verkar också attrahera fler kvinnor än män (74 respektive 62 procent).
Men både män och kvinnor menar att det är priset på klimatvänliga alternativ, som är den största orsaken för att man inte lever på ett sätt som minskar klimatpåverkan.
  Lars Westermark, chef för klimatpolicyenheten vid Naturvårdsverket, säger att sedan förra året har efterfrågan på klimatvänliga varor och tjänster ökat. Det skapar möjligheter för företag att utveckla prisvärda klimatvänliga alternativ.
asa@lagetpastan.se
 
Läget på stan knapp
Läget på stan
Läget på stan
Arkivfoto
Vintercykla mer
Många är vi som hellre sätter oss i bilen och slår på värmen när vi ska ta oss någonstans i vinter. Cykeln har vi ställt in i förrådet, och kanske ägnar vi den inte så värst många tankar förrän framåt våren igen…

Branschorganisationen Svensk Cykling, tycker dock att vi ska fortsätta cykla även under vinterhalvåret. Men för att cykelfärden ska bli så bekväm och säker som möjligt finns det några saker man bör tänka på.

 1. Allt blir smutsigare vintertid och då slits det mer. Sköt om din cykel – rengör den och smörj kedjan ofta.
 2. Använd stänkskärmar.
 3. Att synas är extra viktigt i vintermörkret, därför ska man ha ordentliga lampor och reflexer.
 4. Att utrusta sin cykel med dubbdäck underlättar körningen på vinterhala gator.
 5. Viktigast är klädsel för händer, fötter och rumpa – alla kroppsdelar som är i kontakt med själva cykeln
 6. Satsa på riktigt bra handskar (gärna i flera lager), bra strumpor och en vindtät mössa
 7. Ett värmande sadelskydd är ett bra alternativ i stället för cykelbyxor
 8. Använd reflexväst och varför inte en extra pannlampa
 9. Använd underställ och kläder som skyddar mot vind
 10. En bra jacka som tål väta och vind är viktigt
 11. Enligt lag måste en cykel vara utrustad med en vit lampa fram, en röd lampa bak och orangegula reflexer på sidorna.

Så checka av ovanstående lista, ta fram cykeln och börja pendla klimatsmart till jobbet även i vintertid och glöm såklart inte hjälmen.

asa@lagetpastan.se
 
Läget på stan knapp
Läget på stan
Läget på stan
Arkivfoto
Utsläppsminskning
Den 1 december, cirka en vecka innan klimatmötet
i Köpenhamn, presenterades rapporten: ” Europas del av klimatutmaningen: Regionala åtgärder och internationella åtaganden för jordens beskydd”, av Stockholm Environment Institute och Friends of the Earth Europé. Rapporten visar att EU kan minska sina utsläpp av växthusgaser med 40 procent till 2020, och med 90 procent till 2050, jämfört med 1990 års nivåer.

Den här studien bevisar att det är möjligt för Europa att leverera sin del av den nödvändiga globala utsläppsminskningen. Magda Stoczkiewicz, chef för Friends of the Earth Europe menar att en sådan här minskning är både genomförbar och ekonomiskt möjlig och kan förverkligas utan att tillgripa farliga och oprövade metoder.
  Studien beskrivs med hjälp av detaljerade modeller hur utsläppen kan minskas med 40 procent. Detta ska kunna ske genom en kombination av förbättringar för energieffektivitet, en accelererad utfasning av fossila bränslen, en omställning mot förnybara energikällor och en förändring av vår livsstil.
  Dr Charles Heaps, forskare på Stockholm Environment Institute, och som också är huvudförfattare till rapporten, menar att det kan kräva en mobilisering av Europas ekonomier, men att kostnaden om vi inte gör något alls blir mycket högre och innebär en långt mer osannolik och farlig framtid för Europa.

asa@lagetpastan.se
 
Läget på stan knapp
Läget på stan
Läget på stan
Arkivfoto
Klimatsmart jul
Så är julen här igen, i år har du chansen att ge en julklapp till miljön genom att fira lite klimatsmart.
Här följer några tips hur du kan göra för att bidra till att värna om miljön.
 • Köp mindre mat, vilket resulterar i mindre mängd slängd mat
 • Minska antalet kötträtter på julbordet, välj gärna viltkött till de kötträtter som serveras
 • Promenera, istället för att ta bilen
 • Skicka dina julhälsningar via mail, istället för att skicka traditionella pappersvykort
 • Använd timer till ljusstakar och ljusslingor
Även julklapparna kan du göra lite mer miljövänliga genom att:
 • Ge bort upplevelser, istället för saker
 • Återvinn, genom att ge bort en bok ur bokhyllan eller en bra dvd-film från filmhyllan
 • Gör egna presenter, baka en god kaka eller ge bort hemgjort godis
 • Låt alla som firar jul ihop få varsin julklapp (dra lott om vem som ska köpa till vem och bestäm ett ungefärligt pris
En riktigt god jul önskar jag er alla!
asa@lagetpastan.se
 
Läget på stan knapp
Läget på stan
Läget på stan
Arkivfoto
Tvätta naturligt
Nu finns det ett 100 procent naturligt alternativ till tvättmedel för dig som vill värna om miljön. Lösningen är tvättnötter, en frukt från trädet sapindus mukorossi. På insidan av skalet på dessa frukter finns ett ämne som heter saponin, som är ett naturligt tvålämne och utlöses vid 30 grader.
Nötterna tvättar ordentligt rent, bevarar färgerna vid kulörtvätt och gör tvätten naturligt mjuk. Därför behöver man inget sköljmedel och behöver inte heller oroa sig för att de lämnar kemikalier eller rester av andra tillsatser i kläderna.

Tvättnötterna kan också användas som rengöringsmedel, till disk, ja till och med som schampo.
  Ett kilo nötter räcker till cirka 100-130 maskintvättar, man lägger 5-7 halva nötskal i en påse tillsammans med tvätten och tvättar som vanligt. De fungerar från 30-95 grader, och eftersom nötterna fungerar så länge det finns glans kvar i skalet kan de användas mer än en gång.

Vill man använda nötterna till rengöring, kokar man helt enkelt upp en liter vatten tillsammans med 10-12 nöthalvor (koka i 10 minuter) och låter det hela svalna över natten. Dagen efter silar man bort nötterna, och sedan kan man använda lösningen som diskmedel och allrengöringsmedel.
Blandar man denna lösning med hälften vatten, så har du ett naturligt schampo.
  Eftersom nötterna går att lägga i komposten när de är färdiganvända är detta ett helt naturvänligt alternativ till tvättmedel, diskmedel, rengöringsmedel och schampo.
asa@lagetpastan.se
 
Läget på stan knapp
Läget på stan

Foto: Mikael Kårelind/Naturskyddsföreningen

Giftiga märkesskor
Enligt en undersökning som Naturskyddsföreningen gjort, finns det kvicksilver, bly och nickel i många plastskor. Av 27 skor som testats fann man ftalater i 17 av dem, två av dessa 17 kom från Sverige.
Kemikalierna har klassats som skadliga av myndigheterna och har totalförbjudits i leksaker. Mikael Karlsson, ordförande på Naturskyddsföreningen, säger att gifterna kan skada fortplantning, påverka könsorgan och reproduktion.

De två skoparen som kom från Sverige är ett par rosa plastsandaler av märket Plastic från Skopunkten och det andra paret är av märket Björn Borg från Eurosko.
  Mikael Karlsson menar att gifthalten i Björn Borg skorna är så pass hög, att det kan vara direkt farligt att ha skorna på sig.
Produktansvarig, Jonas Olsson, på Björn Borg Footwear, säger att det kan vara ett problem, men att han i nuläget inte vet så mycket mer.

Många av de testade skorna innehöll höga halter av tungmetaller som arsenik, kadium, kobolt, krom och koppar. Enligt en ny EU-lag har konsumenten rätt att få reda på om produkter innehåller farliga ämnen. Men eftersom många företag inte vet om detta, är det ett allvarligt problem.
asa@lagetpastan.se
 
Läget på stan knapp
Läget på stan
Läget på stan
ARKIVBILD
Kor ska vara ute
I en studie som gjorts med fyra fiktiva gårdar med vardera 300 kor, visar det sig att utsläppet av ammoniak minskar om korna får gå ute och beta.

Där korna gick inne, släpptes det ut 10,1 ton ammoniak per år. När korna däremot gick ute (18 timmar per dygn, 4 månader om året) var utsläppen bara 7,4 ton ammoniak per år.
  Anledningen till detta är att kor som går inomhus producerar så mycket gödsel, att den inte hinner spridas på åkrarna under vårsådden när den behövs som mest.
I stället sprids gödslet på sommaren när värmen och det torrare klimatet bidrar till att det blir mer ammoniak i luften. Ammoniaken binds i regnvatten och bidrar till försurning och övergödning. Forskning visar också att betande kor mår bättre av att gå utomhus, vilket i sin tur bidrar till att det behövs mindra antibiotika i fodret.
  Även mellanstadie elever tycker att kor är bra djur, vilket följande uppsats visar. Uppsatsen är skriven av en okänd elev, och jag fick den via mail av en väninna.
Läs och le…

Nyttan med Kon
Kon är ett husdjur... Men den finns också utanför huset. Och den lever ofta på landet, men den kommer också in till staden, men bara när den skall dö.
Men det bestämmer den inte själv.
  Kon har sju sidor... Den översta sidan - Den nedersta sidan - Den främre sidan - Den bakre sidan - Den ena sidan - Den andra sidan- Och den invändiga sidan.
  På den främsta sidan sitter huvudet... Och det är för att hornen skall ha något att sitta fast på. Hornen är av horn och dom är bara till prydnad.
Dom kan inte röra på sig, men det kan öronen. Dom sitter på sidan av hornen.
Kon har två hål framme i huvudet. Dom kallas ko-ögon. Kons mun kalles mule. Det är nog för att den säger mu.
  På den bakersta sidan sitter svansen... Den använder den för att jaga bort flugor med, så att dom inte ramlar ned i mjölken och drunknar.
  På den översta sidan - Och den ena sidan - Och den andra sidan, är det bara hår... Det heter ko-hår och har alltid samma färg som kon.
Färgen på kon heter kulör.
  Den nedersta sidan är den viktigaste för där hänger mjölken. Och när mjölkerskan öppnar kranarna så rinner mjölken ut. När det åskar så blir mjölken sur... men hur den blir det har jag inte lärt mig ännu. Kon har fyra ben... Dom heter ko-ben. Dom kan också användas till att dra ut spikar med.
Kon äter inte så mycket, men när den gör det äter den alltid två gånger.
Dom feta korna ger helmjölk. När kon är dålig i magen ger den ost. I osten är det hål.
Men hur den gör hålen har jag inte heller lärt mig ännu.
  Kon har gott luktsinne... Vi kan känna lukten av den på långt håll. Kons valpar heter kalvar. Kalvens pappa heter tjur, och det gör kons man också.
Tjuren ger inte mjölk och är därför inte ett däggdjur.
  Den som kommer och hämtar kon när den blir gammal heter ko-fångare. Den sitter ofta framme på bilar. Så blir kon slaktad, man häller mjölken i tetror som vi kan köpa i affären. Kons fyra ben skickas till snickaren. Det kallas återanvändning.
  Som man kan se är kon ett nyttigt djur. Och därför gillar jag kon väldigt mycket.
Lärarens kommentar: Jag har aldrig läst något liknande!

asa@lagetpastan.se
 
Läget på stan knapp
Läget på stan
Läget på stan
Arkivfoto
Konferensen en utsläppsbov
Elva dagar ska klimatkonferensen i Köpenhamn pågå. Under den tiden beräknas utsläppen av växthusgaser öka med lika mycket som en stad med 100.000 invånare, i genomsnitt, släpper ut under samma period.

CO2e är den kemiska formeln för koldioxidekvivalenter, är det mått som beskriver utsläppen av växthusgas.  Och fyrtioentusen ton CO2e, är det beräknade mått som beräknas släppas ut under den tid klimatkonferensen pågår.

Till mötet väntas 15.000 deltagare, 5000 journalister och 98 världsledare. Av de 1200 lyxbilar som har hyrts ut i Köpenhamn inför klimatmötet, är endast 5 stycken miljöbilar. Kastrups flygplats inväntar 140 privatplan, det är så pass många att de inte får plats på flygfältet…

Detta kan jämföras med en stad med 134.684 personer, där 107.005 är bosatta i tätorten.
Där industrin står för 22 procent av arbetstillfällena.
Där det finns 3700 registrerade företag.
Där det finns en flygplats med i snitt en ankomst och en avgång till London var dag.

asa@lagetpastan.se
 
Läget på stan knapp
Läget på stan
Läget på stan
Förhoppningsvis ska ett nytt protokoll skrivas i Köpenhamn.
Arkivfoto
Klimatmöte i Köpenhamn
Kyotoprotokollet, som skrevs på 1997 och var det första avtal som innehöll bindande internationella mål för minskningen av utsläpp, ska nu ersättas av ett nytt klimatavtal. EU-länderna är några av de 188 länder som har skrivit på protokollet. Man hoppas naturligtvis med att få med fler länder, 15 000 delegater från 192 länder ska delta i COP15-mötet (Conference of the Parties, syftande på konventionens parter).
Huvudfrågan för årets möte, är hur mycket utsläppen av så kallade växthusgaser ska minskas. Annat som är tänkt att tas upp är anpassningen till klimatförändringens effekter, utveckling av klimatvänlig teknik och finansieringen av dessa åtgärder. Framför allt då, det ekonomiska stödet från rika till fattiga länder.

COP15-mötet hålls, liksom när Kyotoprotokollet togs fram, inom ramen för FN:s klimatkonvention (som skapades 1992 i Rio de Janeiro). Det innebär att man arbetar med målsättningen att ta fram åtgärder som stabiliserar växthusgaserna i atmosfären, så att klimatförändringarna i världen inte förvärras.

Inför mötet har
sex europeiska utrikesministrar träffats för att komma överrens om hur de ska kunna hantera den diplomatiska utmaningen som krävs för att lyckas med det långtgående, effektiva och rättvisa avtal som krävs för att förhindra att klimatförändringarna skenar iväg med förödande konsekvenser för Europa och världen.
De sex ministrarna är:
Carl Bildt-Sveriges utrikesminister
David Miliband-Storbritanniens utrikesminister
Bernard Kouchner-Frankrikes utrikesminister
Alexander Stubb-Finlands utrikesminister
Per-Stig Möller-Danmarks utrikesminister
Miguel Ángel Moratinos Cuyaubé-Spaniens utrikesminister

Och detta är de fem punkter dessa ministrar gemensamt kom fram till:
» Att yrka på en överenskommelse i Köpenhamn som är tillräckligt långtgående för att begränsa den globala uppvärmningen till högst 2 grader.
» Att arbeta för ett ambitiöst och rättvist internationellt förslag, där Europa bidrar med en rimlig del när det gäller finansieringen av åtgärder för begränsning, teknik och anpassning i utvecklingsländerna.
» Att engagera sig personligen för att ge full kraft åt våra diplomatiska insatser och mobilisera resurserna i våra gemensamma diplomatiska nätverk för att övertyga de viktigaste deltagarna i förhandlingarna att göra omfattande åtaganden.
» Att arbeta för att de utmaningar som klimatförändringarna innebär för den internationella stabiliteten och säkerheten sätts högt på den internationella dagordningen.
» Att arbeta för att EU fortsätter att visa ledarskap i förhandlingarna. Vi måste vara beredda att överge vårt nuvarande åtagande att minska koldioxidutsläppen med 20 procent senast 2020 och i stället åta oss att minska utsläppen med 30 procent inom ramen för en långtgående överenskommelse och jämförbara insatser från de andra parterna.
asa@lagetpastan.se
 
Läget på stan knapp
Läget på stan
Läget på stan
Arkivfoto
”Europa minskar avfallet”
Sista veckan i november hölls *”Europa minskar avfallet” i tio länder i Europa. Här i Sverige är vi duktiga på att återvinna vårt avfall, hela 97 procent av våra hushållsavfall återvinns som material eller energi. Vårt problem är att minska storleken på våra avfall, för det ökar stadigt.
Syftet med den här veckan är bland annat att öka medvetenheten kring avfallspolitiken i EU-länderna, visa konsumtionens direkta påverkan på miljön och växthuseffekten, och understryka sambanden mellan avfallsminimering och hållbar utveckling.
  Nationell samordnare är Avfall Sverige. Weine Wiqvist, Avfall Sveriges vd, tycker att detta är ett oerhört viktigt arbete. Han tror att detta kommer att bli ett startskott för att kunna minska avfallen i hela EU.
  Under veckan kom fokus att ligga på hushållsavfall, något som vi alla kan hjälpa till med att minska.

* Veckan ”Europa minskar avfallet” är ett 3-årigt projekt (2009-2011) som stöds av EU-kommissionens program LIFE+. I Europa kallas projektet European Week for Waste Reduction, EWWR. Inom projektet betonas speciellt vikten av att förhindra att avfall uppkommer och minska halterna av farliga ämnen i avfallet.
asa@lagetpastan.se
 
Läget på stan knapp
Läget på stan
Läget på stan'
Arkivfoto
En plats i solen
Årets tema för *MR-dagarna 2009, som började den 16 november på Stockholmsmässan, är ”Mänskliga rättigheter och klimatkrisen” . Klimatentreprenören Huang Ming, från Kina, är huvudtalare. Han håller just nu på att bygga världens första stad med enbart solenergiförsörjning.
Huang Ming arbetade tidigare inom oljeindustrin, men när han insåg att branschen inte hade någon framtid, startade han 1994, företaget Solar Energy Group. Företaget är nu en av världens största tillverkare av solenergiprodukter, och når ut till tiotalsmiljoner människor med sin teknik.
Det är också Huang Ming som är en av huvudpersonerna bakom Kinas nya lag om förnyelsebar energi.

Projektledare för MR-dagarna
, Caroline Matsson, menar att det i dag är många som ser Kina som en av de största miljöbovarna. Och att det är få som vet om att det faktiskt är Kina som gör de största framstegen inom hållbar energiförsörjning.
  Arne Forsberg, vd för GlobalFOCUS, och Stefan Henningsson, klimatchef för Världsnaturfonden, menar att Huang Ming med sin solenergistad är ett fantastiskt exempel på någon som fokuserar på de positiva möjligheter vi har att förändra den situation vi har med dagens klimathot.

De menar att Reinfeldt, i egenskap av representant för det svenska ordförandeskapet i EU, inför mötet med Hu Jintao om ca två veckor, inte ska Kina som ett problem utan som en viktig partner för framtidens lösningar.

*MR-dagarna =Mänskliga Rättighetsdagarna, är Nordens största mötesplats för praktiker, forskare, myndigheter, politiker och ideellt engagerade som arbetar med eller vill lära mer om mänskliga rättigheter. Syftet med arrangemanget är att öka kunskapen om mänskliga rättigheter och att lyfta dem högre upp på den politiska dagordningen.
asa@lagetpastan.se
 
Läget på stan knapp
Läget på stan
Läget på stan
Arkivfoto
Ät klimatsmart
Fortfarande är många ekologiska matvaror dyrare än de ”vanliga” matvarorna. Det beror på att de ekologiska alternativen produceras och säljs i mindre utsträckning, än andra produkter. Produktionsmetoden för ekologiska och ”vanliga” matvaror skiljer sig också åt, och det påverkar också kostnaden.

Men klimatmat behöver ändå inte bli dyrare, till exempel är växtrikets proteinkälla – baljväxterna – mycket snällare mot både klimatet och plånboken än vad kött är.

Det du bör tänka på om du vill äta klimatsmart är bland annat:

 1. Utgå från säsongens råvaror
 2. Köp närproducerat och /.eller rättvisemärkt
 3. Välj ekologiskt
 4. Minska din köttkonsumtion
 5. När du köper kött – välj svenskt ekologiskt kött
 6. När du köper fisk – välj fisk från hållbara bestånd

Här har jag hittat ett exempel på bra klimatvänlig köttfärssås:
Ingredienser (för ca 8 personer):
2 gula lökar
4 vitlöksklyftor
1 msk rapsolja
400 g nötfärs
1 msk koriander
½ msk spiskummin
800 g (2 burkar) skalade hela tomater
1 tärning kött- eller grönsaksbuljong
6 dl kokta bruna bönor eller kidneybönor
ev. en skvätt vatten
1 l (ca 2 krukor) färska basilikablad
1 dl färsk timjan
salt
svartpeppar

Förberedelser: Koka bönorna, eller använd bönor från frysen eller konserv

Gör så här:
»
Skala och hacka lök och vitlök och fräs mjuka i lite olja.
» Höj värmen, tillsätt köttfärsen och bryn den tillsammans med koriander och spiskummin.
» Klipp sönder de hela tomaterna och häll över köttfärsen.
» Tillsätt buljongtärningen.
» Mixa 4 dl av bönorna och lägg i.
» Slå eventuellt i en skvätt vatten om du tycker att såsen blir för tjock.
» Låt puttra under lock i knappt 10 minuter.
» Hacka de färska kryddorna och lägg i dem samt 2 dl hela bönor.
» Låt puttra ytterligare några minuter.
» Smaka av med salt och svartpeppar.

asa@lagetpastan.se
 
Läget på stan knapp
Läget på stan
Läget på stan
Arkivfoto
Gränslöst miljöarbete
Den 8 november går årets Gränslöstseminarium av stapeln i Ersta. Temat i år är ekologiskt lantbruk, ekosystemtjänster och landsbygdsutveckling.

På seminariet kommer man att behandla frågor om den ekologiska maten, ekosystemtjänster och klimatet, hur det hela är sammankopplat. Bland annat kommer det att presenteras exempel på det ekologiska lantbrukets inverkan på lokala marknader och på ekosystemtjänster från länder som Brasilien Etiopien, Filipinerna och Kenya.
  Jordbruket är något som vi alla är beroende av. Livskraftiga ekosystem och de tjänster som dessa genererar i (till exempel: pollinering, vattenrening och upprätthållande av bördiga jordar), är en grundläggande förutsättning för mänsklig välfärd.
  Dagen kommer att avslutas med fördjupade diskussioner.

asa@lagetpastan.se
 
Läget på stan knapp
Läget på stan
Läget på stan
Produkter som fått märkningen "Äkta vara".                Foto: Arla Foods
Ny matmärkning – Äkta vara
Den nya matmärkningen ”Äkta vara” garanterar att varan är fri från tillsatser. Varumärket har skapats av konsumentföreningen Äkta vara Sverige. Ordföranden i föreningen, Björn Bernhardson, menar att de har skapat detta märke för att hjälpa konsumenterna att hitta den rena maten, utan att behöva fingranska innehållsförteckningarna.
City Gross, som har butiker från Sundsvall till Helsingborg kommer att bli den första livsmedelskedjan att använda den nya varumärkningen i sina butiker. Att börja med har de 166 olika produkter att förse med den nya märkningen.

För att få använda märkningen måste följande kriterier uppfyllas:
Inga tillsatser (utom bakpulver och fruktpektin
i produkter där det traditionellt används).
Inga aromämnen.
Inga industriella ingredienser som traditionellt inte ingår
i livsmedlet.
Inga tillsatta vitaminer eller andra näringsämnen.
Ingen vilseledande marknadsföring.
asa@lagetpastan.se
 
Läget på stan knapp
Läget på stan
Läget på stan
Arkivbild
Gröna varor inte poppis
Trots att debatten kring klimatet är mer på tapeten än någonsin, är bara 4 procent av svenskarna villiga att betala mer än 10 procent extra för miljövänliga varor.
Det betyder att var fjärde svensk inte anser sig vara beredd att betala det minsta mer för att värna om vår miljö. Detta enligt en *undersökning gjord av Trygg Hansas moderbolag RSA.
  Västeuropeér är det folk som är minst villiga att lägga några kronor extra för miljövänligt producerade varor. I  Kina är 45 procent av befolkningen beredd att betala upp till 5 procent mer för miljövänliga varor. I Sverige ligger den siffran på 19 procent.
  Johan Agerman, chef för privatförsäkringar på Trygg-Hansa, tror att detta kan bero på att man i länder som Kina ser effekterna av miljöförstöringen på mer nära håll. Det gör att man är mer angelägen om att värna om miljön för framtidens skull.

* Undersökningen är baserad på 9000 intervjuer med folk i åldrarna 16-64 år. Intervjuerna är gjorda i nio länder (1000 intervjuer per land
).
asa@lagetpastan.se
 
Läget på stan knapp
Läget på stan
Läget på stan
Arkivbild
Vi satsa på förnybar energi
Enligt en ny Sifo-undersökning vill 65 procent av Sveriges invånare att energiinvesteringarna i första hand ska gå till förnybar energi. Bara 15 procent vill ersätta de gamla kärnkraftverken med nya.
1 procent vill att man ska satsa enbart på fossil energi.
1000 personer fick frågan om investeringar i energisystem för att klara klimatmålen*. ”Om samhället skulle investera 20 miljarder kronor, vad anser du att man bör satsa på i första hand?”

Fler än fyra gånger så många tyckte att man skulle satsa på vind-, sol- och bioenergi, istället för att förnya de gamla kärnkraftverken. Alla riksdagspartiers sympatisörer vill i första hand prioritera investeringar i förnybar energi.

*/ Regeringens mål för förnybar energi, är att öka den till 51% till år 2020.
asa@lagetpastan.se
 
Läget på stan knapp
Läget på stan
Tänk klimatsmart när du handlar din mat.                     Arkivbild
Miljövänlig vecka

I år handlade den Miljövänliga veckan om ”Mat för ett bättre klimat”.
  Det är Naturskyddsföreningen som står bakom projektet, och det anordnades olika aktiviteter på temat runt om i landet.

Varje år arrangerar Naturskyddsföreningen, i slutet av september, Miljövänliga veckan. I år handlade den om klimatsmart mat, om hur man kan minska klimatpåverkan genom att äta på ett miljösmart sätt. Att miljöanpassa matkonsumtionen kan vara både enkelt och billigt.
  Att äta mer vegetarisk mat är ett viktigt steg, påpekar Naturskyddsföreningen. Samtidigt är betande djur som kor och lamm viktiga i ett hållbart jordbruk då de bidrar till den biologiska mångfalden och tillför marken viktig mull i form av gödsel.
  På programmet stod bland annat föreläsningar, utställningar och en klimatsmart skördemiddag.

Klimatsmarta matttips:
»
Ät mindre kött
» Släng mindre mat
» Köp ekologiskt
» Byt ut grönsalladen mot grova grönsaker
» Välj säsongens frukt och grönt
» Hitta alternativ till riset
» Välj rätt fisk

asa@lagetpastan.se
 
Läget på stan knapp
Läget på stan
Läget på stan

Arkivbild

Växthuseffekten - vad är det?
Av den värme som strålar ut från jorden, ut i rymden, fångas en del upp av så kallade växthusgaser och blir kvar på jorden. Man kan säga att gaserna har ungefär samma funktion som glaset har i ett växthus. Växthuseffekten i sig är för oss livsnödvändig, annars skulle jordens medeltemperatur ligga på minus 19 grader.

Det är utsläppen från den mänskliga aktiviteten som har förstärkt växthuseffekten. Den skadliga delen av utsläppen består mestadels av den koldioxid som uppstår vid förbränning av fossila bränslen, exempelvis olja, kol och bensin. Sådant som används när vi åker bil, flygplan och värmer upp våra hus.

De senaste 50 åren har jordens medeltemperatur stigit med ungefär 0,6 grader, och temperaturen ser ut att fortsätta stiga. Denna höjning av temperaturen leder bland annat till extrem väderlek med stormar och med mycket regn. På andra ställen kan stora områden drabbas av svår torka, som gör det omöjligt att bruka och odla jorden. Djur och växter blir utrotningshotade, till exempel isbjörnarna är nu hotade på grund av att havsnivån stiger och att glaciärer smälter.

Därför är det viktigt att alla vi människor tar vårt ansvar, var och en för sig, men även alla tillsammans. Även om det inte känns så viktigt med sopsorteringen där hemma, tänk efter en gång till…

asa@lagetpastan.se
 
Läget på stan knapp
Läget på stan
ARKIVBILD
Mammor – fortsätt amma
Dagens spädbarn får inte i sig lika mycket miljögifter via bröstmjölken, som för några år sedan.
Forskare vid Livsmedelsverket och Karolinska Institutet har visat att många miljögifter håller på att försvinna ut ur bröstmjölken.
Halterna av PCB sjönk med 4-9 procent, under åren 1996-2006. Och dioxinerna PCDD och PCDF sjönk med 5-7 procent per år.
Livsmedelsverket menar med detta att förbudet mot klorblekning av papper lönat sig.
  Så alla ni mammor som oroar er för att miljögifterna går ut i bröstmjölken, fortsätt lugnt att amma. Bröstmjölk är fortfarande bland det bästa ni kan ge era barn. Om ni kan/vill/orkar vill säga, det är till syvende och sist ni själva som känner vad som fungerar bäst för just er.
asa@lagetpastan.se
 
Läget på stan knapp
Läget på stan
Läget på stan
ARKIVBILD
1Kwh = Vaddå egentligen?
Ofta pratar man om kilowatt timmar, men hur mycket är en kilowatt timme egentligen? För att det ska bli lite mer begripligt kan man säga att man kan använda en kilowatt timme till:

en infravärme i 30 minuter.
en hårtork i 37,5 minuter.
en spisplatta i 40 minuter.
en mikrovågsugn i 40 minuter.
en vattenkokare i 40 minuter.
en dammsugare i 43 minuter.
en brödrost i 1 timme.
en kaffebryggare i 1 timme och 15 minuter.
en glödlampa på 40 W i 25 timmar.
en lågenergilampa med effekten 9 W i 111 timmar.
en laddare till mobiltelefonen kan sitta i uttaget i 200 timmar.
en plasma TV 42 tum med en effekt på 220 W i 4 och en halv timme.
en LCD TV 42 tum med en effekt på 128 W i 7 timmar 48 minuter.
en digitalbox i 111 timmar.

Källa: Energimyndigheten

asa@lagetpastan.se
 
Läget på stan knapp
Läget på stan
Läget på stan
ARKIVBILD
Eko-mässa i Kista
Vill du ta reda på mer om de senaste och mest spännande klimatsmarta varumärkena, produkterna och tjänsterna. Då ska du passa på att besöka ekomässan i Kista den 20-22 augusti.
Ett hundratal utställare och partners medverkar på mässan, som utlovar erbjudanden och att kunna handla på plats. Förutom själva utställningen finns ett fullspäckat program med bland annat:

Modevisning av ekokläder
Föreläsning om ekoturism i Indien och Afrika
Debattforum om ekologisk och närproducerad mat

Gröna Bilister kommer att utse Sveriges bästa miljöbil p plats, på lördagen. Och om du går i giftastankar kan du vara med på visningen om ekologiska bröllop(du får senaste numret av Bröllopsmagasinet och en Goodie bag), detta också på lördagen. Du måste dock anmäla dig i förväg, mer information om detta finns att hämta på www.econow.se

Bra att veta:
Entrépris: 100 SEK
En Goodie bag delas ut till de 4 000 första gästerna
Torsdagen är fackmässa, och lördagen och söndagen konsumentmässa
Bor du inte i Stockholm och vill åka klimatsmartare till mässan?
Då kan du använda Eco Now’s samåkningstjänst på nätet (http://econow.samtrip.se/account) för att annonsera efter en chaufför med bil eller en medresenär till din bil.
asa@lagetpastan.se
 
Läget på stan knapp
Läget på stan
ARKIVBILD
Light är tungt för miljön
Om huruvida lightprodukter är nyttigare än produkter med vanligt socker har det debatterats mycket om.
Men nu har en miljökartläggning gjorts på uppdrag av Naturvårdsverket, och den visar på en omfattande spridning av ämnet sukralos (ett sötningsmedel som finns ibland annat coca-cola light och i flera av Arlas yoggi-produkter) finns i naturen.

Det har visat sig att reningsverken inte klarar av att bryta ner sukralos, och mellan fem till sex ton per år sprids i sjöar och vattendrag. Naturvårdsverket befarar ett fiskar och andra djur som lever i vatten kan påverkas, då sukralos bryts ned långsamt i naturen.

Andreas Woldegiorgis
vid IVL Svenska miljöinstitutet, som har gjort studien tillsammans med Eva Brorström Lundén och forskare vid norska luftforskningsinstitutet Nilu, tycker att det är förvånande att man hittar så höga halter i Saltsjön och Stockholms ström, som har en stor vattenvolym, där det är strömt och vattnet blandas om. Eftersom halterna ökar över tiden finns det en risk att det når en toxisk gräns där arter faktiskt påverkas.
  Sukralos är godkänt av Livsmedelsverket och anses ofarligt för oss människor, men effekterna i miljön är än så länge okända.
asa@lagetpastan.se
 
Läget på stan knapp
Läget på stan
Läget på stan
ARKIVBILD
Klimatet påverkar hälsan
Växthuseffekten påverkar vår hälsa mer än du kanske trott. Klimatförändringarna de senaste årtiondena har inte bara gett pollenallergikerna en längre pollensäsong. Det har också gjort att fler barn utvecklar pollenallergi.
Att badvattnet blir varmare under längre tider ökar riskerna för till exempel simmarklåda, som i och för sig är en ofarlig åkomma, men nog så obehaglig. De kliande blåsorna och utslagen orsakas av en mask som växer ordentligt i vattnet under varma somrar. Likaså växer vibriobakterier i de flesta svenska badvatten om temperaturen är över 20 grader i en vecka. Dessa bakterier kan orsaka badsårsfeber om du badar med sår på kroppen, i Sverige har tre personer avlidit de senaste åren.

Fästingarna förökar sig
snabbare när medeltemperaturen höjs, och de sprider som bekant sjukdomar som TBE och Borrelia.
  Flera studier visar att hög temperatur ökar riskerna för matförgiftning, och klimatförändringarna kan påverka vattnet som används för bevattning av grödor, så att bakterier frodas. Även översvämningar gör att smittämnen sipprar in i drickvattenstäkter.

Om medeltemperaturen
under sommaren höjs med 2 grader, beräknas det leda till att 500 personer kommer att avlida som en följd av ökad belastning på hjärtat.
  Så om du är rädd om dig själv – Var rädd om miljön!
asa@lagetpastan.se
 
Läget på stan knapp
Läget på stan
Läget på stan
FOTO: MAX PLUNGER/OPERAKÄLLAREN
Operakällaren Svanenmärkt
Som första svenska (och nordiska) stjärnkrog har Operakällaren tagit emot Svanenlicensen.

Kökschef, Stefano Catenacci, säger i ett pressmeddelande att Operakällaren är väldigt stolta över licensen, och att de med den här certifieringen enkelt och tydligt kan visa sina gäster att de aktivt arbetar med att verka för en bättre miljö.
  För att få Svanenlicens krävs ett aktivt miljöarbete. Det ska finnas ekologisk, rättvisemärkt och närproducerad mat på menyn. Restaurangen ska också på andra sätt verka för miljön, bland annat genom att minska sin energianvändning, inte använda miljöfarliga kemikalier vid städning och disk, sopsortera och minska transporterna.
  Kraven för Svanenlicensen höjs med 3-4 års mellanrum, och är därför ingen permanent certifiering.

asa@lagetpastan.se

 
Läget på stan knapp
Läget på stan
Läget på stan
ARKIVBILD
Klimatmärkt mjölk på gång
Sju uppländska bönder lanserar nu ett eget varumärke, Sju Gårdar.
Mjölken är både närproducerad och ekologisk och utgör en femtedel av all uppländsk mjölk. Den här nya mjölken kan nu bli Sveriges första klimatmärkta mjölk.
Ordförande för Sju Gårdar, Henrik Johansson, säger i ett pressmeddelande att de är stolta över sin produktion, och att deras önskan är att kunderna ska känna till och tycka om det de gör.

Gemensamt för de sju ekologiska gårdarna är att korna kan röra sig fritt i lagårdarna. Merparten av fodret produceras på den egna gården och produktionen är certifierad enligt både KRAV och Svenskt Sigill.

Sören Persson, vd på Svenskt Sigill, säger att förutsättningen finns för att mjölken från de här sju gårdarna kan komma att bli klimatcertiferad när regelverket är klart efter halvårsskiftet 2009.

asa@lagetpastan.se

 
Läget på stan knapp
Läget på stan
Läget på stan
ARKIVBILD
Klimatförändringar
Som ett resultat av människans utsläpp av växthusgaser, pekar det mesta på att vi går en allt varmare värld till mötes. FN:s klimatpanel uppskattar att jordens medeltemperatur kan öka med 1,1-6,4 grader de närmaste 100 åren.
Temperaturökningen är dock inte jämnt fördelad över jordklotet, utan väntas bli större mot polerna. I Sverige kan vi vänta oss effekter inom en rad områden.
Rossby Centre på SMHI i Norrköping har tagit fram scenarier för hur Sverige kan påverkas av en global temperaturökning:

Ökad nederbörd i hela landet
En generell nederbördsökning väntas i hela landet. Mest ökar nederbörden i norra och västra Sverige. I fjälltrakterna kan nederbörden öka med upp till 25 procent, det betyder ett stort tillskott av vatten i ett redan i dag nederbördsrikt område.

Ökad risk för översvämningar
Mer intensiva regnfall och ökad nederbörd överlag, ökar risken för översvämningar.

Vattenbrist och torka i södra Sverige
Förändringar i nederbörd liksom ökad avdunstning kan leda till ökad sommartorka i södra Sverige.

Temperaturzoner flyttar norrut
Växtperiodens längd beräknas öka med mellan en och två månader i hela landet utom längst i söder där ökningen kan bli upp till tre månader.

asa@lagetpastan.se

 
Läget på stan knapp
Läget på stan
Läget på stan
ARKIVBILD
Res klimatsmart
Om du ska flyga, välj det billigaste alternativet. Charterflyg och lågprisflyg är oftast lika med moderna, trånga och fullsatta plan som oftast åker raka vägen utan mellanlandningar. Detta är också det bästa för miljön, då ett flygplan kräver mest bränsle vid start och landning.
Att tåg är mer miljövänligt än att åka buss, vet nog de flesta. Men detta gäller bara då elen inte kommer från kolkraftverk. SJ rullar på grön el, men i Europa kan buss ibland vara ett bättre alternativ.
  Passa på att resa under lågsäsong, då bidrar du till att inte anstränga resmålets miljö. Dessutom är det sannolikt lite billigare, och det är väl inte så dumt?

När du väl nått ditt resmål, försök att bo lokalägt, du får då oftast mer för pengarna samtidigt som du stödjer småföretagandet. Ett bra tips är att leta efter miljömärkta boenden.
Kan du tänka dig att bo hemma hos folk, kan nedanstående webadresser vara väl värda att besöka:
www.couchsurfing.com
www.homestayweb.com

Andra tips för
klimat och miljö är att använda luftkonditioneringen sparsamt, samt stänga av den när du inte är på ditt rum. Allra helst kan du använda en fläkt, som inte drar lika mycket ström.
  Använd handdukarna mer än en gång, och stänga av lampor och tv när de inte används.
  Om du rest till ett ställe där det råder vattenbrist, försök hitta ett boende utan parkanläggningar och golfbanor. På så sätt sparar du vatten till lokalbefolkningen.

asa@lagetpastan.se

 
Läget på stan knapp
Läget på stan
Läget på stan
ARKIVBILD
Klimatsmart grillfest
De flesta av oss äter, utan att veta om det, så gott som dagligen palmolja.
Och hur ofta tänker du på vart kolen du lägger på grillen kommer ifrån?
Köttet vi grillar, hur många av oss har koll på hur grisen, kon, lammet… (eller vad det nu är vi valt för kött) har levt sitt liv?
En helt vanlig grill är det bästa alternativet för miljön. Gasolgrillar avger koldioxid, som bidrar till växthuseffekten, när gasolen förbränns. Engångsgrillar innehåller mycket aluminium, och dessutom innehåller tändpappret i engångsgrillarna paraffin som avger koldioxid när det brinner.

Även tändvätska innehåller paraffin som bidrar till växthuseffekten när den brinner. Då är det bättre att använda eltändare eller tändvätska med etanol.
Själva grillkolet bör vara FSC-märkt. (FSC står för Forest Stewardship Council och är en oberoende internationell organisation för certifiering av skogsprodukter.)
Det bör också vara SIS-märkt, det betyder att kolet kommer från trä som inte är kemiskt behandlat.

Palmolja utvinns från oljepalmens frukter, den används ofta som matolja i massor av produkter som vi använder dagligen. Om man läser på innehållsförteckningarna på de olika produkterna, står det ofta bara ”vegetabiliskt fett”. Och då är det ju svårt att veta om det är palmolja som aves eller ej.
Så ”Läget på stan” rekommenderar er att göra er grillolja själv. Man kan basera den på svensk, KRAV-märkt rapsolja till exempel...
  Och köttet du grillar, ska naturligtvis vara KRAV-märkt…

asa@lagetpastan.se

 
Läget på stan knapp
Läget på stan
Läget på stan klimatsmart
ARKIVBILD
Här finns eko-maten
I ekologiskt odlad mat används inte konstgödsel eller kemiska bekämpningsmedel under odlingstiden.
När det gäller kött, är det viktigt att djuren får vara utomhus och får leva i enlighet med sina naturliga beteenden. Även fodret till djuren är viktigt, det ska i huvudsak ha producerats på den egna gården.
  Man kan enkelt säga att ekologisk mat handlar om att undvika att skada naturen eller miljön. Och att djuren ska få leva så naturligt som möjligt, med gott om plats att röra sig ute i naturen.

Nu ingår ekologisk mat i nästan alla stora varuhuskedjors sortiment, det är bara att leta rätt på hyllan för ekologisk mat.
  Alla Ica Maxi  och Ica Kvantum och många Citygross och Coop-butiker är exempelvis återförsäljare för Sjölunda Gård Ekogrossisten AB.

”Birka Gott” i Vasastan och ”Firren” på Lidingö, ”Earth N More” i Gamla Stan och ”Fröken Nilssons” på Ålstens torg i Bromma är också exempel på återförsäljare för ekologiska varor.

asa@lagetpastan.se

 
Läget på stan knapp
Läget på stan
Läget på stan klimatsmart
Gjorde du ett smart val?
Hur röstade du i EU-valet?
Vet du hur de olika partierna ställer sig till Naturskyddsföreningens klimat- och miljökrav?
Den här listan visar i procent hur eniga de olika partierna är med Naturskyddsföreningen.

Vänsterpartiet (100%)

Prioriterar klimatfrågan både nationellt och internationellt.

Miljöpartiet (97%)

Menar att även om EU förstått att klimatförändringen är ett allvarligt problem, driver de fortfarande en politik som leder i fel riktning.

Centern (78%)

Ja till att tjäna pengar på ny miljöteknik. Ja till morötter, varvade med en och annan koldioxidpiska.

Socialdemokraterna (72%)

Ser gärna en offensiv och sammanhållen klimatpolitik som i sin tur ger Sverige och hela Europa nya möjligheter.

Kristdemokraterna (60%)

Anser att ett internationellt samarbete är nödvändigt för att lösa klimatproblemen.

Folkpartiet (55%)

Forskning och gemensamma standarder för elbilar är en hög prioritet.

Moderaterna (40%)

Tror på internationellt samarbete och teknikutveckling som de effektivaste medlen i klimatarbetet.

asa@lagetpastan.se

 
Läget på stan knapp
Läget på stan
Läget på stan klimatsmart
ARKIVFOTO
Byt kläder med varandra
Nästa gång du har tänkt slänga ett plagg för att du tröttnat på det, kolla med dina vänner om det är någon av dem som vill ha det.
Några av mina väninnor har en sån där blå Ikea-kasse som ”vandrar” mellan dem. Där i lägger de kläder som de inte längre vill ha, och tar kläder som faller dem i smaken…
På senare år har det även börjat att bytas barnkläder på det här viset, mest tur har ju den vars barn är yngst och som därmed har mest att välja bland.
  Så här kan man ju faktiskt göra även med saker, fast kanske inte i en Ikea-kasse då. Man kan ha en prylbytarkväll, en bra anledning att träffas och äta lite gott tillsammans om inte annat…
  Så nästa gång du tröttnar på ett klädesplagg eller någon sak du har hemma, tänk på att det kan finnas någon annan som skulle bli jätteglad över det du är trött på.

asa@lagetpastan.se

 
Läget på stan knapp
Läget på stan
Läget på stan klimatsmart
ARKIVFOTO
Vi gillar att glassa ekologiskt
Stockholmare är mest villiga att betala för ekologisk glass.
Enligt en Sifo-undersökning (på uppdrag av Sia-glass) tycker sju av tio svenskar att det är viktigt att glass är gjord av naturliga råvaror.

En majoritet av
de tillfrågade är beredda att betala mer för en ekologisk glass, än en som inte är det. I Stockholm kunde tre av fyra personer tänka sig att betala lite mer för en glass med naturliga råvaror, medan det i Göteborg bara var drygt varannan person som kunde tänka sig detta.
  Många av det tillfrågade tyckte också att det var viktigt att glassen var tillverkad i Sverige.
  Rolf Frid, vd för Sia-glass, har märkt av att den ekologiska glassen är på frammarsch nu. Bolaget har ökat sin försäljning av KRAV-märkta produkter med 340 procent det senaste året.

KRAV-märkta
produkter innebär att inga kemiska bekämpningsmedel eller konstgödsel används i produktionen samt att djuren vistas ute och äter ekologiskt foder.
  Nästa gång du vill njuta av sommaren med en god glass - köp en ekologisk, så kan du verkligen njuta av den med gott samvete.
 
Läget på stan knapp
Läget på stan
Läget på stan klimatsmart
ARKIVFOTO
COP15:s stora betydelse
COP15 betyder Conference of the Parties, nr 15 i ordningen.
COP är det högsta organet inom FN:s Climate Change Convention och består av miljöministrar som träffas en gång om året för att diskutera klimatutvecklingen

Ministrar från 192 olika länder förväntas delta när 2009 års möte hålls i Köpenhamn den 7-18 december. Målet är komma överens om ett nytt globalt klimatavtal som ska gälla när Kyoto-protokollet löper ut 2012.

Kyotoprotokollet är en internationell överenskommelse, som slöts den 11 december 1997 i Kyoto i Japan, därav namnet. Avtalet har som mål att de årliga globala utsläppen av växthusgaser ska minska med minst 5,0 procent från året 1990 till perioden 2008-2012.
  Vill du veta mer, läs mer på: http://en.cop15.dk/

asa@lagetpastan.se

 
Läget på stan knapp
Läget på stan
Läget på stan klimatsmart
ARKIVFOTO
Tänk på miljön hemma
Visste du att:
» Genom att fälla ner persiennerna eller dra ner rullgardinen, sparar du nästan lika mycket energi som att byta till ett modernt isolerfönster.

» Växter renar inomhusluften och gör den lite fuktigare, speciellt växter som svärmorstunga och ampellilja.

»
Genom att köpa kläder på second hand, minskar du miljöbelastningen.

»
Att man sover bättre om temperaturen är 2-3 grader lägre i sovrummet, än i resten av lägenheten. Så skruva ner elementet i sovrummet och spara energi, samtidigt som du får en bättre nattsömn.

» Att apparater i stand-by läge beräknas använda lika mycket el-energi som 20 000 eluppvärmda villor förbrukar varje år. Köp ett grenuttag med inbyggd strömbrytare som förhindrar onödig stand-by energi.

»
Mikrovågsugnen är en av de energisnålaste köksapparaterna, perfekt för tillagning och uppvärmning av enstaka portioner.

»
Att pappersförpackningar kan återanvändas 5-7 gånger, innan pappersfibrerna är utslitna.

asa@lagetpastan.se

 
Läget på stan knapp
Läget på stan
Läget på stan klimatsmart
ARKIVFOTO
2012 försvinner glöden
År 2012 försvinner den vanliga glödlampan från Sverige och EU, då blir det förbjudet att importera och tillverka glödlampor i Sverige och EU.
Alternativet blir de så kallade lågenergilamporna eller klara halogenlampor. Redan i september i år kommer den första utfasningen att ske, och kommer då att gälla matta glödlampor, samt klara 100 watts glödlampor. Efter detta kommer utfasningen att ske successivt fram till 2012.

De glödlampor du har hemma, får du lov att använda tills de slutar fungera. Likaså får butikerna lov att sälja de glödlampor de har i lager, tills dessa är slut. Men det kommer alltså inte att produceras nya.

I Sverige beräknas förbudet mot glödlampor att spara 10% av hushållselen. Detta kan jämföras med runt 80 000 eluppvärmda villor.

asa@lagetpastan.se

 
Läget på stan knapp
Läget på stan
Läget på stan klimatsmart
ARKIVFOTO
Torsken är tillbaka
Sture Hansson, professor i marin ekologi vid Stockholms universitet, har goda nyheter till dig som har längtat efter kokt torsk med äggsås eller andra goda fiskrätter som innehåller torsk.
Torskbeståndet är i dag ett ämne som engagerat många, och under en längre tid har man propagerat för att låta bli att handla just torsk. Men nu kan man alltså under förutsättning att man inte överskattar beståndet, enligt Hansson åter börja äta torsk från Östersjön. Bedömningen är att torskbeståndet har återhämtat sig och att det nu finns runt 240 000 ton lekmogen torsk i Östersjön, samma mängd som på 60-talet.

För dig som blev sugen på torsk till middag följer ett recept från recept.nu

Ingredienser:
400 g torskfilé
3 dl fiskbuljong
salt och malen vitpeppar

Äggsås:
2 msk smör
2 msk vetemjöl
2 dl fiskbuljong
2 dl kaffegrädde
salt och malen vitpeppar
2 hårdkokta ägg
3 msk hackad persilja

Till servering:
kokt potatis och ärter

Gör så här:
» Sås: Smält smöret i en tjockbottnad kastrull, tillsätt mjölet och låt det fräsa under omrörning ett ögonblick. Tillsätt buljongen och kaffegrädden under ständig omrörning. Smaka av grundsåsen med salt och peppar. Hacka äggen och persiljan, strax före servering blandas ägget och persiljan ner i såsen.
» Koka upp buljongen och lägg i fisken. Sjud fiskfiléerna i buljongen tills de är vita rakt igenom. Ta upp fisken ur buljongen och håll den varm. Krydda med salt och peppar.
» Servera fisken med äggsåsen och kokt potatis. Gröna ärter smakar bra till.

asa@lagetpastan.se

 
Läget på stan knapp
Läget på stan
Läget på stan klimatsmart
ARKIVFOTO:MONTAGE
Kranvatten är bäst
Här i Sverige har vi ett utmärkt kranvatten, ändå klunkade vi år 2007 i oss nästan 250 miljoner liter buteljerat vatten, runt 80 miljoner liter var dessutom importerat från utlandet.
Över en miljard kronor är vad Sverige omsätter i buteljerat vatten.
Vad har då detta med miljön att göra?
Jo, det har med transporterna av allt detta vatten att göra. Över 15 000 lastbilstransporter per år är vad som krävs för att få ut alla vattenflaskor till butikerna. Till detta kan man lägga till produktionen av vattenflaskorna, tillsammans genererar detta i runt 33 000 ton koldioxidutsläpp per år.

I San Francisco
har man tagit problemen med buteljerat vatten på allvar och förbjudit flaskvatten, för att bland annat syfta till att motverka koldioxidutsläpp.

Och om man dessutom vet  att mineralvatten innehåller högre halter av, till exempel det kemiska ämnet flourid, än vad som anses vara hälsosamt i vanligt kranvatten…
Då kan det kanske vara motivation nog till att införskaffa en vattenflaska, som man fyller på i sin egen kökskran istället…

asa@lagetpastan.se

 
Läget på stan knapp
Läget på stan
Läget på stan klimatsmart
Vinden i centrum
Den 13-15 juni i år anordnas Global Wind Day 2009 av Svensk Vindenergi och Svensk Vindkraftförening. Tanken är att på detta sätt uppmärksamma vindkraften som en av lösningarna på klimatproblemen.

Projektet är under planering, och en vindkraftsutställning på Stockholms centralstation är en av de aktiviteter som redan är planerade. Även en nationell fototävling på temat vindkraft tillhör de aktiviteter som kommer att anordnas för allmänheten.

Förra året, när Vinddagen anordnades deltog över 200 människor vid öppna vindkraftverk på över 20 platser i Sverige. Vinddagen 2008 anordnades vid två tillfällen i Sverige, dels i juni då övriga länder som deltog hade event samtidigt. Men även i september för att nå ut till skolungdomar som hade sommarlov under det första tillfället.

asa@lagetpastan.se

 

 Om Vindkraft
 » Vindkraftverket Olsvenne på Gotland producerar 8 000  MWh per år (med en effekt på 3 MW), vilket minskar  utsläppen med 6 800 000 kilo koloxid per år.
 » 8 000 MWh motsvarar årsförbrukningen för 400  eluppvärmda villor.
 » Vindkraften hjälper till att bevara svenskt jordbruk och är  ett ypperligt komplement till vattenkraft.
 » Vindkraft till havs kan utgöra konstgjorda rev och förhindra  utfiskning.

 
Läget på stan knapp
Läget på stan
Läget på stan
Vi bygger våra barns framtid
Det ligger på oss vuxna att lära våra barn att ta hand om miljön, så att världen blir så bra som möjligt för dem och deras barn att leva i.

Barn gör bekant som man gör, och inte som man säger. Det gäller naturligtvis även deras miljötänkande. Redan mycket små barn kan man ”lära” att vara miljömedvetna genom att låta dem vara en del av vardagen.

Min dotter, var inte ens ett år fyllda när hon började sopsortera. Hon är fortfarande (snart 15 månader) kanske inte riktigt medveten om att hon gör det, men eftersom hon är med när vi slänger våra sopor blir det en naturlig sak för henne. Man slänger olika saker på olika ställen…

För lite äldre barn kan man förklara varför man inte ska slänga papper och metall i samma sopkärl, och även prata om hur naturen förstörs om man slänger burkar och godispapper i naturen.
  Det är naurligtvis inte meningen att man ska föra någon slags skrämselpropaganda, så att de mindre barnen blir ledsna och rädda. Man kan vända på det och prata i positiva ordalag: Tänk så bra att pippin inte behöver äta tuggummin till lunch, då slipper den få ont i magen…
  Så lär era barn (och andras också) i tid, så bygger vi på så sätt deras framtid.

asa@lagetpastan.se

 
Läget på stan knapp
Läget på stan
Läget på stan
ARKIVFOTO
Räkningar en miljöbov
Slutet av månaden är en tråkig tid, åtminstone när räkningarna dröser in i brevlådan en efter en. Tråkigt för att det betyder att de ska betalas…
Men visste du att det är tråkigt även ur miljösynpunkt?

Om du hade dina räkningar via nätet, så kallade e-fakturor, hade koldioxidutsläppen minskat med cirka 40 000 ton per år. Eller om vi räknar om det i flygtimmar, så hade det motsvarat 23 000 resor per år mellan Stockholm och Bangkok. Detta enligt avdelningen för miljöstrategisk analys vid Kungliga tekniska högskolan… 

Minskad pappersproduktion är det som skulle påverka koldioxidutsläppen mest, men även transporten av alla pappersfakturor påverkar naturligtvis miljön.Omkring 4 procent av alla fakturor skickas idag med e-faktura.

Så om du vill hjälpa till att minska koldioxidutsläppen - ändra dina fakturor, så att du får dem på elektronisk väg istället. Plus att det är bekvämt att få dem rakt in i din dator, slippa att sprätta kuvert och hålla reda på krångliga ocr-nummer när räkningarna skall betalas (det sistnämda, förutsatt att du betalar dina räkningar via internet)

asa@lagetpastan.se

 
Läget på stan knapp
Läget på stan
Läget på stan
ARKIVFOTO
Cykla för miljöns skull
Nu när vintern snart är över och förbi för denna gången är det dags att plocka fram cykeln ur vinterförrådet.

Visste du att om du istället för att ta bilen 5 kilometer till och från jobbet var dag hade cyklat, så hade du minskat koldioxidutsläppen med 0,7 ton per år.
Om en cyklist cyklar 550 kilometer, motsvarar det energimängden i en liter bensin. Så visst kan man räkna cykeln till ett av de energieffektivaste fortskaffningsmedel som finns.

Dessutom kan det vara smidigare att ta cykeln i en storstad, och du slipper att leta och betala för en parkeringsplats.
  Att du samtidigt får motion och förebygger hjärt- och kärlsjukdomar är bara en bonus som du får på köpet.

Så damma av vinterdammet från din cykel, och bege dig ut  och var hälsosam samtidigt som du hjälper till att rädda miljön…

asa@lagetpastan.se

 
Läget på stan knapp
Läget på stan
Läget på stan
ARKIVFOTO
Sunt förnuft håller världen ren
Hur gör du med tuggummipapper, bussbiljetter och godispapper när du är ute på stan?
Visst har det väl hänt någon gång att det har hamnat i en buske eller på trottoaren?

Och visst har man väl någon gång försvarat sig med att bananskal och äppelskruttar faktiskt är nedbrytbart av naturen. Och jo, det är det ju…  Det är hundbajs också.
Men ärligt talat, hur fräscht ser det ut egentligen?
Och inte brukar du väl låta hunden bajsa inomhus eller slänga cigarettfimpar och matrester på vardagsrumsgolvet där hemma, åtminstone inte om du är vid någorlunda god psykisk vigör och är över 7 år.

Plastpåsar, aluminiumburkar och fimpar tar dessutom väldigt lång tid för naturen att bryta ner.

Så för naturen och för vår trevnad:  som det stod på papperskorgarna för några år sedan
- Håll Sverige rent!

asa@lagetpastan.se

 
Läget på stan knapp
Läget på stan
Hela världen engagerar sig
– släck lyset i en timme

Den 28 mars, mellan klockan 20.30 och 21.30 kommer miljontals människor och företag över hela världen att släcka lyset.

Mer än 930 städer och 80 länder har anmält sig till denna manifestation, som syftar till att påverka politikerna till ett bra klimatavtal i Köpenhamn i december 2009. Men även att göra den lilla människan uppmärksam på klimatfrågan över lag.
London, Peking och Moskva är några av de städer som kommer att delta.

Läget på stan

Bara i Sverige är det  än så länge 3 771 privatpersoner, 70 organisationer, 29 församlingar, 59 kommuner, 219 företag och 243 skolor som har anmält sig.

Earth Hour började år 2007 i Sydney, och år 2008 släckte Kungen ner på slottet, men i år är det första gången som Sverige deltar officiellt.
  Vill du också vara med i detta manifest? Gå då in på: www.wwf.se/earthhour och anmäl dig.
Där kan du också läsa mer  om denna enkla handling för att förena världen för allas vårt klimats skull.

asa@lagetpastan.se

 
Läget på stan knapp
Läget på stan
Läget på stan
Slöseri. Vi slänger en halv miljon ton fullgod mat i soporna varje år.                                                                                   FOTO: LÄGET PÅ STAN
 
Har du potentiella sopor i dina köksskåp?
Handen på hjärtat, hur mycket mat slänger du på grund av att den har blivit för gammal eller för att du lagat för mycket mat?

Enligt en artikel i Aftonbladet slänger vi 27 procent av maten vi bär hem, i soporna. Potatis, ris, pasta och grönsaker är de matvaror som vi slänger mest av.

  Några bra sätt att minska på slöseriet med slängd mat är att:

» Hålla koll på vad man har i skafferiet, kylen och frysen.
» Gör inköpslistor när du handlar, så att du undviker impulsköp.
» Förvara maten på rätt sätt, mycket går att frysa in.
» Ta vara på resterna.
» Skrapa ur förpackningarna.

  Enligt en beräkning av Naturvårdsverket slängs det runt  en halv miljon ton fullgod mat i soporna per år. Det ger en miljöpåverkan som motsvarar energiförsörjningen för en svensk småstad.
  Så nästa gång du ber ditt barn att äta upp maten på tallriken, behöver du inte säga att han ska tänka på de stackars svältande barnen i Afrika. Tänk på miljön – på vår allas miljö.

asa@lagetpastan.se

 
Läget på stan knapp
Läget på stan
Läget på stan
Tid. Det tar 400 år för naturen att bryta ner en plastpåse.
FOTO: LÄGET PÅ STAN
Hur många plastpåsar använder du per år?
Plastpåsar har blivit en symbol för miljöomedvetenhet, ändå använder en vuxen svensk mellan 300 till 500 påsar av plast per år, enligt sajten gronatips.se.

Vad är det då som gör att man automatiskt tar en plastpåse i affären när man ska packa sina varor? Gammal ohejdad vana kanske…

Men om man
vet att det tar ca 400 år för naturen att bryta ner en traditionell plastpåse, och att påsarna innehåller olja som släpper ut koldioxid vid tillverkningen. Då kanske man kan tänka en gång extra nästa gång man är och handlar.

Tygpåsar är ett bra
och enkelt alternativ. De tar liten plats i fickan när man inte använder dem, och de är snällare mot naturen.
Om man nu nödvändigtvis av någon anledning vill använda en plastpåse, tänk på att man kan återanvända dem. Man behöver inte köpa en ny var gång, och  man kan lägga varor från olika affärer i samma påse.

asa@lagetpastan.se

 
Läget på stan knapp
Läget på stan
Läget på stan
Strålande. Byt lampor och spar pengar och energi.    FOTO: ÅSA
Två lysande idéer

Spara energi genom att byta lampor och sänka temperaturen

Visste du att du genom att byta ut dina vanliga glödlampor hemma, kan spara både pengar och minska koldioxidutsläppen? Lågenergilampor drar 80 procent mindre energi än en vanlig glödlampa, dessutom är lågenergilampans livslängd 8-10 gånger längre.

Enligt IVL Svenska Miljöinstitutet AB kan en familj, boendes i en medelstor villa, minska sin elförbrukning med 536 kilowattimmar per år om de byter ut sina gamla glödlampor mot lågenergilampor. Detta motsvarar 201 kilo koldioxid per år.
  Samma familj kan genom att sänka sin inomhustemperatur med bara 2 grader spara 1770 kilowattimmar per år, vilket motsvarar 354 kilo koldioxid per år.

Så enbart genom att byta ut dina glödlampor och sänka inomhustemperaturen kan du göra miljön och din egen framtid en stor tjänst.
  Och kom ihåg att återvinna både dina gamla glödlampor och de nya lågenergilamporna när de ska bytas ut.

asa@lagetpastan.se

 
Läget på stan knapp
Läget på stan
Läget på stan
FOTO: ÅSA

11 matnyttiga tips

Värna om naturen hemma i köket – går det?
Visste du att du med väldigt enkla medel kan vara med om att värna om miljön hemma i ditt eget kök? Det gäller bara att tänka om, och inte bara göra som du alltid har gjort. Stäng av värmen innan äggen är riktigt klara när du kokar ägg, de blir klara innan plattan har hunnit svalna helt. Det gäller i princip för all matlagning, låt maten bli klar på eftervärmen.

Här är 10 andra bra klimattips för din matlagning
» Välj frukt och grönsaker efter årstiden, till exempel hallon och tomater på sommaren, morötter och vitkål på vintern.
» Ät mer vegetariskt och mindre fisk och kött.
» Köp miljömärkt mat (till exempel KRAV).
» Köp närproducerad mat.
» Köp färsk mat som inte är fryst.
» Drick vanligt kranvatten, buteljerat vatten transporteras med lastbilar som släpper ut koldioxid.
» Låt maten svalna innan du ställer in den i kylen.
» Återvinn dina konservburkar och andra hushållsmetaller.
» Odla själv, på egen täppa eller på balkongen.
» Ut i skogen och plocka av allt som naturen ger, som lingon, blåbär, svamp med mera
.

asa@lagetpastan.se


Läget på stan knapp